Хто і в що інвестує в Україні під час війни?

Хто і в що інвестує в Україні під час війни?

Індекс інвестиційної активності в Україні поки залишається низьким

За час, що минув після початку повномасштабного вторгнення рф, попри масштабні руйнування інфраструктури, бойові дії та проблеми з логістикою, українська економіка оговталась від шоку перших місяців та поступово адаптується до умов воєнного часу. Водночас, існує кілька показників «з полів», з яких можна судити про реальні настрої бізнесу. Серед них, зокрема, індекс очікувань ділової активності. Після деякого підвищення з червня по вересень 2022 р. (до 46 пунктів зі 100, де 50 — це нейтральні очікування), на сьогодні воно складає близько 42 пунктів.

Схожа ситуація з інвестуванням коштів. Бізнес — раціональний. Нині йому, як ніколи, доводиться вирішувати питання, як уникнути знецінення грошей та інвестувати їх з найменшим ризиком. Тому як у мирний, так і у воєнний часи при пошуку активів для інвестування для бізнесу діє єдине правило — кошти вкладаються лише в надійні та перспективні активи. Що кращий актив — то вища конкуренція навколо нього та більші суми вкладень. Гірший актив — мізерний інтерес ринку.

Показовим у цьому питанні став досвід Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Фонд поновив продажі активів неплатоспроможних банків лише у серпні 2022 р., після відкриття державних реєстрів, що були закриті державою з міркувань безпеки на початку повномасштабного вторгнення.

Директор департаменту консолідованого продажу активів ФГВФО Олександр Кульчицький розповідає: «Ми дуже ґрунтовно підійшли до поновлення аукціонів і почали з продажу нерухомості. Адже зазвичай попит на такі активи вищий, ніж на кредити. Конверсія, відповідно, також. Ми завжди починаємо продаж зі 100% балансової чи оціночної вартості активу, залежно від того, яка вища. Але саме торги показують, яку ціну ринок вважає реалістичною. Результат продажів після відкриття реєстрів перевершив наші очікування».

Одразу ж продажі Фонду показали конверсію за окремими позиціями у 300%, 400%, подекуди за конкуренції десятків учасників. Зокрема, уже на перших торгах було реалізовано майно ПАТ «Промінвестбанк» із рекордними показниками — до 48 учасників аукціону та до 400% зростання ціни під час торгів. Наприклад, нерухомий об'єкт в Ужгороді було продано за 24,5 млн грн, що становить 396% від його балансової вартості в документах банку.

«Така конкуренція — хороший підсумок і для мирного часу. Старт продажів був пробним каменем, але ми побачили, що це не випадковість, а досить стабільний результат, і що час для поновлення продажів ми обрали вдало», — говорить Олександр Кульчицький.

Загалом із серпня, відколи були відкриті реєстри, ФГВФО провів понад 800 аукціонів та продав майже на півтора млрд грн.

Про що сигналізує поведінка інвесторів?

«На те, що у таких умовах бізнес звертає увагу на активи Фонду гарантування вкладів, є кілька причин. Перша — це наявність цікавих активів, в основному нерухомості, з точки зору інвесторів. І друге — Фонд пропонує зрозумілу і прозору формулу придбання цих активів через Прозорро. Продажі, зі створенням кімнати даних з інформацією, необхідною для проведення аналізу та прийняття рішення, за принципом „Усі бачать усе“. Відтак, з приходом нових активів бізнес навіть під час повномасштабної війни побачив у них непоганий об'єкт інвестування», — наголосив партнер, керівник галузевої практики фінансового сектора KPMG в Україні Юрій Федорів.

У 2022 році до Фонду прийшло 4 банки. Якість їхніх активів суттєво відрізняється у кращу сторону від тих, що були передані під управління Фонду у часи минулого банкопаду. Зокрема, через те, що за минулі роки в Україні було суттєво посилено банківський нагляд.

До слова, поведінка бізнесу змінилась і в іншому: якщо у 2014−2016 роках юрособи масово припиняли обслуговувати кредити, щойно банк оголошувався неплатоспроможним, то нині тенденція цілком інша.

«Позичальники зараз намагаються будь-що обслуговувати свої кредити, — розповідає заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольга Білай. — Така поведінка юросіб — це принципово нове явище. Вона свідчить про те, що бізнес планує і далі працювати в Україні, що бізнес дбає про свою кредитну історію та ділову репутацію».
Дещо змінилась і поведінка інших учасників банківського ринку. Зокрема, за час повномасштабної війни не лише не спостерігається відтоку вкладів з банків, а їх сума зросла майже на 20%. Ця тенденція стабільна, повторюється з місяця в місяць, зокрема, у серпні, вересні та жовтні банківська система демонструвала по 10−13 млрд грн приросту. І станом на кінець листопада сума вкладів фізосіб у банках становила рекордні понад 990 млрд грн.

Інвестиційний банкір Сергій Фурса наголошує: «Те, що інвестори під час війни інвестують в Україну, означає, що банківська система працює стабільно. Незважаючи на воєнний стан, пов’язаний із вторгненням росії в Україну, грошова маса в обігу не зменшується, а відтак банківська система не похитнулася. Цьому сприяють кілька факторів, а саме: законодавство, яке захищає банківську систему, грошова підтримка, яка надходить від зарубіжних партнерів, регулярні виплати військовослужбовцям. Тому ситуація у банківській системі має оптимістичний прогноз», — підсумовує експерт.

Читайте також