"ЛУКОЙЛ" планує викупити до 25% акцій у нерезидентів за суму близько $11,5 млрд

"ЛУКОЙЛ" планує викупити до 25% акцій у нерезидентів за суму близько $11,5 млрд

Нафтова компанія "ЛУКОЙЛ" має намір викупити до 25% від свого статутного капіталу у нерезидентів із дисконтом понад 50%, чиї акції зараз фактично заблоковані на рахунках "С".

Нафтова компанія "ЛУКОЙЛ", папери якої історично були популярні серед іноземних інвестиційних фондів, хоче викупити до 25% свого статутного капіталу у нерезидентів, акції яких фактично фактично заблоковані на рахунках "С".

Як і інший екс-фаворит іноземних інвесторів, який вже викупив акції нерезидентів "Магніт", "ЛУКОЙЛ" має намір зробити пропозицію з істотним дисконтом до поточної біржової ціни, для оплати акцій компанія має намір використати вже наявні на зарубіжних рахунках групи кошти і не виходити на внутрішній валютний ринок РФ.

У липні 2023 року "ЛУКОЙЛ" запросив дозвіл на викуп акцій у нерезидентів у російської влади. Потенційними покупцями виступають компанії групи "ЛУКОЙЛ", обсяг оферти не перевищить 25% акцій УФ (передбачається, що вона поширюватиметься і на депозитарні розписки), дисконт до ринкової вартості має становити не менше 50%.

Статутний капітал "ЛУКОЙЛу" складається з 692 млн 865 тис. 762 акцій, таким чином, ліміт обговорюваної оферти може становити приблизно 173 млн акцій. Виходячи з ціни закриття торгів на "Московській біржі" 21 серпня 2023 (6265,5 руб.). Ринкова ціна такого пакета - майже 1,1 трлн руб або близько $11,5 млрд.

"ЛУКОЙЛ" пообіцяв направити на викуп лише ті кошти, які накопичені на іноземних рахунках групи завдяки реалізації проектів за кордоном.

"ЛУКОЙЛ" запевнив, що цих грошей достатньо і на внутрішній валютний ринок компанія з метою профінансувати оферту не виходитиме. Запропоновані умови передбачають також перерахування 10% від підсумкової суми, витраченої на викуп, до бюджету РФ.

Платіж до бюджету – стандартна вимога влади для проведення угод щодо виходу нерезидентів із російських активів. Ще одна загальна умова - зобов'язання розмістити в майбутньому частину акцій, що викуповуються, на фондовому ринку, якщо йдеться про публічну компанію.

"ЛУКОЙЛ", за словами джерела, готовий взяти на себе зобов'язання протягом трьох років після викупу повернути у вільний обіг до 20% від придбаних акцій або через продаж на ринку, або через використання у програмі мотивації співробітників.

Читайте також