Капіталізація румунської енергетичної компанії Hidroelectrica перевищила $10 млрд під час IPO

Капіталізація румунської енергетичної компанії Hidroelectrica перевищила $10 млрд під час IPO

Це історичний успіх для Румунії

IPO румунського виробника енергії Hidroelectrica було оцінено в 104 лея ($22,87) за акцію, як повідомила компанія в середу, що передбачає ринкову капіталізацію $10,3 млрд, що міністр румунського уряду назвав "історичним успіхом".

Ціна первинної публічної пропозиції, найбільшої в Європі цього року, знаходилася приблизно в середині зазначеного діапазону 94-112 леїв.

"Ми раді бачити сильний інтерес інвесторів, який призвів до успішного результату", - сказав генеральний директор компанії Богдан Бадеа.

Продаж включав існуючі акції, що належать Fondul Proprietatea, фонду, яким керує американський керуючий активами Франклін Темплтон.

Уряд збереже за собою 80-відсоткову частку у найбільшому виробнику енергії в країні, потужність якого становить 6,3 ГВт від 182 гідроелектростанцій.

Хоча плани лістингу компанії обговорювалися понад десять років, зрештою ЄС зажадав IPO у рамках угоди щодо розблокування фондів відновлення після пандемії.

«Йдеться про подію, на яку чекали понад 10 років, а також про найбільший лістинг в історії Бухарестської фондової біржі», — йдеться у заяві міністра енергетики Румунії Себастьяна Бурдужа.

"Історичний успіх лістингу Hidroelectrica показує, що це був правильний вибір", - сказав він.

Заява Hidroelectrica прозвучала у той момент, коли дві інші європейські компанії готуються до IPO цього тижня: водневий підрозділ ThyssenKrupp Nucera та британська група грошових переказів CAB Payments.

Минулого року рентабельність Hidroelectrica за скоригованим показником EBITDA досягла 64% від виручки, що вдвічі більше ніж маржа в 30%, про яку повідомляє австрійська компанія Verbund, її найближчий конкурент.

Читайте також