Венчурні інвестиції у сектор штучного інтелекту можуть зрости у 3-4 рази у 2023 році

Венчурні інвестиції у сектор штучного інтелекту можуть зрости у 3-4 рази у 2023 році

Поки венчурна екосистема Кремнієвої долини зазнає складнощів, інвестори продовжують інвестувати в компанії, що спеціалізуються на генеративних системах штучного інтелекту.

За оцінками PitchBook, венчурні інвестиції в компанії, що займаються генеративним ШІ, перевищать рівень 2022 року, який оцінювався у $4,5 млрд, у кілька разів.

Частково прогнозоване зростання пов'язане з анонсованими в січні 2023 року інвестиціями Microsoft в ШІ-стартап OpenAI у розмірі $10 млрд.

Для порівняння, на ранньому етапі розвитку OpenAI, у 2019 році інвестиції становили $408 млн, тоді OpenAI випустила початкову версію мовної моделі, яка підтримує ChatGPT.

Загалом ринок програм ШІ для корпоративних технологій зросте до $98 млрд у 2026 році з майже $43 млрд у 2023 році.

Сьогодні ми бачимо, як інвестори кидаються на стартапи ШІ, навіть не розуміючи, як вони отримуватимуть прибуток, особливо з урахуванням того, що обчислювальна потужність, необхідна для навчання сервісів ШІ, може досягати десятків мільйонів доларів щорічно.

Потужний приплив капіталу в сферу ШІ також спонукає багатьох розробників, не всі з яких мають досвід управління чи експлуатації, створювати власні компанії, посилюючи конкуренцію.

«Безумовно, ми спостерігаємо важливий переломний момент, у цей час буде створено відмінні продукти та компанії, проте для багатьох це закінчиться не дуже добре. Ринок не здатний «перетравити» мільйон різних компаній із недоопрацьованими ідеями. Це схоже на золоту лихоманку», зазначає Метт Терк, інвестор, який спеціалізується на ШІ у венчурній компанії FirstMark.

Читайте також