Американський виробник чіпів Qualcomm купує український стартап Augmented Pixels

Американський виробник чіпів Qualcomm купує український стартап Augmented Pixels

Великий американський виробник мікрочіпів Qualcomm поглинув українську компанію Augmented Pixels, що спеціалізується на доповненій реальності

Сума угоди M&A наразі невідома. Максимальна ціна може становити до $40 млн, проте, найімовірніше, знаходиться в межах $20-$30 млн.

Слід зазначити, що Qualcomm був одним із ключових клієнтів Augmented Pixels, це пояснює мету поглинання. Також слід врахувати, що Віталій Гончарук, співзасновник Augmented Pixels, займає позицію директора з інжинірингу Qualcomm.

Починаючи з 2013 року, стартап Augmented Pixels залучив близько $7 млн. інвестицій. У 2015 році Augmented Pixels залучив перший мільйон інвестицій та переніс головний офіс до Каліфорнії. Україна залишилася головним центром розробки, тут працює понад 30 людей. З того часу Augmented Pixels підняв ще $6 млн і обзавівся клієнтами на зразок LG, Intel та Qualcomm. У 2019 році основні ресурси стартапу направив на розробку технологій тривимірного картографування.

Останній інвестиційний раунд обсягом $2 млн стартап залучив у лютому 2021 року. Серед пулу інвесторів, які повірили в Augmented Pixels, вважаються: AVentures Capital, ICU, Торбен Майгаард - засновник Ciklum, бізнес-ангел Нік Білогірський, The Hive і Steltec Capital.

Augmented Pixels має офіси в США (Пало Альто) та Україні (Київ та Одеса). Qualcomm планує найближчим часом відкрити R&D-центр в Україні. Наприкінці грудня у Києві було зареєстровано юрособу ТОВ «КВАЛКОММ УКРАЇНА».

Augmented Pixels розробляє технології для навігації у доповненій реальності та точної 3D-геолокації. Вони допомагають роботам і дронам пересуватися в просторах, де не доступний сигнал GPS, наприклад, на складах або у виробничих цехах. Напрямок картографії розвивається останні три роки – 2021-го Augmented Pixels запустив платформу для створення 3D-карток GlobalMap.AI.

Qualcomm – один із найбільших у світі виробників мікрочіпів, у тому числі для смартфонів та GPS-навігації. Незважаючи на глобальний дефіцит напівпровідників у четвертому кварталі 2021 року, продажі компанії зросли на 56% порівняно з минулорічними показниками. Наростити виторг вдалося за рахунок підвищення попиту на смартфони. Компанія розраховує продовжити зростання також за рахунок пристроїв для віртуальної та доповненої реальності.

У 2021 році Qualcomm провів кілька великих угод M&A. У березні 2021 року Qualcomm купив молодого американського розробника мікрочіпів Nuvia за $1,4 млрд, а в жовтні 2021 - за $4,5 млрд поглинув шведського розробника технологій для автопрому Veoneer.

Читайте також