ОАЕ та Єгипет побудують одну з найбільших у світі вітрових електростанцій

ОАЕ та Єгипет побудують одну з найбільших у світі вітрових електростанцій

Меморандум був підписаний між еміратською компанією у сфері відновлюваних джерел енергії Masdar з головним розробником відновлюваних джерел енергії в Єгипті Infinity та Hassan Allam Utilities

Президенти Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) та Єгипту стали свідками підписання у вівторок угоди про розвиток одного із найбільших у світі наземних вітроенергетичних проектів у Єгипті, йдеться в офіційній заяві.

Masdar, який має портфель активів в галузі відновлюваних джерел енергії загальною вартістю понад $20 млрд і загальною потужністю понад 15 ГВт, заявив, що новий проект буде найбільшим.

Ферма потужністю 10 ГВт щорічно вироблятиме 47 790 ГВтч чистої енергії та компенсуватиме 23,8 млн тонн викидів вуглекислого газу, що еквівалентно приблизно 9% поточних викидів CO2 в Єгипті.

«Завдяки цій угоді про розробку нашого найбільшого в історії проекту Masdar пишається тим, що підтримує внесок у цілі Єгипту щодо відновлюваних джерел енергії», — сказав генеральний директор Masdar Мохамед Джаміль аль-Рамахі.

Після завершення будівництва вітряна електростанція стане частиною ініціативи Єгипту «Зелений коридор», призначеної для проектів із відновлюваних джерел енергії, яка спрямована на те, щоб до 2035 року відновлювані джерела енергії становили 42% енергетичного балансу країни.

У заяві йдеться про те, що вітроенергетичний проект заощадить Єгипту близько $5 млрд на щорічних витратах на природний газ. Загальна встановлена потужність Єгипту у 2019/2020 році становила близько 59,5 ГВт, йдеться у річному звіті управління країни щодо відновлюваних джерел енергії.

"Проект дозволить країні заощадити величезну кількість природного газу, тим самим забезпечивши економічне зростання, скоротивши викиди вуглецю та забезпечивши ширший доступ до стійких джерел енергії", - сказав Мохамед Мансур, голова Infinity Power, спільного підприємства Masdar та Infinity.

У заяві йдеться, що на першому етапі цього проекту до 2026 року буде розроблено та введено в експлуатацію завод із виробництва зеленого водню, здатний виробляти 100 тис. тонн електронного метанолу на рік для бункерування у Суецькому каналі.

За його словами, до 2030 року потужність електролізера може бути збільшена до 4 ГВт для виробництва 2,3 млн. тонн зеленого аміаку на експорт, а також для постачання зеленого водню для місцевої промисловості.

Читайте також