ДТЕК вкладе близько €30 млн у проєкт заради будівництва системи зберігання електроенергії у Польщі

ДТЕК вкладе близько €30 млн у проєкт заради будівництва системи зберігання електроенергії у Польщі

Дочірня компанія української ДТЕК придбає акції спеціальної проєктної компанії, створеної польською компанією Columbus Energy

Згідно з прес-релізом ДТЕК, компанія приєдналася до проєкту будівництва першої у Польщі великої системи зберігання електроенергії. У 2022 році проєкт отримав підтримку польського ринку потужності з 2027 року на 17 років.

Інвестиції у спеціальну проєктну компанію, створену польською компанією Columbus Energy, дозволять DRI, дочірній компанії ДТЕК, отримати право на будівництво систем зберігання електроенергії потужністю 133 МВт на півдні Польщі при отриманні необхідних дозволів.

Зазначається, що цей проєкт є ключовим елементом плану ДПЕК щодо інтеграції українського енергетичного ринку до глобального ринку ЄС.

У ДПЕК очікують, що поглиблення співпраці з енергосистемою Польщі дозволить Україні в умовах енергодефіциту розраховувати на постачання електроенергії з ЄС, особливо в умовах енергетичного терору росії.

DRI планує закрити угоду з Columbus Energy у найближчі місяці та розпочати будівництво на майданчику у четвертому кварталі 2024 року, щоб завершити будівництво та ввести об'єкт в експлуатацію на початку 2026 року.

Як наголосили у ДТЕК, компанія вже має досвід роботи з технологією зберігання енергії завдяки проєкту в Енергодарі, який було реалізовано у 2021 році.

За даними польського агентства PAP, орієнтовна сума угоди, пов'язаної з продажем частки, становитиме до €30 млн, приблизно 30% ДТЕК має виплатити до закриття угоди.

Читайте також