ТОП Франшизи 2024: найкращі франшизи в Україні

ТОП Франшизи 2024: найкращі франшизи в Україні

Каталог франшиз 2024 року. Ми допоможемо знайти, вибрати та купити франшизу для відкриття свого бізнесу в Україні. Рейтинг - ТОП франшизи в Україні. Список – найпопулярніші франшизи України.

У цій статті ви знайдете корисні підказки для відкриття бізнесу за моделлю франчазингу, аналітику ринку та добірку переспективних франшиз від експертів, підприємців та найбільших продавців франшиз в Україні.

Вибрати та купити успішну та перспективну франшизу – це завжди непросте завдання. Про бізнеси, побудовані за моделлю франчайзингу в Україні можна знімати гостросюжетне кіно. Хоча є і приклади стійких і франшиз, що динамічно розвиваються навіть в період війни. Одна з таких – запуск франшизи «Нова Пошта», партнерська мережа якої станом на початок 2024 року вже налічує 7700 відділень. Основний стрибок відкриття нових точок під франшизою "Нова пошта" відбувся у 2019-2020 роках, тоді було відкрито близько 5 000 партнерських відділень.

Секрет успіху Нової Пошти простий: мінімальний поріг входу, нульовий паушальний внесок та високий попит на доставку товарів завдяки бурхливому розвитку e-commerce. З 2018 року "Нова пошта" відкриває відділення у райцентрах та селах, де низька вартість купівлі чи оренди нерухомості робила старт такого бізнесу ще доступнішим.

Сенс франшизи – у зниженні підприємницьких ризиків. Якщо ви купуєте готову модель, її зазвичай пропонують ті, хто вже пройшов випробування часом. Ви отримуєте готовий бренд та консультації від людей, які зацікавлені у вашому успіху. У вас вже є готова унікальна торгова пропозиція (УТП), не потрібно нічого вигадувати.

У 2023 році найбільшою популярністю користувалися франшизи громадського харчування та продуктового рітейлу – на їхню частку припадало понад 80% усіх проданих українських франшиз, оскільки саме ці напрями затребувані навіть під час війни. Скоріш за все цей тренд збережеться і в 2024 році.

Знайти перспективну франшизу – півсправи. При виборі відповідного бізнесу «по чужих лекалах» важливо врахувати кілька факторів, що відрізняють карту від території.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі останніх новин та подій у світі інвестицій!

Локація

Диджиталізація спрощує збирання інформації про перспективність торгової точки. За допомогою даних мобільних операторів можна досить точно визначити трафік потенційних клієнтів у тому чи іншому місці.

«Теплову карту активності» мобільних абонентів використовують для аналізу локацій МХП, Rozetka та багато інших великих компаній, що продають франшизу. Вони часто самі пропонують перспективні локації потенційним партнерам, оскільки зацікавлені в тому, щоб новий магазин давав гарний продаж.

Франчайзі продуктового магазину на кшталт «М'ясомаркету» чи «Молоку від фермера» обов'язково враховують кількість житлових будинків біля нової точки та рівень доходів мешканців.

Те саме і з іншими франшизами. «Ми відкрили карту, подивилися, де не вистачає точок Rozetka, оцінили, де відкрито нові житлові комплекси та будуються нові», – розповідає Георгій Богданов про вибір місця під нову точку видачі Rozetka. У результаті разом із партнером він відкрив її у селищі Крюківщина під Києвом – у районі багато новобудов.

Кон'юнктура

Усім відома франшиза туристичного бренду "Поїхали з нами" свого часу виглядала досить привабливо. Усього було відкрито 385 агентств, у 122 містах України, де працювало 950 співробітників. Однак через пандемію, а в подальшому і з початком війни, ситуація в туристичній галузі, м'яко кажучи, виглядає плачевною.

Кризу переживають не лише галузі, а й формати.

Донедавна одну з найпопулярніших франшиз продавала компанія МХП. У 2019 року її франчайзі продавали курятину під маркою «Наша Ряба», тоді працювало понад 2000 магазинів. З того часу торгові точки цього бренду неухильно згортаються або переформатуються.

«Франчайзингові магазини «Наша Ряба» – позавчорашній день, – зазначає основний власник МХП Юрій Косюк. – За якістю та асортиментом вони не потрапляють у сучасні запити».

Сьогодні МХП розвиває нову рітейл мережу під назвою «М'ясомаркет», в магазинах якої більший метраж і багатший асортимент. До речі, М'ясомаркет також має франчайзингову модель. Перший магазин компанія відкрила у липні 2020 року у Ковелі. За три роки кількість магазинів мережі «М'ясомаркет» перевищила 250 торгових точок (254 магазини станом на початок 2024 року). "М'ясомаркети" працюють у 20 областях України, а самі магазини відкриваються як у великих містах, так і невеликих селах.

Формат

Важливим аспектом для вибору франшизи – це оптимальний формат, який не вимагає великого обсягу капіталовкладень і може бути швидко релокований. Для оптимальних форматів франшиз не важливий маркетинговий бюджет. Так всього за 1 рік за франшизою кав'ярень самообслуговування Zernova було відкрито 57 точок. Для відкриття точки потрібно вибрати локацію, закупити обладнання та стежити за запасами кави в автоматах. Такий підхід став особливо актуальним в умовах війни для інвесторів, які не бажали прив'язуватися до конкретного міста відкриттям повноцінного закладу, на відкриття якого потрібно багато часу та ресурсів.

Економічний цикл та конкуренція

«Своє перше відділення я відкрив у 2013 році якраз перед війною, – розповідає власник 19 точок "Нової Пошти" Іван Байбарк. – На окупність вся мережа вийшла лише за три роки». Компанія запевняє, що максимальний період окупності – 18 місяців. Проте відділення, яке Байбарк відкрив у передмісті Кривого Рогу у 2016 році, коли економічне зростання відновилося, окупило себе лише через три місяці.

Важливою є і конкурентна ситуація. «У містах-мільйонниках вже багато міні-ресторанів «Білий налив» та потенційно перспективних локацій мало. А от у містах на 300 000 – 500 000 населення явно брак такого формату і ще можна заходити з такою франшизою». Окрім точки Rozetka, він із партнером керує ресторанами з франшизи Дмитра Борисова – «Білий налив» та БПШ.

За схожим принципом працює франшиза DNIPRO-M. Салони майстерності відкриваються не лише у великих містах, а й у невеликих населених пунктах, де великий попит на інструмент для будівництва та ремонту, садово-паркову техніку. Великий стрибок DNIPRO-M стався за останні три роки — мережа сильно розрослась і станом на початок 2024 року мала 503 салонів майстерності (238 франшиз) у 287 містах України.

Популярність франшизи зросла завдяки зростанню впізнаваності бренду. Dnipro-M перестав бути просто магазином інструментів, а став простором з особливою атмосферою та певними стандартами обслуговування та сервісу. Для франчайзі бренд пропонує: відкриття за 1 місяць, готову бізнес-модель роботи, супровід партнера на всіх етапах, окупність у середньому від 10 місяців при інвестиціях від 800 000 грн.

Свою очевидну конкурентну перевагу на ринку демонструє мережа медичних лабораторій ДІЛА, компанія має 25 років досвіду і перша серед українських лабораторій побудувала систему управління якістю (TQM) лабораторних послуг, яка відповідає міжнародним та світовим стандартам. Мінімальна сума інвестицій у відкриття лабораторії розміром 35-50 м2 становить лише $18 000, а окупності інвестицій можна досягти за 14 місяців.

Залученність

«Головне не конкретна франшиза, а підприємець, який її купує, його вміння перебудовуватись та тримати руку на пульсі», – каже Кирилович. «Громадським харчуванням потрібно жити і постійно стежити за всім: як зустрічають клієнтів, чи чисто в приміщенні, чи вистачає серветок. Ті, хто вважає, що це легкі гроші, глибоко помиляються».

Провали бувають як у франчайзі, так і засновників франшиз. Заступник міністра цифрової трансформації Вадим Бортник створив одну з найдинамічніших франшиз у швидкому харчуванні – ресторанчики freshline. З 2017 року ця мережа здулася з 60 до 20 точок. «Почали з'являтися інші формати, сильно зросла конкуренція. Потрібно було вдосконалити бізнес-модель, а не займатися відкриттями та публічними виступами… жити в самому закладі, швидше ухвалювати рішення про те, яку точку відкривати, а яку варто закрити.

Міжнародна експансія

Багато українських франчайзерів почали відкривати франшизи за кордоном. Наприклад, мережа домашніх заморожених напівфабрикатів "Галя Балувана" за 2022 рік встигла відкрити 50 точок в Україні, а за 2023 рік - 20 точок за кордоном під брендом MultiCook, зазначає співзасновник мережі "Галя Балувана" Володимир Матвійчук. Секрет успіху цієї франшизи полягає у швидкій адаптації формату закладу та меню під потреби місцевого ринку. Міжнародну експансію активно освоюють й ресторани Lviv Croissants, П'яна вишня, Чорноморка.

Найчастіше українські компанії продають франшизи до Польщі, Німеччини, Чехії, США, Казахстану, Франції. Запити на відкриття бізнесу надходять як від українців, так і від іноземців.

Які тенденції очікуються на ринку франшиз у 2024 році

Хоча інтерес до франшиз зростає серед українців, франчайзинговий ринок в Україні все одно залишається не заповненим порівняно з іншими країнами. В Україні є відкладений попит на франшизи – цей тренд виявить себе після закінчення війни.

Наразі точно немає перенасичення франчайзингового ринку в Україні. До пандемії в Україні працювало близько тисячі активних учасників галузі, наразі працює не більше 500-600 учасників.

У 2024 році франчайзинг в Україні продовжить розвиватися – як з погляду появи нових франшиз, так і збільшення поточних франчайзингових мереж.

Подальша популяризація франчайзингу пов'язана з тим, що в умовах економічної невизначеності люди все менше хочуть ризикувати грошима, вкладаючи в ідею та розвиваючи її з нуля. Адже франчайзингова модель - це вже відпрацьована бізнес-модель, де зрозуміло організовані поставки, налагоджений маркетинг і є відомий бренд. Тобто нові партнери отримують бізнес із бекграундом та певною підтримкою від франчайзингової компанії.

Крім того, франчайзинг дозволяє швидко запустити бізнес, а це є важливим фактором під час війни. На ринку траплялися й такі випадки, коли запити на франшизи у прифронтових містах зростали через те, що підприємці хотіли швидко відкрити готовий бізнес і таким чином поновлювати економіку міста.

У 2024 році на ринку франшиз України посилюватимуться деякі технологічні тренди:

  • Бізнес стане більше використовувати нейромережі та штучний інтелект (ШІ) для створення та розвитку франчайзингової мережі. Поки не можна говорити про масові тенденції, але інтерес до розумних технологій зростатиме. Зокрема, ці розробки компанії активніше застосовуватимуть для розвитку бренду. Наразі бізнес може використовувати ШІ у сфері маркетингу, генерації зображень, текстів. Це велика допомога автоматизації рутинних процесів.
  • Бізнес використовує нові технології та закуповує обладнання для організації безперебійної роботи торгових точок в умовах можливих блекаутів. Тому цієї зими бізнесу вдасться закрити більшість проблемних питань та стабілізувати роботу бізнесу навіть за умов форс-мажорів.

ТОП Франшизи України 2024: найвигідніші франшизи в Україні у 2024 році

Усі франшизи у списку поділені на три категорії за величиною стартового внеску (первинних інвестицій). Кількість франшиз акутальна за станом на 01.01.2024.

Франшизи вартістю понад $50 000

Назва Галузь Кількість франшиз в Україні Інвестиції, $ Вступний внесок, $ Роялті та маркетинговий збір, у міс. Період окупності, міс.
DNIPRO-M Не продуктовий рітейл 146 37 000 - 60 000 0 0% 10 -24
Pizzа Celentаno Ristorante Громадське харчування 45 Від 60 000 - 180 000 10 000 - 20 000 3% 12 - 28
Spar Продуктовий ритейл 53 30 000 - 1 200 000 0 1% 12 - 48
Domino's Громадське харчування 60 Від 250 000 22 000 6% + 1% Від 24
Хімчистки KIMS Послуги 49 150 000 8 000 $300 Від 36
Львівська майстерня шоколаду Громадське харчування 45 Від 50 000 15 000 8% Від 6
Ресторани Дмитра Борисова («Білий налив». «Мушка». БПШ. Dogz & Burgerz, «ГастроМаркет», Philadelphia) Громадське харчування 45 Від 100 000 Від 30 000 5% Від 24
Молоко від фермера Продуктовий ритейл 56 Від 30 000 60 000 5% 11
KFC Громадське харчування 48 Від 700 000 46 900 11% Від 36
G.Bar Послуги 28 Від 65 000 Від 30 000 5% Від 36
Mafia Громадське харчування 26 Від 150 000 10 200 5% Від 18


Франшизи вартістю $20 000 - $50 000

Назва Галузь Кількість франшиз в Україні Інвестиції, $ Вступний внесок, $ Роялті та маркетинговий збір, у міс. Період окупності, міс.
Галя Балувана Продуктовий ритейл Більше 700 Від 30 000 9 000 $75 Від 5-6
СУШІ WOK Громадське харчування 300 Від 30 000 Від 4 500 3,50% 6 - 12
Lviv Croissants Громадське харчування 146 Від 30 000 10 000 3% 12 - 24
Наш край Продуктовий ритейл 100+ Від 22 000 0 100 грн. за 1м2 12 - 48
Еко Лавка Продуктовий ритейл 98 Від 23 125 2 300 3% 12 - 24
М'ясомаркет Продуктовий ритейл 254 Від 25 000 0 0% 36 - 48
I love Kebab Громадське харчування 85 Від 30 000 4 000 - 6 000 2% 12 - 20
Про Маркет Продуктовий ритейл 12 Від 30 000 3 000 0% 20
Перша пекарня твого міста Продуктовий ритейл 85 Від 20 000 Від 4 000 3,50% Від 9
Сирне королівство Продуктовий ритейл 48 Від 25 000 11 000 4% 12 - 18
Розетка Не продуктовий рітейл 36 Від 15 000 5 000 0% 15-24
Картофан Громадське харчування 12 Від 15 000 1 000 5% 6 - 18


Франшизи вартістю до $20 000

Назва Галузь Кількість франшиз в Україні Інвестиції, $ Вступний внесок, $ Роялті та маркетинговий збір, у міс. Період окупності, міс.
Нова Пошта Послуги 7 700 1 500 - 5 000 0 0,50% Від 8
Aroma Kava Громадське харчування Більше 220 Від 6 500 Від 2 000 2% Від 6
GOOD BEER Продуктовий ритейл 190 5 000 - 12 000 0 2% Від 3
Сімейна пекарня Продуктовий ритейл Більше 170 Від 18 000 5 000 - 8 000 0% Від 10
Медичні лабораторії «ДІЛА» Послуги 44 18 000 - 34 000 0 0 14-20
ЛОМБАРД ПАРУС Послуги 115 Від 7091 0 $93 2 - 6
Бінокль Громадське харчування 186 5 500 - 8 500 0 0 8 - 14
Експрес Стрижка Послуги 101 8 000 - 11 000 1 000 - 4 166 2,5-3% 12 - 14
CitySites Медіа 70 2 118 н/д н/д Від 9 
PERFUMS BAR Не продуктовий рітейл 25 1 000 - 2 500 0 0% 4 - 6
HOBBY GAMES Не продуктовий рітейл 3 Від 17 657 0 0 Від 12

 


Каталог франшиз в Україні від InVenture

Реклама - франчайзинг, франшизы в Украине

 

Франчайзинг та найкращі франшизи в Україні в 2024 році за версією InVenture

Каталог франшиз України та франчайзинг в Україні: найкращі франшизи України у 2024 році. Найкраща франшиза Україна - каталог та рейтинг франшиз InVenture включає найпопулярніші франшизи в Україні в 2024 році. Франшизи України 2024. ТОП франшиз України 2024. Найкраща франшиза України. Франшиза України без вкладень. Список франшиз Україна 2024. Яку купити франшизу у 2024 році Недорогі франшизи Україна. Які франшизи найвигідніші в Україні? Як купити франшизу України? Популярні франшизи, унікальні франшизи, нові франшизи, прибуткові франшизи в Укураїні у 2024 році. Франшизи зі швидкою окупністю. Скільки коштує франшиза?

Читайте також