Який бізнес відкрити у маленькому місті України?

Який бізнес відкрити у маленькому місті України?

Які особливості ведення бізнесу у маленькому місті? Який краще відкрити бізнес у маленькому місті, виходячи з обмежень? Найкращі бізнес-ідеї для відкриття бізнесу в маленькому місті України в 2023 ...

Як підприємець, ви розумієте краще, ніж будь-хто, що розташування бізнесу є надзвичайно важливим. Який бізнес стане прибутковим у маленькому місті? Існують значні відмінності між веденням бізнесу у маленькому місті та великому, на яких потрібно акцентуватись.

З одного боку, вузький ринок невеликого містечка збільшує ризик помилки, з іншого – надає чудову нагоду сформувати міцні звязки з клієнтами. Хитрість у тому, щоб зясувати, який бізнес підходить для маленького міста.

Підприємці, які ведуть бізнес у невеликих містах з населенням до 100 тис. осіб, виграють зазвичай від нижчої вартості життя та меншої конкуренції. Але тут є нюанси - обмежена база клієнтів та співробітників.

"Ви просто повинні звернути увагу на те, що потрібно людям, і те, що не було зроблено" (Рассел Сіммонс, засновник Def Jem Recordings).

Немає чіткої градації міст, у нашому матеріалі ми вважаємо, що маленьке місто має населення від 5 до 50 тисяч чоловік. Так, в Україні кількість таких міст становить близько 350. У них проживає понад 6 млн осіб. Серед них, наприклад, Фастів, Нова Каховка, Лубни, Світловодськ, Ірпінь, Шепетівка, Миргород, Дубно, Васильків, Боярка, Добропілля, Буча, Чортків, Хмільник, Вишгород, Балта, Малин, Канів, Мерефа, Долина, Яготин та інші невеликі міста.

Як бачимо, обнадійливі цифри для відкриття нового бізнесу. Тим не менш, необхідно взяти до уваги та оцінити низку факторів, здатних вплинути на успішність підприємства.

Недоліки маленьких міст

Споживчі звички: якщо невелике містечко знаходиться досить близько до великого, люди можуть поїхати туди за покупками. Як з метою економії, і за ширшим вибором товарів.

У маленькому містечку цільові ринки та ніші набагато менші, ніж були б у великому місті. Найменша кількість людей означає менший обсяг бізнесу. Навіть ухопивши відмінне місце в центрі, продажі будуть нижчими, ніж у порівнянні бізнесі у великому місті.

Рівень зарплат у регіонах нижчий, ніж у містах-мільйонниках, що породжує дві проблеми: відтік кваліфікованих кадрів та низьку купівельну спроможність населення.

Переваги маленьких міст

Персоналізований сервіс – великі мережі наслідують власні стандарти, тоді як невеликий бізнес швидше реагує на зміни в уподобаннях жителів.

Обмежена конкуренція – у невеликих населених пунктах менше підприємців, і є шанс зайняти порожню нішу.
Рекламні і рекламні зусилля економічно найефективніші у невеликому місті. "Сарафанне радіо" швидко розносить інформацію про нове підприємство.

Бізнес для маленького міста можна відкрити з мінімальними вкладеннями, оскільки вартість нерухомості, орендні та податкові ставки помітно нижча, ніж у великих населених пунктах.

Засновник мережі магазинів Wal-Mart Сем Уолтон почав роздрібну торгівлю в маленькому місті Бентонвілл з населенням 7000 чоловік: «Набагато більше можливостей для бізнесу там, у маленькому містечку Америці, ніж я міг мріяти». Прикладів успішного та вигідного бізнесу в маленьких містах Росії теж достатньо, про деякі ми розповімо нижче.

Який бізнес відкрити у маленькому місті

З чого розпочати бізнес у маленькому місті? Дослідження, план, реалізація – основні кроки відкриття бізнесу. Відштовхніться від потреб городян та власних можливостей.

Кажуть, «краса в очах того, хто дивиться», і те ж саме можна сказати про кращі ідеї малого бізнесу. Варіанти для започаткування своєї справи здаються нескінченними, але «найкращою» виявиться та ідея, яка відповідає особистості підприємця.

  • Які ваші інтереси та навички?
  • У чому ви добре знаєтеся?
  • Хто ваш клієнт?
  • Які проблеми потенційних покупців ви можете вирішити?
    Відповіді на ці питання направлять вас у вірний бік. Визначення концепції бізнесу – ключовий момент етапі планування. Ким ви

бачите себе через кілька років у бізнесі і яку вигоду пропонуєте населенню?

Які є варіанти відкриття малого бізнесу

Шляхів для створення невеликого бізнесу в маленькому місті всього три:

1. Відкрити малий бізнес самостійно: магазин чи агентство, якого немає у місті. Якщо ви перший, це викликає інтерес у місцевих жителів до вашої компанії.

2. Придбати готовий бізнес. Перевагою купівлі готового бізнесу є короткий термін залучення клієнтів. Мешканці вже добре знають місце та доріжку проторено.

3. Придбати франшизу. Велика компанія пропонує підтримку на всіх етапах відкриття бізнесу плюс - відомий бренд, що теж вам на руку.

Закордонні бізнес-брокери проводять невелике дослідження – опитують місцевих жителів, який бізнес необхідний місту; розглядають досвід невеликих сусідніх населених пунктів.

Який бізнес відкрити у маленькому місті України?

Перспективні галузі для малого бізнесу

обслуговування місцевого ринку. Чи існують товари чи послуги, які не представлені у місті? За багатьма товарами мешканці їздять у великі міста лише тому, що їх неможливо купити поряд із будинком.

Доповнення існуючого бізнесу. Якщо, наприклад, біля міста безліч ферм, затребуваним виявиться устаткування ремонту та обслуговування сільськогосподарської техніки.

Продаж товарів місцевого виробництва в іншому місті.

Орієнтування на туристів. Якщо місто має високу привабливість у туристів, буде сенс працювати на продаж місцевих виробів, сувенірів та послуг для приїжджих.

Наприклад – Яремче, маючи населення 8000 чоловік щорічно приймає понад півмільйона туристів на рік!

Кількість кафе, ресторанів, лазень та готелів у місті значно перевищує потреби місцевих мешканців та відкриває широкі можливості, у тому числі новому бізнесу.

Експертні знання для бізнесу в регіоні дуже важливі. Власники підприємств часто потребують допомоги у галузі бухгалтерського обліку, прибирання обєктів тощо. Прибутковим цей бізнес у маленькому місті буде доти, доки існують торгові та виробничі підприємства.

Урочисте відкриття нового бізнесу не повинно супроводжуватися гучною луною порожнього приміщення – після того, як неодмінний етап дослідження існуючого стану речей у місті завершено, можна розпочати реалізацію плану.

Ідеї бізнесу для маленького міста

Який бізнес виявиться вигідним у маленькому місті? Щоб не винаходити велосипед, потрібно орієнтуватися на ті види діяльності, які затребувані завжди. Згадайте піраміду Маслоу та зосередьтеся на задоволенні базових потреб мешканців.

Продуктовий магазин у маленькому місті

Можливо, це найочевидніший вибір бізнесу, який можна відкрити у маленькому місті. Звучить не надто сексуально, але це справді одна з найкращих рекомендацій, і те, що місту завжди потрібно.

Якщо в населеному пункті є якась федеральна мережа, конкурувати цінами навряд чи вийде. Єдиний вихід – шукати лінійки, які не присутні в асортименті мережевого рітейлера: мясна та молочна продукція місцевих виробників, алкогольні напої, що відповідають смакам та гаманцю мешканців тощо.

Формат «магазину біля будинку» вижив у великих містах, незважаючи на наступ великих гравців, і, як і раніше, затребуваний у маленьких населених пунктах.

Продуктовий магазин – хороша бізнес-ідея для жінки у маленькому місті. Саме жінки ламають голову над питанням «що приготувати на сніданок, обід та вечерю». І хто знає краще, що потрібне господині, ніж самі господині?

"Я можу вам допомогти?" – у маленьких містах це звучить як справжня пропозиція допомоги, а не кліше, якому навчили продавця. Доброзичливість, знання місцевих особливостей та потреб – сильні сторони малого бізнесу.

«Є лише один бос – Клієнт. Він може звільнити у компанії всіх, аж до директора, якщо витратить гроші десь ще». (Сем Волтон, Wal-Mart)

Кафе у маленькому місті

Роздумуючи про те, яким бізнесом зайнятися в маленькому місті, оцініть, наскільки щільно зайнята ніша громадського харчування. Дуже часто у невеликих містечках є один, максимум – два заклади, де можна відзначити ювілей чи просто посидіти з друзями.

Ресторанний бізнес у всьому світі генерує пристойний дохід і здатний витримати випробування часом, якщо добре керується. Великий плюс – власник має виняткове право встановлювати ціни та меню, орієнтуючись на фінансові можливості місцевих жителів чи туристів.

Як варіант можна розглянути купівлю франшизи. Усі фінансові показники експериментальної піцерії наразі доступні в онлайн-режимі. Зясувався цікавий факт – доставка піци приносить більше грошей, аніж відвідувачі кафе.

Відкриваючи кафе або ресторан в маленькому місті, подумайте про послуги, які несуть вигоду та зручність клієнтам: безкоштовна доставка, система знижок постійним покупцям та інше.

В Італії популярна така система - кафе пропонує страви за різними цінами: одна ціна, якщо ви хочете посидіти в ресторанчику, а інша, менша - якщо ви хочете забрати упаковану їжу з собою.

Салон краси у маленькому місті

Навіть Рапунцель потребує догляду за волоссям. Незалежно від віку та статі, людям необхідно кілька разів на рік (точніше було б сказати – десяток або кілька десятків разів на рік) відвідувати салон краси. Чоловіки упорядковують шевелюру приблизно раз на місяць, жінкам необхідна не тільки стрижка, а й манікюр, педикюр, макіяж. Салон краси - затребуваний вид бізнесу як у маленькому, так і великому місті.

Додатковий плюс, який варто взяти до уваги - продаж косметики в салоні. У маленьких містах рідко можна знайти якісні бренди. Рекомендації майстра і наявність вибору засобів догляду збільшать оборот якщо не на порядок, то хоча б у кілька разів.

Магазин оптики у маленькому місті

Ще одна вигідна ідея малого бізнесу у маленькому місті – салон оптики. Відомо, що населення малих міст «старіє»: лише 25% учнів повертаються у рідні пенати. Вікові проблеми із зором, плюс засилля компютерів та смартфонів серед молоді – відкривають широкі перспективи для малого бізнесу у цій галузі.

Тут є кілька варіантів. Почати можна з продажу готових виробів – це не потребує ліцензування та закупівлі складного обладнання. Торгова площа такої точки може бути буквально десяток квадратних метрів. Вартість готових окулярів, що відпускаються за рецептом офтальмолога, стартує від 300 рублів. Середня націнка на окуляри з діоптріями китайського виробництва коливається від 150 до 300%. Відкривши бізнес із продажу готових виробів, можна оцінити потрібну послугу, не ризикуючи значними вкладеннями.

Другий варіант складніший і потребує суттєвих фінансових вливань: відкрити повноцінний салон оптики. Потрібне обладнання, ліцензований спеціаліст та приміщення.

Оптимальне рішення - піти від малого до більшого. Розрахувати можливі перспективи бізнесу, розпочавши з торгівлі окулярами, і або залишитися «при своїх», або розширити справу.

Взагалі, медичні послуги мають постійний попит і у великих, і в малих містах України. Нестача фахівців, черги та відсутність спеціального обладнання в умовно-безкоштовних поліклініках залишають широкий простір для реалізації ідей малого бізнесу. Забір аналізів на дому або в кабінеті під відомим медичними брендами, які широко поширені в середніх та великих містах, – можливість розпочати свою справу і в маленькому місті.

Фітнес-клуб або спортзал у маленькому місті

Спортзал не обовязково має бути примітивною «качалкою» чи елітним клубом для обраних. Формат недорогого фітнес-клубу набирає обертів. Доступний абонемент, грамотні інструктори, оздоровчі програми – запорука успішності бізнесу у маленькому місті.

Число прихильників здорового способу життя зростає стрибкоподібно, «вловити хвилю» – найкраще, що може статися з підприємцем.

Магазин з продажу предметів інтерєру у маленькому місті
Прибутковий бізнес у маленькому місті заснований на невпинній тязі людей покращити та прикрасити свій побут. Швидше за все, якщо у вас немає мережі торгових точок, доведеться звернутися до посередників, які ввозять великі партії китайських товарів.

Китайські меблі, вази, посуд та інші предмети декору інтерєру мають незаперечні переваги – низька ціна, прийнятна якість та оригінальність дизайну.

Складні та гарні столи, стільці та дивани – порятунок для власників малогабаритних квартир. Доступна ціна навіть у порівнянні з місцевими виробниками – очевидний бонус.

Недорогий магазин одягу в маленькому місті

Прибутковим малим бізнесом може стати недорогий магазин одягу у маленькому місті. Враховуючи невисокий рівень доходів місцевого населення, а також особливості споживання, можна задуматися про три варіанти магазинів одягу: дисканутер; секонд хенд; комісійний магазин.

Всі три типи магазинів одягу переживають бум, який повязаний з коливаннями курсу долара і євро в останні роки. Дешеві китайські товари, європейський секонд-хенд – знайти постачальників та франчайзерів в інтернеті – справа пари кліків.

За 10-30 кілометрів від Буковелі – центр тяжіння гірськолижників усієї країни (мільйони туристів за зиму – це чимало). Гірськолижний одяг, взуття та спорядження коштують досить дорого, що змушує мешканців продавати те, з чого діти виросли. Комісійний магазин – спосіб заощадити, продати непотрібне та купити необхідне за прийнятну ціну. Виступити посередником та запропонувати послуги за комісійну винагороду – прибутковий бізнес маленького містечка зі специфічними потребами.

Дізнайтеся про інші бізнес ідеї у нашій статті "15 рабочих бизнес идей для небольшого города"

ТОП-200 бізнес ідей: яка найкраща бізнес ідея у 2023 році


Часті питання

Який малий бізнес окупається найшвидше?

Той, який найбільше затребуваний у вашому місті. Якщо у вас немає конкурентів, а попит на послуги чи товари певного виду великий, швидше за все такий бізнес окупиться дуже швидко. Наразі потрібні IT-послуги, вендінг торгівля, приготування їжі, клінінгові послуги, а також бізнес із продажу товарів чи послуг першої необхідності.

Який бізнес у маленькому місті можна відкрити за $5000?

Бізнес ідей багато – квітковий чи продуктовий магазин, сучасна дитяча ігрова кімната, бізнес зі здачі автомобілів в оренду, салон-перукарня, кафе чи кавярня, піцерія чи точка з продажу ролі, і навіть невеликий зоомагазин. Гроші вам знадобляться на оренду точки, закупівлю необхідних товарів та зарплату працівникам на перший час.

Який бізнес у маленькому місті можна відкрити за $1000?

Сервіс по ремонту смартфонів та гаджетів, манікюрний салон вдома, оренда велосипедів або самокатів, прокат надувних батутів, миття вікон чи дзеркал, організація вечірок та заходів, домашній дитячий садок. Такий бізнес не вимагає великих вкладень, але досить прибутковий у маленьких містах.

Що можна продавати вдома?

Іграшки ручної роботи, букети з цукерок, їжу (комплексні обіди, торти та інші солодощі). Для домашнього бізнесу також підійде створення та продаж мила чи декоративних свічок. Якщо ви вмієте робити щось своїми руками, цю навичку можна перетворити на бізнес.

Який бізнес відкрити в селі?

Бізнес з вирощування квітів у теплиці, продаж насіння, саджанців або мікрозелені, молока та продуктів тваринництва, розведення та продаж домашніх тварин, організація поїздок до найближчого міста, продаж свіжих чи заморожених овочів та фруктів.

Де взяти гроші на свою справу?

Можна взяти кредит у банку або позику для малого бізнесу. У другому випадку вимог до отримання грошей менший, але термін виплат коротший, а відсотки вищі. Також можна знайти партнера з бізнесу або інвестора, ще один варіант – отримати грант за державною програмою розвитку бізнесу або приватною грантовою та фінансовою підтримкою українського бізнесу

Як розпочати свій бізнес без грошей?

Відкрити бізнес без грошей можна, ґрунтуючись на своєму хобі чи навичках. Наприклад, можна репетитором працювати, якщо ви знаєте шкільний предмет або вмієте грати на музичному інструменті, почати продавати хенд-мейд речі, якщо ви любите їх робити і у вас є необхідні інструменти для цього хобі.

Як розпочати свою справу з нуля?

Вирішіть, який бізнес ви хочете відкрити. Складіть докладний бізнес-план та зареєструйте організаційно-правову форму (індивідуальний підприємець чи юридична особа). Якщо це потрібно, візьміть в оренду офіс, склад чи підсобне приміщення. Потім відкрийте рахунок у банку та починайте підбирати персонал, рекламувати бізнес та приймати перших клієнтів.

Чим зайнятися з мінімальними вкладеннями?

Ательє вдома, доставка їжі додому або в офіс, чоловік або дружина на годину, фотограф або відеограф, пошиття одягу для собак та багато іншого. В даному випадку вкладення будуть мінімальними і підуть лише на витратний матеріал або техніку для бізнесу, офіс чи приміщення орендувати не потрібно.

Висновок

Прочитавши цей текст, ви, напевно, задумалися про особливості бізнесу маленького міста, в якому живете. Чого не вистачає, що можна зробити краще? Можливості для старту своєї справи воістину безмежні, якщо чітко зрозуміти тенденції та власні переваги. Малі міста - чудове місце для власного бізнесу, якщо ви знаєте ринок і бачите нестачу товарів та послуг.


Який малий бізнес найприбутковіший у маленькому місті? Який бізнес буде актуальним у 2023 році? Який малий бізнес найвигідніший можна відкрити? Який бізнес відкрити у маленькому місті 2023 року? Який бізнес відкрити у маленькому місті України? Яким бізнесом зайнятися у селі в Україні. Найвигідніший малий бізнес в Україні. Яким дрібним бізнесом можна зайнятися у маленькому місті. Реальний бізнес маленьке місто.

Читайте також