Шведський екс-партнер російського олігарха Тимченко розбагатів до $3,7 млрд після початку війни в Україні

Шведський екс-партнер російського олігарха Тимченко розбагатів до $3,7 млрд після початку війни в Україні

Прибуток компанії Gunvor, якою Турб'єрн Торнквіст раніше володів із росіянином Геннадієм Тимченком, різко зріс через потрясіння на енергетичному ринку

Турб'єрн Торнквіст швидко перейшов у режим кризового управління після того, як росія анексувала Крим.

Співзасновник та головний виконавчий директор енергетичної компанії Gunvor Group поспішив викупити частку свого ділового партнера Геннадія Тимченка, закривши угоду лише за день до того, як США ввели санкції проти російського мільярдера у 2014 році. Щоб завершити операцію, Торнквіст, уродженець Швеції, мав отримати 10-значний дивіденд від приватної фірми.

Тепер стрибок цін на енергоносії, спричинений вторгненням путіна в Україну, відновлює його статки.

Згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, власний капітал Торнквіста майже подвоївся з початку 2021 року до $3,7 млрд, повернувшись до рівня, що востаннє спостерігався на момент викупу компанії. Багато в чому це стало можливим завдяки стрімкому зростанню прибутку Gunvor, тоді як європейські країни поспішають знайти альтернативу російському паливу.

«Порушення звичайних ланцюжків постачань після вторгнення росії в Україну і потрясіння на ринку, що послідували за цим, надали додаткову підтримку нафтотрейдерам, таким як Gunvor», — сказав Оле Хансен, голова відділу сировинної стратегії Saxo Bank A/S у Данії.

68-річний мільярдер розпочав свою кар'єру в BP Plc, а потім очолив відділ торгівлі нафтою у Scandinavian Trading Co. Він та Тимченко заснували Gunvor у 2000 році, використовуючи зв'язки Тимченка у росії та торговий досвід Торнквіста. До середини 2000-х років частку компанії припадало до однієї третини морського експорту нафти з росії, але ця частка згодом скоротилася з появою конкурентів.

Але увага Тимченка до росії стала джерелом розбіжностей, і два мільярдери розглядали можливість розриву ще до анексії Криму, яка сприяла прискоренню розколу.

Викуп 44% акцій Gunvor, що належать російському магнату, дав Торнквісту контрольний пакет акцій, який на той момент оцінювався приблизно в $3 млрд. Згодом компанія продала більшу частину своїх російських активів, що допомогло їй отримати рекордний річний прибуток і виплатити дивіденди Торнквісту в розмірі близько $1 млрд, що він використав для погашення частини свого боргу перед Тимченком.

Компанія Gunvor, що базується на Кіпрі і має великі торгові операції в Женеві, неодноразово заперечувала зв'язки з російським керівництвом. Тепер трейдер все більше уваги приділяє відновлюваним джерелам енергії. Минулого року було створено новий підрозділ під назвою Nyera, що шведською означає «нова ера», щоб інвестувати не менше $500 млн у невуглеводневе паливо та технології. 32-річний син Торнквіста, Фредрік, займається цим підприємством.

А стан самого Геннадія Тимченка незважаючи на недавній спад через війну в Україні, за останнє десятиліття різко зріс завдяки його великій частці в ПАТ «Новатек», одному з найбільших виробників природного газу в росії. Його власний капітал оцінюється в $15 млрд, що приблизно вдвічі перевищує його загальну суму, коли Торнквіст викупив його у Gunvor, згідно з індексом добробуту Bloomberg.

Читайте також