Як отримати гроші для стартапу: 10 варіантів залучити фінансування

Як отримати гроші для стартапу: 10 варіантів залучити фінансування

У пошуках інвестицій стартапи зазвичай звертаються до венчурних фондів. Однак у підприємців є безліч альтернативних джерел доступу капіталу: від краудфандингу до грантів.
  • Джерела фінансування для стартапів:

  • Венчурне фінансування

  • Акселератори

  • Бізнес-ангели

  • Друзі та сімя

  • Бутреппінг

  • Краудфандінг

  • Гранти

  • Банківські кредити

  • Венчурний борг

  • Конвертовані позики

  • Фінансування з урахуванням доходів

Як отримати гроші для стартапу: 10 варіантів залучити фінансування


Венчурне фінансування

Підхід, згідно якого венчурна компанія надає гроші за акції. Він найбільш популярний, оскільки зазвичай дозволяє отримати більші суми, ніж інші варіанти — особливо важливо для тих, хто прагне швидкого зростання.

Крім того, стартап на ранній стадії може підвищити свою репутацію, якщо його підтримує його перевірена компанія.

Очікування венчурних капіталістів залежать від того, на якій стадії перебуває стартап.

Передпосівна:

  • Важливе бачення, а чи не доходи.
  • Команда грає ключову роль: оцінюється репутація та відданість засновників.
  • Очікується, що фаундери підтвердять доцільність продукту.

Посівна:

  • Потрібно докладно пояснити проблему і як стартап її вирішує.
  • Інвестори дивляться на можливості засновника і зясовують, чи він підходить на цю роль.
  • Гарно якщо стартап може показати ранній інтерес з боку користувачів та демо-версію продукту.

Серія A:

  • Основна увага приділяється цифрам: стартап має продемонструвати показники, які б підтверджували його слова.
  • В ідеалі потрібно мати інформацію про продажі, звіт про прибутки або збитки, а також прогноз руху коштів як мінімум на три роки.
  • Як і раніше, важливі сильні сторони, експертиза та досвід засновників.

Акселератори та інкубатори

Акселератори обирають кілька стартапів на ранній стадії, які отримують допомогу у розвитку та наставництві. Це зручно для фаундерів-початківців, які не мають потрібних звязків. Закінчивши програму, учасники можуть отримати фінансування, зазвичай в обмін на частку у стартапі, яка, як правило, не перевищує 10%.

Бізнес-ангели

Бізнес-ангели чи angel investors – це приватні венчурні інвестори. Деякі з них раніше працювали у венчурних компаніях, інші були засновниками та найвищими керівниками у стартапах. Вони інвестують в обмін на акціонерний капітал — або поодинці, або в рамках синдикату, який обєднує кількох приватних інвесторів.

Бізнес-ангели можуть мати експертизу у певній галузі та враховувати її при інвестуванні — тому, порівняно з венчурними компаніями широкого профілю, іноді вони пропонують конкретніші поради. У стартапу може бути кілька бізнес-ангелів.

Інвестор Techstars London Матильда Бош зазначає, що, хоча бізнес-ангели — як правило, «пасивні інвестори», при необхідності до них можна звернутися за порадою та попросити познайомитись з потрібною людиною.

Друзі та сімя

Перш ніж звертатися до зовнішніх джерел, деякі стартапи, особливо на ранніх стадіях, шукають фінансування у найближчому оточенні. Один із плюсів такого підходу - ви знайомі з тими, кому презентуєте ідею, і не потрібно переконувати їх у тому, що на вас варто витрачати час та гроші.

Бутреппінг

Бутреппінг або bootstrapping — похід, при якому стартап фінансується за рахунок засновників, а потім бізнес-доходів, не залучаючи зовнішній капітал.

Цей спосіб може підійти стартапам на ранній стадії, але потрібно врахувати кілька факторів. Деяким буде ефективніше залучити венчурні інвестиції: наприклад, тим, хто працює в капіталомістких секторах або в області, де переважає тенденція «переможець отримує все», а також ще не досяг відповідності продукту ринку.

Бутстреппінг дозволяє зберегти контроль над бізнесом і приймати всі рішення самостійно. З іншого боку, недосвідченим фундаторам може бути непросто, адже інвестори пропонують не лише гроші, а й поради на основі свого досвіду.

Краудфандінг

Краудфандінг - вид фінансування, при якому велика група людей обєднує свої кошти та інвестує їх через платформу.

Він буває кількох типів.

Краудінвестінг (equity crowdfunding): люди, які вклалися в компанію, стають її співвласниками. Засновники, зазвичай, що неспроможні повністю покладатися на цей вид фінансування і зазвичай спочатку залучають більшість коштів від провідного інвестора.

Краудфандинг на основі винагород (rewards-based crowdfunding): спонсорам пропонують нефінансові ексклюзивні привілеї, наприклад мерч та доступ до продукту до його запуску. Друге вигідно фаундерам - так вони одержують ранні відгуки про продукт.

Краудлендінг (crowdlending): стартап займає кошти під відсотки через платформу P2P-кредитування. Ці гроші можуть бути повязані з активами і їх потрібно повернути до певного терміну.

Гранти

Деякі організації пропонують гранти - це вид фінансування, яке не призводить до розмиття часток, тобто одержувачу коштів не потрібно віддавати частку в компанії. Це поширений варіант у сферах BioTech та HealthTech, а також серед інших наукових стартапів та тих, хто вирішує важливі світові проблеми.

Ці сектори підходять для грантового фінансування, оскільки можуть прискорити ключові дослідження та розробки, розповідає CEO британського розробника напівпровідників Pragmatic Скотт Уайт. Свого часу Pragmatic отримав гранти від Європейської ради з інновацій та UKRI, агентства з досліджень та інновацій Великобританії.

Проте засновникам слід обирати грантові проекти ретельно та зосередитися лише на тих, що «створюють реальну стратегічну цінність для бізнесу», стверджує Уайт.

Банківські кредити

Більшість великих банків пропонують бізнес-кредити для підприємців. Однак стартапам на ранніх стадіях може бути важко отримати таке фінансування, оскільки вони не завжди можуть довести, що їхня бізнес-модель буде працювати, і тому вважаються більш високоризиковими.

Наприклад, серед американських стартапів був популярний нещодавно збанкрутілий Silicon Valley Bank, оскільки там було легше отримати кредит, ніж у багатьох найстаріших банках.

InVenture - привлечение инвестиций / продажа бизнеса


Венчурний борг

Венчурний борг — це вид фінансування, який повертають, а не обмінюють на акції. За словами Уайта, який використовував цей підхід до приходу до Pragmatic, це може принести додаткові кошти між інвестиційними раундами.

Зазвичай венчурний борг легше отримати стартапам на пізніших стадіях, які вже залучали кошти від венчурних капіталістів та інституційних інвесторів. Він також підходить тим, хто орієнтований на прибутковість, а не на зростання за будь-яку ціну, це підвищує шанси на те, що гроші вдасться швидко повернути.

Однак навіть для стартапів, які відповідають усім вимогам, венчурний борг може дорого обійтися, оскільки відсоткові ставки в ньому зазвичай вищі, ніж по традиційних банківських кредитах. Крім того, може бути непросто узгодити умови правочину, у тому числі відсоткову ставку та комісію за транзакції.

Конвертовані позики

Конвертовані кредитні ноти — вид фінансування, за якого стартап бере кредит, який, якщо не погасити його вчасно, перетворюється на акції. Цей варіант підходить засновникам, які потребують грошей найближчим часом, але не хочуть віддавати частку в компанії та вважають, що незабаром вона почне приносити дохід.

Фінансування з урахуванням доходів

Технічно це кредит, який компанія погашає, виплачуючи відсоток свого майбутнього валового доходу протягом певного періоду. На відміну від банківського кредиту, за такого підходу не потрібно надавати активи як забезпечення.

З погляду рівня залученості такі спонсори часто вважаються «золотою серединою» між банківськими кредиторами та приватними інвесторами.

За своєю природою цей варіант підходить лише тим стартапам, що отримують регулярний дохід. Крім того, компаніям, які мають брак коштів або потребують всіх зароблених грошей, може бути непросто виділяти щомісячні платежі.

10 перевірених способів знайти інвестора у проект


Як отримати гроші для стартапу? Як отримати фінансування? Як залучити капітал? Як отримати фінансування на розвиток стартапу в Україні? Як отримати фінансування нового бізнесу? Як зібрати гроші на проект? Як знайти гроші на фінансування стартапу? Фінансування проектів. Як отримати грант на бізнес в Україні? Грант на відкриття бізнесу Україна 2024 року. Міжнародні гранти в Україні 2024 року.

Читайте також