Gen AI-стартапи: виклики, перспективні ніши та оцінка інвесторів

Gen AI-стартапи: виклики, перспективні ніши та оцінка інвесторів

Хоча багато хто в світі технологій вже давно цікавиться AI (ШІ), величезна популярність ChatGPT запустила нову гігантську хвилю інвестицій у стартапи в цій області та величезний інтерес до ...

Хоча багато хто в світі технологій вже давно цікавиться AI (ШІ), величезна популярність ChatGPT запустила нову гігантську хвилю інвестицій у стартапи в цій області та величезний інтерес до генеративного ШІ та Large Language Models.

У епоху, коли AI ландшафт змінюється з неймовірно швидко, перспектива запуску стартапу на базі моделей штучного інтелекту у 2023 році супроводжується як можливостями, так і викликами.

Прогнози дослідницького гіганта IDC передбачають величезний вклад у $500 мільярдів у дослідження та утиліти ШІ до 2024 року. Це свідчить про те, що екосистема для AI стартапів буде й надалі розвиватися та ставати все привабливішою. Хоча конкуренція вже сьогодні є жорсткою, можливостей, щоб зайняти свою нішу ще море.

Gen AI-стартапи: виклики, перспективні ніши та оцінка інвесторів

Generative AI sectors: ландшафт напрямів 

Чотири головні виклики під час побудови Generative AI стартапу

Очевидно, що від фаундерів вимагатиметься далекоглядність, гнучкість та стратегічне мислення. Аналіз викликів, що стають перед Gen AI стартапами, може допомогти уникнути ризиків та досягти успіхів.

Економіка ШІ: вартість інфраструктури та ресурсів 

Фінансова модель для створення та підтримки систем ШІ може бути неймовірно високою. Обробка величезних обємів даних вимагає значних витрат. Додайте до цього вартість придбання найсучаснішого апаратного та програмного забезпечення, а також залучення талановитих спеціалістів, і фінансова величина створення AI-продукту стає очевидною.

Тактика росту: масштабування та гнучкість

Стартапи ШІ можуть стикнутися з проблемами масштабування при розширенні, тому необхідно будувати сталі та гнучкі системи з самого початку. Створення архітектури AI-стартапу такою, що допоможе згодом адаптуватися до приросту даних й залучення великої кількості користувачів, залишаючись при цьому ефективним та надійним інструментом, — складне завдання. Особливо для first-time founders.

Актуальність моделей ШІ 

Ефективність AI моделей не є довговічною. Вони можуть застарівати, згідно з тим, як змінюється ринок. Тож алгоритми вимагатимуть періодичних оновлень та обслуговування. Бути завжди на крок попереду, слідуючи за останніми технологічними новинками, необхідно, щоб моделі регулярно оновлювались та зберігали свою конкурентну перевагу.

Валдіс Герасимяк, ex-founder стартапу ROTHEM та Head of AI в Ajax Systems, розвиває специфічний напрям AI-Embedded (інженерія девайсів і розробка нейромереж для них). На запит InVenture, Валдіс поділився своїми думками щодо головного виклику під час побудови AI-стартапів.

Gen AI-стартапи: виклики, перспективні ніши та оцінка інвесторів

«Я б наголосив, що актуальність технологій та продуктів дуже швидко втрачаєтьсяТому необхідно ретельно думати над стратегією, вивчати нові технології, що зявляються або незабаром з’являться на ринку, та на початках розробляти архітектуру максимально гнучкою, щоб за потреби перемкнутися на використання іншої моделі.

Сьогодні ти розробив класну нейромережеву модель, яка через пів року вже не актуальна, бо технологічний гігант створив удвічі меншу (економніший) модель, або удвічі ефективнішу. Або навіть на ринку зявляється зовсім інший підхід до технологій, наприклад, як сталося з GAN-моделями у сфері генерації зображень, яких замінили Diffusion-моделі.

Також з open-source моделями цікава тема. Уявімо, що стартап може використовувати ChatGPT API від OpenAI, а вже за пів року невелика open-source модель може показувати кращі показники ефективності. В такому випадку скоріше за все треба буде переробляти всю архетектуру: з використання API перемикнутися на впровадження власної моделі на базі нової open-source моделі. 

Деякі команди сьогодні не поспішають втілювати свої задуми в реальні проєкти, й очікують на появу ефективних open source моделей. Бо використовуючи неоптимальні технології піонерів ринку можна просадити багато грошей архітектуру, яка вже незабаром стане outdated.»

Інтелектуальна власність: захист інновацій та інвестицій 

Захист інтелектуальної власності може бути величезним викликом для стартапів на базі ШІ, особливо в еру активного створення законодавства щодо IP для ринку AI. Продуманий план щодо інтелектуальної власності є обовязковим "бронежилетом" для стартапів, не тільки для захисту їхніх інновацій, але й для уникнення юридичних конфліктів і потенційних судових позовів.

Gen AI-стартапи: виклики, перспективні ніши та оцінка інвесторів

Як венчурні фонди оцінюють AI-стартапи

Редакція InVenture звернулася за коментарем до Андрія Тимовського, молодшого партнера Roosh Ventures. Андрій розповів про те, якими принципами та міркуваннями керується Roosh Ventures при відборі стартапів.

«Ми розглядаємо стартапи на ранній стадії. Тому найважливішими критеріями вибору та оцінки стартапів для нас є якісь команди, наявність великого потенційного ринку та чіткий PMF продукту. 

Якщо говорити саме про AI-компанії, то тут серед особливостей, на які ми звертаємо увагу, є наступні речі. 

Критично важлива наявність доменної експертизи в команді. Команда має розуміти той ринок, на якому вони працюють, та яку проблему вирішують. 

Також важливий якісний ріст. Зараз ми знаходимося на піку hype cycle в АІ. Багато компаній займаються впровадженням AI у різних галузях. Стартапам потрібно знаходити ті речі, які зроблять їх довгостроково конкурентними. 

Це могла б бути якість самого AI, проте невеликим стартапам з кожним днем стає практично нереально створити моделі, які були б конкурентними із вже наявними моделями від таких компаній, як OpenAI, Anthropic, Stability AI. 

Ми думаємо, що вигравати будуть ті компанії, які зможуть швидше залучити велику кількість клієнтів, зібрати великі об’єми даних та побудувати на цьому сильний бренд. Тому швидкість росту — це також важливий момент. 

Варто зазначити, що, хоч ринок AI має величезний потенціал, він знаходиться на дуже ранньому етапі розвитку. Структура ринку тільки формується. Тому те, куди інвестори вкладають і як оцінюють стартапи, також буде змінюватись.»

Gen AI-стартапи: виклики, перспективні ніши та оцінка інвесторів

Даміан Зекер, Assosiate у b2venure, у своїй колонці також розповів про принципи, якими команда фонду керується під час вибору AI-стартапів для інвестування.

  • Фонд зацікавлений у тих секторах AI, які фундаментально сприяють розвитку технологій, і тому будуть стійко зростати протягом тривалого періоду. ‍ Команда фонду оцінює характер конкуренції у різних підсекторах ШІ та намагається зрозуміти структуру ринку, враховуючи кількість гравців, частку ринку та барєри для входу. Ключовим міркуванням є роль стейкхолдерів, які можуть впровадити нові технології, наприклад, Microsoft і Adobe. ‍ 
  • Інвестори розглядають стартапи із різними бізнес-моделями: як open source code (де код знаходиться у вільному доступі й вимагає непрямої монетизації), так і закритий вихідний код (власний код, який продається як продукт), аналізуючи переваги та недоліки цих підходів. ‍ 
  • Дуже важливим критерієм є рівень технічної складності продукту стартапу, які можуть створити конкурентну перевагу або рів для посвідчувачів. Технічна складність забезпечує більшу захищеність та кращі довгострокові перспективи, але досягається коштом більшого капіталу та більш тривалих ітерацій розробки. ‍ 
  • Фонд уникає короткострокових тенденцій, свідомо уникаючи короткострокових тенденцій, які можуть бути популярними, але мають вищу ймовірність невдачі у довгостроковій перспективі. Серед не дуже вдалих прикладів — no code інструменти та платформи, які дозволяють людям створювати ПО без навичок програмування, оскільки вони мають очевидні недоліки й у довгостроковій перспективі рідко масштабуються для задоволення реальних потреб. ‍ 
  • Даміан вважає, що існує занадто багато стартапів з концепцією «Застосуймо ШІ до ринку X, що недостатньо обслуговується», які насправді не розуміють, як створити цінність для конкретного цільового клієнта. Тому фонд систематично використовує спільноту інвесторів-ангелів та галузеву мережу, щоб швидко оцінити, які існують реальні потреби ринку та як стартап може вписатися в них. 
  • Оскільки фонд інвестує на ранній стадії, часто вони мають мало реальних даних, які могли б допомогти прийняти інвестиційне рішення. До недавнього часу, щоб заснувати стартап у галузі штучного інтелекту, вам був потрібний ступінь доктора компютерних наук або інженерії, але з поширенням технологій ситуація швидко змінюється. Попри це технічна освіта й глибоке розуміння архітектури продукту засновниками — надважливо. ‍

Gen AI-стартапи: виклики, перспективні ніши та оцінка інвесторів

Штучний інтелект у проєктах подвійного призначення

Як вважають експерти, штучний інтелект може повністю змінити геополітичну війну і можливості для запобігання конфліктам. Розвиток технологій у цій області створює все більше викликів для людства.

З одного боку, технологія ШІ може зробити війни менш смертоносною, але з іншого боку, можливо, зміцнити технологічну базу країн-агресорів.

Значно розширилась роль керованих штучним інтелектом дронів у військово-повітряних силах, флоті та арміях, які можуть врятувати людське життя. Так, Міністерство оборони США вже експериментує з ботами, які можуть керувати модифікованим винищувачем F-16.

Військова агресія росії в Україні стала катализатором для розробки різноманітних технологічних проєктів, які призвані допомогти протистояти країні-агресору.

Наприклад, Міністерство оборони України допустило до експлуатації у ЗСУ дрон SAKER SCOUT зі штучним інтелектом. Про це повідомило українське оборонне відомство 4 вересня 2023 року.

«Програмне забезпечення SAKER, побудоване на алгоритмах штучного інтелекту, допоможе нашим військам ефективніше бити ворога», — йдеться у повідомленні.

Система за допомогою просунутої оптики самостійно розпізнає і фіксує координати техніки ворога (навіть замаскованої), негайно передаючи інформацію в командний пункт для прийняття відповідного рішення. Це нівелює ризики «людської помилки», оскільки око оператора не завжди здатне вловити усі нюанси.

Розробка була підтримана Акселераторатором Міноборони — постійно діючим органом, покликаним прискорювати процеси всередині Міноборони задля лідерства у сфері military tech Сил оборони України. 

InVenture допомагає military-tech AI проєктам у пошуці інвестицій

Розвиток military-tech формується не лише завдяки винаходам українських спеціалістів у секторах AI, військової робототехніки, дронів, телекомунікацій та інтернет-безпеки. Це ще й результат залучення приватних інвестицій для оптимізації промислового виробництва та застосування новітніх технологій.

Саме тому InVenture безоплатно надає консультації зі залученням інвестицій, а також допомагає в популяризації та інформуванні потенційних інвесторів щодо проєктів у сфері військових технологій.

Розмістивши ваш проєкт на відомій інвестиційній платформі InVenture, ви отримаєте його публікацію в інвестиційному журналі з численною аудиторією підписників. Також ваш проєкт буде представлено у наших інформаційних розсилках серед великої бази інвесторів і в соціальних мережах нашої спільноти.

Читайте також