Єврокомісія схвалила фінансову допомогу Німеччини газовому трейдеру Uniper на €34,5 млрд

Єврокомісія схвалила фінансову допомогу Німеччини газовому трейдеру Uniper на €34,5 млрд

План відповідає правилам державної допомоги ЄС щодо необхідності, доречності та розміру втручання

Європейська комісія заявила, що схвалила план Німеччини щодо рекапіталізації німецького трейдера природного газу Uniper за умови майбутнього продажу, виплати менеджменту та придбань.

«Цей захід спрямований на відновлення фінансового стану та ліквідності Uniper у винятковій ситуації, спричиненій агресивною війною росії проти України та подальшим припиненням постачання газу, за збереження необхідних гарантій для обмеження порушень конкуренції», — йдеться у повідомленні.

Рекапіталізація передбачає негайне збільшення грошового капіталу на €8 млрд.

Також затверджено статутний капітал у розмірі до €26,5 млрд, який Німеччина має намір виплачувати поетапно до 2024 року, причому минулої середи було оголошено про перший транш у розмірі €5,54 млрд. Ціна акцій пов'язана з різницею між витратами Uniper на покупку газу за вищими ринковими цінами та його ціною за попередніми довгостроковими контрактами з російськими постачальниками.

Акції Uniper зросли на 2,6%.

Комісія Uniper заявила, що Німеччина взяла на себе зобов'язання розробити стратегію виходу до кінця 2023 з метою скоротити свою частку в Uniper до не більше 25% плюс одна акція не пізніше кінця 2028 року.

Читайте також