NFT та криптоарт: що це таке, чому ціни на цифрове мистецтво зростають

NFT та криптоарт: що це таке, чому ціни на цифрове мистецтво зростають

NFT та криптоарт: що це таке, чому ціни на цифрове мистецтво зростають і які перспективи інвестування для українців

Україна сьогодні посідає перше місце в Європі та четверте у світі за індексом прийняття криптовалют. За даними Triple-A, в Україні криптовалютою володіє 12,7% населення або 5,6 млн. осіб. Цього року криптосвіт став для українців офіційним способом інвестицій. 17 лютого Верховна Рада ухвалила закон про легалізацію ринку віртуальних активів в Україні. Це нововведення дозволять нашим та зарубіжним компаніям, що займаються криптовалютою, працювати легально і робити свій внесок у розвиток економіки країни.
Тим часом, по всьому світу дедалі більше обговорюється новий напрямок віртуальних інвестицій – NFT, а ціни на цей вид цифрового мистецтва зростають небувалими темпами. Наприклад, загальний продаж картинок мавп з колекції Bored Ape Yacht Club досяг більш ніж $1 млрд.

Bored Ape Yacht Club

Bored Ape Yacht Club


Які ж є інвестиційні перспективи для українців у цій галузі?

Що таке NFT та як виникли віртуальні арт-об'єкти?

Токен – це одиниця, в якій вимірюються активи ІТ-проектів. Токени можна порівняти з акціями на фондовій біржі. "Замінник цінних паперів" на віртуальній біржі дає право на володіння активами.
NFT (non-fungible token) – токен, що не підлягає обміну. За допомогою цього нового методу можна торгувати цифровими активами. До них відносяться зображення, відео, аудіозаписи та GIF-файли. Відрізняється цей спосіб тим, що цей вид токенів унікальний і зламати його практично неможливо через використання технології блокчейн.
Блокчейн - децентралізована база даних, яка зберігається на різних комп'ютерах, з'єднаних між собою по Мережі. Це допомагає зберегти інформацію. Її неможливо видалити чи змінити. Унікальність цифрових активів надійно захищена та належить єдиному власнику, який придбав NFT-токен.
Продають та купують діджитал-твори за валюту Ethereum, іншими словами – ефір.
У 2014 році СEO стартапу, що займається розробкою програмного забезпечення, Аніл Деш придумав технологію, яка може захистити авторські права художників цифрового світу. Світову популярність NFT здобуло, коли у 2021 році художник Beeple зміг продати токен "Everydays: The First 5000 Days" за $69 мільйонів на аукціоні Christie's.

Everydays: The First 5000 Days

Everydays: The First 5000 Days


Розвиток NFT-сфери зробило крок далі, ніж очікував навіть сам її творець. Крім художників, цим видом криптоактивів зацікавилися світові знаменитості, бренди, геймери, а також інвестори, які шукають нові шляхи вкладення капіталу.

Причини зростання цін на цифрове мистецтво і як із цим пов'язані світові бренди та знаменитості

На думку експертів, світові зірки шоу-бізнесу також зробили свій внесок у небувалий ажіотаж навколо NFT-активів. На одному з американських шоу, Періс Хілтон і телеведучий Джиммі Феллон змагалися один перед одним, демонструючи свою колекцію мавп, що нудьгують. Виявилося, що вартість токена Bored Ape #599, яким володіє ведучий, становить $224 тисячі, а світська левиця Періс Хілтон, яка цікавиться цією сферою інвестицій ще з 2020 року, нещодавно випустила власну цифрову картину під назвою Iconic crypto queen, яку придбав іранський колекціонер за $1,1 млн. Ще однією хвилею зростання цін став момент, коли одну з таких картинок наприкінці січня придбав Джастін Бібер за $1,3 млн (500 ETH).
Світові зірки шоу-бізнесу та спорту не лише колекціонують, а й непогано спекулюють та інвестують NFT-токенами. Чотириразовий чемпіон NBA Шакіл О'Ніл придбав унікальну картинку з колекції Mutant Ape Yacht Club у вересні 2021 року за $14 тисяч, а зараз її вартість оцінюється більш ніж у $70 тисяч. Рок-музикант Озі Осборн кілька місяців тому купив Bored Ape #9939 за $359 тисяч.

Окрім зірок-шоу бізнесу, такі світові бренди як Gucci, Balenciaga, Armani, Calvin Klein та інші вже почали використовувати цю технологію для підтвердження справжності своїх виробів.
Навіщо їм потрібно вкладати гроші в NFT? Експерти пояснюють це тим, що світові виробники займаються популяризацією своїх товарів у метавсесвіті, де онлайн-гравці платять значні суми, щоб придбати віртуальні активи.
За деякими даними, на покупку предметів в онлайн-іграх за 2021 рік було витрачено близько $100 млрд, причому аудиторія у віртуальному світі прогресивна та 46% з неї – жінки, які є потенційною ЦА брендів одягу та косметики.

Де продавати та купувати NFT?

Open Sea - найпопулярніший майданчик. Користувач платить разово під час реєстрації та може викладати необмежену кількість своїх робіт на продаж. Через демократичні ціни на сайті близько 13 млн користувачів, що створює серед художників велику конкуренцію.
Binance - крипто-біржа, що займає лідируючу позицію у світі. Нещодавно вона запустила окремий власний майданчик для продажу NFT.
Rarible - на даному майданчику щоб виставити свою роботу художнику необхідно заплатити $100, тому для творців-початківців це може виявитися не вигідно.
Також стало відомо, що Instagram веде розробку власного майданчика, де можна буде здійснювати торгівлю цифровими витворами мистецтва.

Перспективи інвестицій у NFT для українців

В Україні ринок NFT повільно, але розвивається. Технологія незрозуміла для широкої аудиторії, а інвестори не поспішають робити прогнози та вкладати великі суми у відносно молоду галузь криптів всесвіту. Проте у світі високо цінується творчість українських діджитал-художників, а творча NFT community розвивається швидкими темпами.
Інтерес до цифрового мистецтва зростає через те, що можна купувати та продавати активи, будучи впевненим, що права власності у віртуальному світі надійно захищені. Це зробило цю інвестицію досить перспективною. Крім того, технології NFT впроваджують у так звані "метасвіти". За допомогою унікальних токенів людина може підтвердити право власності на землю та інші об'єкти у віртуальному світі, тому NFT називають “валютою майбутнього” і прогнозують для неї величезний потенціал.
Тим не менш, є і така думка, що дана інвестиція є ризикованою, має більше спекулятивних можливостей і розглядати її як "довготривалу інвестицію" поки що не варто.
Ганна Варава, експерт Українського фонду стартапів та ради розвитку креативної економіки при Кабінеті міністрів України вважає, що вартість на NFT, як і більшість творів мистецтва, фізичних чи цифрових, залежить від того, хто її продає і хто готовий за це заплатити.
Така ситуація утворилася через велику кількість зірок шоу-бізнесу, які створюють власні колекції та отримують пристойний прибуток від продажів завдяки своїй популярності. Ганна Варава рекомендує розглядати NFT як інвестиції в дорогоцінні метали або предмети мистецтва.
Співзасновник стартапу NFT Art Bay Юрій Сак вважає, що NFT як і будь-який інший вид інвестицій, має низку ризиків та складну екосистему. Попит має хвилеподібний характер і може різко підвищуватися, а потім швидко знижуватися. Тим не менш, Юрій Сак додав, що серйозні перспективи має інтеграція NFT у метавсесвіти.
На думку директора Українського фонду стартапів Павла Карташова, знаменитості "розігріли" ринок NFT інвестицій і у зв'язку з цим тепер важливіше не що конкретно продається, а хто саме продає.

Підтримка бійців ЗСУ та постраждалих від російського вторгнення мирних жителів від NFT-платформ

У березні 2022 стало відомо, що в Україні з'явився перший NFT-музей війни. Відвідати його можна за посиланням https://metahistory.gallery/warline. Його місія – розповісти світові про бойові дії на території нашої країни, зберегти в пам'яті трагічні дні, а також збирати пожертвування на допомогу ЗСУ.
Суть проекту в тому, що інтернет-користувачі можуть ознайомитися з усіма витворами мистецтва на сайті, однак вони купують картини рандомно. Це означає, що клікнувши на "купити NFT-файл", користувач не знає, яку саме картину він купує. Усі кошти від продажу йдуть на благодійну допомогу бійцям ЗСУ.
Також з ініціативи Київської школи економіки (KSE) з'явилася NFT-колекція, яка включає 1 млн цифрових творів. Проект має назву Mint For Ukraine. Його створив художник та візіонер Філ Боссуа за допомогою штучного інтелекту. Колекція заснована на ідеях українських поетів, письменників та художників та зберігає в собі культурну спадщину країни. Проект дозволяє інтернет-користувачам створити на веб-сайті віртуальний гаманець та робити пожертвування на підтримку України. Зібрані гроші підуть на гуманітарну допомогу та подальше відновлення країни.

Mother Of Creation

Mother Of Creation


Осторонь не залишилися і світові знаменитості. З 11 по 13 травня 2022 року пройшов NFT-аукціон, організований співачкою Мадонною. Поп-діва випустила цифровий тріптіх Mother of Creation. Гроші від продажу цього NFT підуть на підтримку українських дітей, які постраждали від війни.

Читайте також