Суверенний фонд Саудівської Аравії отримав збиток у $15,6 млрд у 2022 року через інвестиції у технологічні фонди

Суверенний фонд Саудівської Аравії отримав збиток у $15,6 млрд у 2022 року через інвестиції у технологічні фонди

Суверенний фонд Саудівської Аравії Public Investment Fund (PIF) у 2022 році отримав збиток у розмірі $15,6 млрд, йдеться у звітності

Цей показник включає втрати Public Investment Fund (PIF) від інвестицій на суму $11 млрд, а також витрати на провадження діяльності, виплату податків та інші витрати.

Суверенний фонд Саудівської Аравії сильно постраждав від падіння вартості вкладень у технологічні фонди. Так, наприклад, збиток Vision Fund японської SoftBank Group, що підтримується також Саудівською Аравією та Абу-Дабі, минулого року був рекордним і склав $32 млрд, повідомляє Bloomberg.

За підсумками 2021 року PIF зафіксував прибуток у розмірі $25,4 млрд.

Тим не менш, обсяг активів під управлінням саудівського фонду минулого року досяг $595,5 млрд. порівняно з $527,8 млрд. у 2021 році. Значною мірою це було зумовлено тим, що в лютому уряд передало PIF 4% акцій Saudi Aramco (вартість яких оцінюється приблизно $80 млрд).

У 2022 році PIF, очолюваний спадковим принцом Мухаммедом бін Салманом, значно наростив частку акцій саудівських компаній у своєму інвестпортфелі - до 32% з 24%. При цьому фонд скоротив до 10% з 20% інвестиції в міжнародні активи, до яких входять англійський футбольний клуб "Ньюкасл Юнайтед" та кошти, розміщені в Blackstone Group LP, яка інвестує в інфраструктурні проекти в США.

Діяльність PIF є ключовим елементом стратегії уряду Саудівської Аравії щодо диверсифікації нафтової галузі. Наслідний принц використовує кошти фонду для інвестицій у різних сферах – від туризму до виробництва електромобілів та будівництва спортивних об'єктів у королівстві.

Читайте також