ЄБРР інвестує $40 млн у фонд Horizon Capital Growth Fund IV для підтримки технологічних МСП в Україні

ЄБРР інвестує $40 млн у фонд Horizon Capital Growth Fund IV для підтримки технологічних МСП в Україні

ЄБРР виділяє перший транш сумі до $40 млн до інвестиційного фонду Horizon Capital Growth Fund IV із загального обсягу фінансування до $50 млн, затвердженого Радою директорів

ЄБРР виділив до $40 млн (€40 млн) для фонду Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), яким управляє «Horizon Capital» - провідна компанія з управління прямими інвестиціями в Україні та Молдові та давній клієнт ЄБРР. У майбутньому Банк може збільшити свою інвестицію в цей фонд до $50 млн.

Мета HCGF IV – зібрати до $250 млн для здійснення інвестицій у формі капіталу розвитку у технологічні та експортно-орієнтовані малі та середні підприємства (МСП) в Україні та Молдові. Планований середній розмір інвестиції – $10-30 млн.

Угода, підписана сьогодні у лондонському офісі Міжнародної фінансової корпорації (МФК), відповідає зобов’язанню ЄБРР інвестувати понад €1 млрд в Україні цього року.

«Ми вітаємо створення нового фонду «Horizon Capital», який відіграватиме важливу роль каталізатора на українському та регіональному ринку, - сказав Керуючий директор ЄБРР з прямих інвестицій Хасан Ель Хатіб на церемонії підписання. – Цей фонд сприятиме не лише більшій стійкості ринків приватного капіталу в регіоні завдяки розвитку прямих інвестицій як альтернативного джерела фінансування, а й також ширшій інклюзивності, оскільки надаватиме підтримку компаніям, які зазнали негативного впливу війни. Новий фонд прямих інвестицій збільшить обсяг доступного фінансування, а отже своєю участю в ньому ЄБРР та інші міжнародні партнери ефективно вирішують проблему дефіциту фінансування, спричинену несприятливими ринковими умовами».

Крім ЄБРР, початковими інвесторами нового фонду є МФК, Німецька корпорація інвестицій та розвитку (DEG), Нідерландський банк розвитку (FMO), Швейцарський фонд інвестицій у ринки, що розвиваються, фонд Western NIS Enterprise Fund, а також фонд імпакт-інвестицій Zero Gap Fund, діяльність якого базується на співробітництві Фонду Рокфеллера та Фонду Джона Д. і Кетрін Т. Макартурів.

Російське вторгнення в Україну 24 лютого створило безпрецедентні виклики для української економіки. Деякі компанії взагалі припинили діяльність, інші були змушені адаптуватися до нової реальності з порушеннями логістики, дефіцитом пального, необхідністю релокації виробничих потужностей і персоналу, жорсткішим валютним регулюванням і дефіцитом фінансування. У цих умовах українські компанії вже продемонстрували величезну стійкість. Зокрема, технологічно-орієнтовані МСП довели свою важливість для економіки з початку війни та роблять свій внесок в економічне відновлення країни.

Кошти HCGF IV інвестуватимуться переважно у технологічні та експортно-орієнтовані компанії – сектор, на якому компанія «Horizon Capital» почала фокусуватися більш ніж десять років тому. Діяльність нового фонду розвиватиме результати, досягнуті попереднім фондом «Horizon Capital» 2017 року обсягом $200 млн, який був орієнтований на інвестиції в ІТ-сектор регіону і також залучав кошти ЄБРР.

Наприкінці 2021 року компанія «Horizon Capital» запустила збір коштів для свого нового флагманського фонду, плануючи завершення першого етапу на квітень 2022 року. Початок війни в Україні призвів до затримки цього процесу, але незабаром збір коштів відновився. Зокрема, цьому сприяли потужні результати компаній в існуючому портфелі «Horizon Capital».

ЄБРР пообіцяв інвестувати цього року понад €1 млрд для підтримки української економіки на основі розподілу ризиків з донорами та партнерами. З метою задоволення найнагальніших потреб української економіки ЄБРР визначив п’ять пріоритетних галузей: торговельне фінансування, енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура, продовольча безпека (забезпечення через банки ліквідності для фермерів на весняну посівну кампанію, а також для сільськогосподарських компаній та продуктових рітейлерів) та підтримка ліквідності для фармацевтичних компаній. ЄБРР уже інвестував €920 млн у контексті реагування на війну в Україні.

ЄБРР негайно засудив російське вторгнення в Україну 24 лютого та пообіцяв стояти разом з Україною. На початку квітня Рада керуючих ЄБРР проголосувала за призупинення на невизначений термін доступу Росії та Білорусі до фінансування та технічної допомоги ЄБРР. Банк закрив свої офіси у цих двох країнах.

Читайте також