Розробник літаючих автомобілів Alef Aeronautics отримав передзамовлень на $850 млн

Розробник літаючих автомобілів Alef Aeronautics отримав передзамовлень на $850 млн

Стартап Alef Aeronautics, який планує продавати леткі автомобілі, має вже 2850 замовлень на їхню модель Alef Model A

Загальна сума продажів складе понад $850 млн. Вартість самого автомобіля — $300 тис.

Компанія отримала підтримку від таких інвесторів як Тім Дрейпер (Tim Draper), а також від SpaceX, космічної компанії Ілона Маска (Elon Musk).

Клієнти можуть отримати доступ до попередніх замовлень на Model A онлайн, і щоб зробити попереднє замовлення, потрібно внести заставу $150 за транспортний засіб. Цей депозит можна забрати будь-коли, запевняє виробник.

Alef Model A - це по суті літак, який зовні дуже схожий на наземний автомобіль. Model A - футуристичний електричний транспортний засіб з вертикальним зльотом та посадкою (EVTOL). 

Alef Model A може розвивати швидкість до 177 км на годину в повітрі, а дорогою його швидкість обмежена до 55 км на годину.

Model A кваліфікується як надлегкий автомобіль, який підпадає під ту ж юридичну класифікацію, що й невеликі електромобілі.

Джим Духовни стверджує, що це має полегшити процес отримання ключових дозволів від регулюючих органів, щоб у 2025 році розпочати польоти.

«Якщо все піде добре, ми плануємо розпочати виробництво першої моделі до кінця 2025 року, за умови наявності достатнього фінансування та за умови, що законодавство не буде надто жорстким», - додав він.

У 2023 році Федеральне управління цивільної авіації (FAA) видало Alef Aeronautics спеціальний сертифікат льотної придатності, який дозволяє використовувати його з обмеженою метою, таких як виставки, дослідження та розробки.

Генеральний директор компанії Джим Духовни заявив, що їх Alef Model A, судячи з попередніх замовлень, буде літаком, що найбільше продається, випередивши такі компанії як Boeing, Airbus, Joby Aviation.

Він також підкреслив, що вартість їхніх літаків висока, оскільки компанія ще не має великих заробітків. У майбутньому Alef планує випускати й інші моделі, у тому числі для чотирьох осіб, які будуть значно дешевшими.

«На сьогоднішній день у нас трохи більше 2850 попередніх замовлень з урахуванням депозитів. Це робить транспортний засіб літаком, який найбільше продається в історії, більше, ніж Boeing, Airbus, Joby Aviation і більшість електричних літальних апаратів вертикального зльоту і посадки разом узятих», — сказав генеральний директор Alef Джим Духовни.

Автомобіль Alef Aeronautics Model A, який компанія продемонструвала на виставці Mobile World Congress як зменшену модель, нагадує справжній автомобіль із сітчастою оболонкою, що захищає ротори зсередини і дозволяє повітрям проходити через транспортний засіб. Компанія базується у Сан-Матео (Каліфорнія).

Alef Aeronautics є одним з декількох стартапів, які прагнуть зробити літаючі автомобілі реальністю. Серед інших – Lilium, німецький стартап із розробки повітряного таксі, а також китайська компанія Joby Aviation. Минулого року південнокорейська телекомунікаційна компанія SKTelecom повідомила про плани запуску служби літаючого таксі у партнерстві з Joby Aviation до 2025 року.

Читайте також