Росія, не дивлячись на санкції, планує освоїти $21-22 млрд у проекті "Арктик ЗПГ 2"

Росія, не дивлячись на санкції, планує освоїти $21-22 млрд у проекті "Арктик ЗПГ 2"

Заступник голови правління "НОВАТЕКу" Едуард Гудков повідомив, що обсяг інвестицій у проект "Арктик ЗПГ 2" складе $21-22 млрд.

При прийнятті остаточного інвестиційного рішення щодо проекту "Арктик ЗПГ-2" його вартість озвучувалася у розмірі $21,3 млрд.

Проект "Арктик ЗПГ-2" передбачає будівництво трьох черг з виробництва зрідженого природного газу потужністю 6,6 млн. тонн на рік кожна на підставах гравітаційного типу, на які будуть встановлені ЗПГ-модулі. Платформи планується перемістити з Мурманська до ЯНАО, вони будуть застосовуватись поблизу ресурсної бази проекту – Салманівського родовища на Гиданському півострові.

З відкритих джерел відомо, що частка російської "Новатек" у проекті становить 60%, 10% арктичного терміналу належить французькій Total Energies, 10% – спільному підприємству Японської національної корпорації нафти, газу та металів (JOGMEC) та корпорації Mitshui, ще 20% капіталу належить китайським державним компаніям CNPC та CNODC.

Введення санкцій на повну силу проти російського ЗПГ-сектору, зокрема з метою зупинення проекту "Арктик ЗПГ-2", є очевидним необхідним кроком, який ЄС та США мають здійснити для підтримки заявленої політики у сферах захисту міжнародної безпеки та протидії змінам клімату.

Незважаючи на відмову від участі у проекті низки західних постачальників технологій та обладнання, Росія продовжує його реалізовувати із залученням китайських підрядників. Слабкість існуючого режиму санкцій, який забороняє компаніям зі США та ЄС брати участь у розвитку інфраструктури російського ЗПГ, полягає в тому, що китайські компанії можуть посісти їхнє місце.

Для руйнації вітчизняних планів щодо експансії промисловості ЗПГ необхідно запровадження повного набору санкцій.

Набір санкцій, на їхню думку, має включати вторинні санкції, такі як торговельний бойкот, відкликання інвестицій та економічні обмеження, покликані перешкодити компаніям із третіх країн вести будь-який бізнес із російськими компаніями, зокрема з "Новатек".

На початку року комітет з енергетики Верховної Ради закликав США та ЄС заборонити своїм компаніям надавати допомогу РФ в експорті ЗПГ, а також запровадити вторинні санкції проти чинних ЗПГ-проектів. Нові обмеження, запропоновані Києвом, передбачають блокування розширення виробництва ЗПГ у Росії, зупинку "Арктик ЗПГ-2", санкції проти компаній та осіб, які не є членами ЄС та США, але залучені до торгівлі російським ЗПГ, припинення закупівель ЗПГ Європою.

Читайте також