Війна в Україні зробила чеського майстра з ремонту танків мільярдером

Війна в Україні зробила чеського майстра з ремонту танків мільярдером

Компанія Excalibur, заснована Ярославом Стрнадом у 1995 році, заробила €1,73 млрд минулого року завдяки війні в Україні

Старий завод на околиці чеського середньовічного міста Штернберк використовувався для ремонту військової техніки, кинутої нацистами після Другої світової війни. Тепер це частина комплексу, що виробляє обладнання для конфлікту в Європі, який зробив свого власника мільярдером.

Компанія Excalibur бере іржаві танки радянської доби — часто з брудом та травою — і переобладнає їх для бойових дій. З того часу, як росія вторглася в Україну в лютому 2022 року, бізнес Міхала Стрнада отримав вигоду від найбільшого попиту на зброю з часів закінчення холодної війни.

Витрати Європи на оборону призвели до рекордного зростання акцій виробників військової техніки цього року, чому сприяли замовлення таких компаній як німецька Rheinmetall AG. Але сімейна компанія Стрнада виділяється в країні, яка колись була ключовим постачальником зброї супротивникам НАТО у колишньому Східному блоці.

Міхалові Стрнаду 31 рік, приблизно стільки ж років, скільки компанії Excalibur, заснованої його батьком і зараз є найбільшим і найбільш прибутковим підрозділом Чехословацької групи AS (CSG). Виручка підскочила до €1,73 млрд минулого року, повідомила компанія минулого тижня, що більш ніж утричі перевищує показник 2021 року.

"Навіть якщо війна закінчиться завтра, знадобляться роки, щоб поповнити порожні запаси, не кажучи вже про спроби збільшити витрати на оборону і наростити виробництво", - сказав Стрнад. "Я впевнений, що попит буде високим протягом довгого часу".

За словами Стрнада, компанія, яка виробляє власні бойові машини, а також цивільні та військові вантажівки, вже багато років має повний портфель замовлень.

Батько Міхала Стрнада, Ярослав, заснував «Excalibur» у 1995 році. Він купував списані танки радянського виробництва та інше обладнання у майбутніх членів НАТО у Східній Європі з метою перетворити їх на металобрухт. Але він виявив процвітаючий ринок запасних частин і бойових машин у таких місцях, як Африка, а також отримав вигоду від деяких тісних політичних зв'язків усередині країни.

З того часу компанія Excalibur ремонтує важку військову техніку, зокрема близько 300 основних бойових танків Т-72. Близько 100 з них уже занурені у потяги та відправлені до України разом із артилерійськими снарядами. Виробництво важких боєприпасів CSG зросло більш ніж у 10 разів від початку війни в Україні, а її робоча сила збільшилася майже втричі та становила 10 тис. осіб на підприємствах у восьми країнах.

Міхал Стрнад змінив свого батька як єдиного власника CSG у 2018 році, коли йому було близько 20 років. За даними Bloomberg Billionaires Index, його статки зараз становлять не менше $5 млрд, а його компанія входить до числа найбільш швидкозростаючих виробників зброї в Європі.

"Ми ще не Rheinmetall, але ми наздоганяємо", - сказав Стрнад. «Я навіть не думав про продаж якихось своїх активів, хоча пропозиції надходять щомісяця. Якби я продав, що б я зробив із грошима? Мені довелося б піти і купити щось ще, то який у цьому сенс?»

Читайте також