Як купити акції Apple, Google, Facebook чи Amazon?

Як купити акції Apple, Google, Facebook чи Amazon?

Інструкція для інвестора про те, як купити акції Apple, Google, Facebook, Amazon та інших зарубіжних компаній

Чи дозволяє закон про валютні операції громадянам України купити акції закордонних компаній на іноземних біржах?

Так. Інвестувати в іноземний фондовий ринок із України з сьомого лютого 2019 року стало простіше. Тепер немає потреби оформляти валютні ліцензії для виведення коштів за кордон. За рік фізособа може вивести з України до 200 тис. євро, юрособа – до 2 млн. євро.

За січень-жовтень 2021 року за допомогою е-лімітів українці провели 50,6 тис. валютних транзакцій. Загальна сума валютних переказів склала $540,2 млн. За весь 2020 рік громадяни України вивели за кордон лише $274 млн. За даними банкірів, найактивніше наші співвітчизники інвестують у нерухомість та акції американських компаній.

І не дарма. Наприклад, якби ви на початку 2021 року вклали $10 тис. в акції Tesla або Facebook і продали їх у січні 2022 року, то ваш прибуток склав би, відповідно, $2,2 тис. або $3,29 тис. – 22% або 32% річних.

Тепер покроково розберемося, як купити акції американських компаній, не виїжджаючи з України.

Як оформити електронний ліміт на виведення грошей?

Електронний ліміт (е-ліміт) потрібний, щоб перевести гроші з українського банку до іноземного. Як уточнює Вікторія Мислива, керівник напряму private banking АТ ОТП Банк, зазвичай, е-ліміт необхідний для поповнення особистого рахунку в закордонному банку, інвестування (договір з брокером, купівля цінних паперів, нерухомості) в іноземні ринки або страхування життя.

Щоб оформити ліміт, вам потрібно прийти в банк і:
- написати заяву, в якій вказати мету перекладу;
- надати документи, що підтверджують джерело походження грошей (один із):

  • Податкова декларація фізособи з позначкою ДПІ;
  • Електронна декларація (необхідне посилання на сайт);
  • Відомість з ДПІ з печаткою та підписом;
  • Податкова декларація ФОП з печаткою та підписом ДПІ;

Також підтвердженням вашого джерела доходу може бути заробітна плата та інші виплати, винагороди, отримані у зв'язку із трудовими відносинами; доходи від господарської чи незалежної професійної діяльності (виплати за авторськими договорами тощо); гроші від операцій із продажу об'єктів рухомого чи нерухомого майна, інвестиційний дохід, успадковані кошти.

Вам потрібно буде заплатити комісію за переказ, яка сьогодні в середньому по банківському ринку знаходиться в межах від 0,5% до 1% від суми переказу.

ВАЖЛИВО: незважаючи на відміну валютної ліцензії валютний контроль та фінансовий моніторинг ніхто не скасовував, тому банки будуть скрупульозними у питанні походження коштів – тепер це їхня відповідальність. «У рамках функцій валютного контролю, а також для дотримання фінансового моніторингу банк повинен буде перевірити всі документи та саму угоду (у тому числі й іноземного контрагента чи об'єкт інвестування) для того, щоб переконатися у легальності та прозорості такої операції», – попереджає старший юрист. юридичної компанії «Астерс», Катерина Олійник.

За словами керівника управління фінансового моніторингу Піреус Банку, Світлани Мельник санкції для банку можуть бути суворими – аж до позбавлення ліцензії.

Санкції за порушення вимог законодавства з питань фінансового моніторингу – грошові штрафи від 400 тис. грн. за кожен вид порушення до 1% від зареєстрованого статутного капіталу», – уточнює скарбник Forward Bank, Наталія Шишацька.

Як переказати гроші на рахунок закордонного брокера?

Якщо ви новачок-інвестор, то найкраще користуватися консультаціями посередника. В Україні такі послуги надають інвестиційні компанії, які мають ліцензію Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, що дозволяє офіційно торгувати в Україні.

Гроші брокеру потрібно переказати з вашого рахунку в іноземному банку. Мінімальна сума для відкриття брокерського рахунку за кордоном $10 тис. Ерік Найман, співзасновник фінтех-стартапу HUGs стверджує, що можна одразу переказати гроші зі свого валютного рахунку в українському банку на рахунок іноземного брокера. Відкривши брокерський рахунок, ще потрібно укласти договір на кастодіальні (зберігання цінних паперів) послуги.

Після цього, брокер, отримуючи від вас доручення, проводитиме операції з купівлі/продажу цінних паперів на фондовому ринку США або ж ви можете довіритись керуючому капіталом, який від вашого імені торгуватиме акціями.

Як почати інвестувати у цінні папери іноземних компаній та купити акції?

Відкривши брокерський рахунок та перевівши на нього кошти, ви можете почати інвестувати, ставши акціонером одного або кількох технологічних гігантів, таких як Apple, Facebook, Google, Netflix та інші.

Потрібно враховувати, що посередник в Україні не може безпосередньо торгувати на фондовій біржі в США, тому використовує для цього локального партнера-брокера. «Ви можете відкрити рахунок безпосередньо у американського брокера, наприклад, Interactive Brokers. І тоді торгуєте без українських посередників, – уточнює Ерік Найман. У такому разі, у США передбачено відшкодування до $100 тис, у разі банкрутства брокера.

Комісія закордонного брокера за мінімальної суми інвестицій у $10 тис. варіюється в межах $10 і $20 за окрему операцію. Якщо ваші інвестиції будуть набагато більшими обсягами, то комісія буде менше, не менше одного цента за акцію. Також необхідно буде оплачувати близько 10 доларів за обслуговування рахунку.

Якщо ви працюєте через українського посередника, то йому також потрібно буде платити брокерську комісію, яка в середньому на ринку становить 0,1 – 0,5% від обсягу угоди. «У деяких є планка комісії знизу, наприклад, 300 грн, – зазначає Олексій Сухоруков, директор із розвитку Української біржі. Також є комісія 0,01% біржі, де купуються цінні папери. Посередники, що виконують функції керуючих, зазвичай беруть комісію від обсягу отриманого прибутку. “HUGs бере за обслуговування 12% від прибутку. Але ми не посередник, а роботизований радник. Ми допомагаємо людині відкрити свій особистий рахунок у зарубіжному брокері, нагадуємо як це зробити. Далі пояснюємо як перевести на нього гроші. Потім людина обирає одну чи кілька наших стратегій. І підключаємо його до нашого рахунку в іноземному брокері інвестиційного радника», – пояснює Ерік Найман.

Як завести прибуток до України?

Фіксуючи прибуток, ви продаєте акції компанії, і різниця між ціною купівлі та продажу є вашим доходом. Далі ці гроші потрібно переказати з іноземного рахунку українською, щоб почати їх витрачати.

При виведенні коштів із брокерського іноземного рахунку плата може становити від $10 залежно від суми коштів. При цьому, як зазначив Ерік Найман, наприклад, Interactive Brokers один раз на місяць можна безкоштовно переказувати гроші на будь-який банківський рахунок. «І потім це вже розцінки банку – зняття валюти зі свого рахунку», – наголосив він.

Коли ви заводите прибуток до України, український банк також може вимагати документи, щоб з'ясувати джерело походження коштів. «Конкретного переліку документів не існує, кожна операція розглядається індивідуально на підставі ризик-орієнтованого підходу», – пояснили у прес-службі ПУМБ.

За словами директора департаменту комплаєнсу Банку Південний, Володимира Гавлицького в більшості випадків документи не потрібні. «Джерела походження коштів можуть бути потрібними банками при переведенні на значну суму, при виявленні приналежності особи до публічних або до пов'язаності особи з публічними особами, при виявленні банками суперечливої, спірної або негативної інформації у відкритих публічних джерелах, при підозрі на зловживання послугами банку, дробленні, підозрі на операції, які не несуть у собі економічного сенсу», – уточнив він.

Скільки можна заробити та які податки доведеться заплатити?

Отже, ваші комісійні витрати при інвестуванні становитимуть близько $30 плюс потрібно буде заплатити за консалтингові послуги українському посереднику.

Експерти радять одразу визначитися з тим, яку операцію ви хочете здійснити, тому що ліміт у 200 тис. євро є дуже малим для того, щоб ефективно здійснювати міжнародні інвестиції. Одночасно купити нерухомість та інвестувати в акції для фізособи малоймовірно. "Вичерпавши суму ліміту, зробити нову інвестицію протягом того ж календарного року вже буде не можна", - зазначила Катерина Олійник з "Астерс". «Валютна реформа, як вона пояснюється представниками НБУ і розуміється в колах експертів, покликана насамперед сприяти розвитку економіки та покращенню інвестиційного клімату країни, але не вільному відтоку коштів з України».

Ерік Найман зазначив, що податкові питання інвестор вирішує самостійно. Це означає, що прибуток від торгівлі акціями за кордоном доведеться вказати у річній податковій декларації та заплатити з неї 18% прибуткового податку та 1,5% військового збору.

Повернемося до нашого прикладу із першої картки. Якби ви інвестували $10000 на початку 2020 року в акції Facebook і продали їх на початку 2022-го, то ваш прибуток склав би $3290. З них $329 довелося б віддати інвесткомпанії-посереднику, комісійні брокеру – близько $30, плюс комісії банків при знятті готівкової валюти та наприкінці $641,5 – податки. Чистий дохід – $2289,5.

 

Як купити акції Apple у 2022 році. Де придбати акції Apple? Як придбати акції Google. Як придбати акції Facebook в Україні? Придбати акції Amazon. Інвестиції в акції епл та акції амазон, акції гугл, акції фейсбук. Як придбати акції фізичній особі? Купити акції еппл фізичній особі. Придбати акції Tesla. Купити акції Apple фізичній особі. Придбати акції Google фізичній особі. Як придбати акції Google? Які акції купити у 2022? Як придбати акції американських компаній? Як придбати американські акції в Україні? Як придбати акції американських компаній на біржі? Де придбати американські акції? Які американські акції вигідно купити зараз? Як придбати акції на американській біржі? Як придбати акції Netflix фізичній особі?

Читайте також