Росія націоналізувала липецьку фабрику Roshen Петра Порошенка

Росія націоналізувала липецьку фабрику Roshen Петра Порошенка

На другий рік війни жовтневий районний суд Липецька задовольнив вимоги заступника генерального прокурора щодо стягнення на користь "недодержави" акції АТ "Липецька кондитерська фабрика Roshen"

За рішенням суду на користь росії стягнуті акції АТ "Липецька кондитерська фабрика "Рошен", а також 94,9976% часток у статутному капіталі ТОВ "Рошен", що належать "Центрально-Європейській кондитерській компанії" (Україна), 5% часток у статутному капіталі ТОВ "Рошен", що належать Олегу Казакову.

Зокрема вилучено акції АТ "Липецька кондитерська фабрика "Рошен" у кількості 128 970 771 штуки.

Крім того, суд заборонив на території Росії діяльність екс-президента України Петра Порошенка, його сина Олексія Порошенка та Олега Казакова.

Рішення суду з адміністративної справи звернено до негайного виконання. Може бути оскаржено в апеляційному порядку до Липецького обласного суду у встановлені законом строки.

Корпорація Roshen у квітні 2015 року заявила про арешт майна липецької кондитерської фабрики загальною вартістю 2 млрд. рублів. СКР тоді повідомляв про порушення кримінальної справи за фактом шахрайського розкрадання (ч.4 ст.159 КК) 180 млн рублів шляхом незаконного відшкодування з бюджету Росії податку на додану вартість "Липецької кондитерської фабрики "Рошен". На фабриці, а також в офісах будівельної фірми НВФ "Металімпрес" у Нижньому Новгороді проходили обшуки.

Басманний суд Москви наклав арешт на майно фабрики в Липецьку, а саме на склад готової продукції, чотири цехи, будинок підсобного корпусу та сім ділянок землі площею понад 700 тис. кв.м.

Тоді проходила інформація, що інвестгрупа ICU, яка управляла продажем активів Roshen у Росії, не змогла знайти покупця на фабрику за ціною $200 млн.

Як наслідок, підприємство було зупинено у 2017 році. За даними Roshen, частка компанії на ринку Росії становила близько 7%. На підприємстві працювало 700 осіб. У корпорації "Рошен" тоді заявили, що виробництво довелося зупинити "через вплив геополітичних факторів". Петро Порошенко у 2018 році заявляв, що зупинка виробництва та арешт активів коштували йому $700 млн.

Читайте також