Concorde Capital Ігоря Мазепи придбав Кузню на Рибальському у Сергія Тігіпка

Concorde Capital Ігоря Мазепи придбав Кузню на Рибальському у Сергія Тігіпка

Ні суму угоди, ні причини продажу голова групи ТАС не озвучив

Завод "Кузня на Рибальському" – є одним із найстаріших підприємств Києва. Він був заснований в 1862 як механічний завод зі сталеливарним виробництвом, а в 1928 його перепрофілювали в суднобудівне.

1995 року 73,9% акцій судозаводу приватизував недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Прайм есетс капітал" Петра Порошенка, ще 20,1% - закритий ідиверсифікований корпоративний інвестфонд "Вік" Ігоря Кононенка.

У 2018 році, за півроку до президентських виборів, Порошенко та Кононенко продали завод групі ТАС Сергія Тігіпка за $300 млн.

Сергій Тігіпо був зацікавлений не у промисловому потенціалі підприємства, а у земельних ділянках на Рибальському півострові та вулиці Жилянській у Києві. Так, він планував побудувати на Рибальському житловоий масив і великий торгово-офісний центр. Девелопером проєкту виступала компанія City One Development Валерія Кодецького

Проєкт на Рибальському півострові отримав назву Lipki Island City Resort - 36 будинків заввишки до 30 поверхів, понад 6 тис. квартир. Очікувана кількість мешканців – 15,4 тис. осіб.

Кодецький оцінив загальну суму необхідних інвестицій для реалізації проекту $600 млн. У результаті будувати ЖК Lipki Island так і не почали.

Тим часом компанія M4U, яка розробляє смарт-рішення для девелоперів, оцінює інвестиційний потенціал території заводу "Кузня на Рибальському" у 28 млрд грн. (саме таку суму виручить забудовник під час продажу всіх квартир).

Інвесткомпанія Concorde Capital Ігоря Мазепи наприкінці 2022 року купила "Кузню" разом з усім майном та нерухомістю у Agimant Limited Тігіпка.

Ігор Мазепа розповів: "Вони були готові продати, а ми були готові купити. Ми побачили привабливість девелопменту ділянок проекту та були впевнені у зацікавленості інвесторів. Наш оптимізм у цьому проєкті базується на беззаперечній вірі у перемогу України".

"Наш початковий план полягав у залученні інвестора для перепродажу проєкту. Наразі ситуація змінилася, тому не виключаємо участь у спільному інвестуванні", – додав Мазепа.

Крім того, на заваді амбітним планам стоять судові процеси щодо банкрутства "Кузні на Рибальському".

Глава Concorde Capital стверджує, що завод намагаються визнати банкрутом безпідставно. "Різні кредитори підприємства, у тому числі владні структури, свідомо намагаються визнати підприємство банкрутом. Тому ми не можемо залучити інвестора", - каже він.

Читайте також