Венчурні інвестиції у харчові та агротех стартапи впали на 44%

Венчурні інвестиції у харчові та агротех стартапи впали на 44%

На тлі зростання відсоткових ставок та неефективних бізнес-моделей підвищилася ймовірність консолідації галузі

Як повідомило видання Financial Times, попередній аналіз групи корпоративних даних PitchBook показав, що у 2022 році компанії у секторах харчових технологій та агротех залучили трохи менше $30 млрд, що на 44% менше, ніж роком раніше. Показник іде за більш ніж дворазовим зростанням інвестицій у 2021 році та збільшенням на третину порівняно з попереднім роком, оскільки підприємці та стартапи залучили капітал та зловили хвилю зелених інвестицій.

Бум стався на тлі поінформованості підприємців щодо впливу сільського господарства та виробництва м'яса на навколишнє середовище, а також побоювань щодо продовольчої безпеки. Венчурні інвестори підтримали широкий спектр стартапів, що розробляють біологічні добрива, вертикальні ферми та роботів, а також альтернативні білки, такі як рослинне або вирощене в лабораторії м'ясо.

Однак падіння інвестицій у зазначені сектори у 2022 році стало різкішим, ніж падіння трохи більш ніж на третину загального венчурного фінансування для всіх секторів. Це з тим, що багато стартапів борються зі зростанням витрат за оплату праці, енергії та інших ресурсів. Багатьом також довелося переглянути свої бізнес-моделі. За даними PitchBook, деякі компанії, які займаються вертикальними фермами, закрилися через різке зростання цін на енергію. У разі зростання загальних витрат на 15–25% через інфляцію «деяким підприємствам на ранніх стадіях доводиться боротися за виживання.

Проте аналітики впевнені, що надалі інтерес до харчових та агротехнологій зростатиме.

За словами партнера McKinsey Тома Бреннана, інвестиції венчурного капіталу в продукти харчування та сільськогосподарські технології зросли приблизно у 20 разів за останнє десятиліття.

Читайте також