Китай може залучити $846 млрд для стимулювання зростання

Китай може залучити $846 млрд для стимулювання зростання

Китай може залучити $846 млрд за рахунок наддовгих спеціальних державних облігацій протягом трьох років у рамках своїх зусиль щодо стимулювання економіки, що слабшає

Згідно з повідомленням видання Caixin, частина коштів буде використана для надання допомоги місцевим органам влади у полегшенні тягаря позабалансової заборгованості.

Інвестори та аналітики міркують про те, скільки китайський уряд займе для фінансування пакета фіскального стимулювання. Міністр фінансів Лань Фоань натякнув у суботу на можливість для центрального уряду збільшити кредитне плече, не уточнивши головну цифру в доларах.

Прискорені фіскальні витрати, як і раніше, розглядаються як ключ до підтримки підйому, викликаного стимулюючим бліц-заходом центрального банку наприкінці вересня. Трейдери роблять ставку на те, що Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників, найвищого законодавчого органу Китаю, схвалить додаткове бюджетне фінансування на своєму засіданні наприкінці цього місяця.

На суботньому брифінгу Лан сказав, що буде зроблено одноразову спробу замінити прихований борг місцевих органів влади або позабалансові запозичення контрольованих ними компаній. Програма стане «найбільшою за останні роки», сказав він, не вдаючись до подробиць.

Цей захід може стати ключем до вирішення ризиків, пов'язаних із фінансуванням місцевих органів влади, які, за оцінками Міжнародного валютного фонду, мали борг у розмірі понад 60 трильйонів юанів станом на минулий рік. Такі запозичення коштують дорого і додають напруженості фінансам місцевих органів влади в умовах падіння доходів від продажу землі та податків.

Читайте також