Американський акумуляторний стартап ONE залучив $300 млн для фінансування заводу

Американський акумуляторний стартап ONE залучив $300 млн для фінансування заводу

Стартап будує першу фазу заводу з виробництва акумуляторних елементів у Мічигані

Our Next Energy Inc., стартап із виробництва акумуляторів у Мічигані, заснований ветераном Apple Inc. Муджибом Іджазом залучив $300 млн.

Збір коштів оцінює компанію в $1,2 млрд, і його очолили два нові інвестори, венчурна компанія Fifth Wall, що спеціалізується на нерухомості, та Franklin Templeton. До раунду також приєдналися Temasek, Riverstone Holdings та Coatue, а також існуючі інвестори BMW i Ventures, Volta Energy Technologies та Breakthrough Energy Ventures Білла Гейтса.

Нинішня економічна ситуація, коли технологічні компанії скорочують робочі місця, а зростання відсоткових ставок пригнічує схильність інвесторів до ризику, ускладнює отримання фінансування, сказав Іджаз, який заснував компанію в 2020 після виходу з Apple, щоб повернутися в Мічиган.

Зростання ринку електромобілів створило проблеми для автомобільної промисловості, у тому числі брак акумуляторів та різке зростання цін на сировину, що використовується для їх виробництва, таке як нікель та кобальт. Водночас президент Джо Байден вкладає мільярди у створення ланцюжка постачання електромобілів до США, щоб зменшити залежність від Китаю зі зростанням геополітичної напруженості між двома країнами.

ONE робить ставку на те, що зможе вирішити ці проблеми, ставши повноцінним американським виробником акумуляторів, здатним конкурувати з глобальними постачальниками з Кореї, Японії та Китаю. Його ключовим нововведенням є конструкція акумуляторної батареї, яка може забезпечити більш високу дальність дії літій-залізо-фосфатних батарей — дешевшого, стабільнішого, але менш потужного хімічного складу, ніж батареї на основі нікелю, що використовуються сьогодні більшістю автовиробників.

Стартап з Нові, штат Мічиган, будує на південному сході Мічигану завод з виробництва елементів потужністю 20 гігават-годин вартістю $1,6 млрд, який вироблятиме літій-залізо-фосфатні батареї і зрештою найме понад 2100 осіб. Планується, що виробництво розпочнеться у 2024 році, а вихід на повну потужність – у 2027 році.

Читайте також