Фандрейзинг Horizon Capital Growth Fund IV перевищив план, досягнувши $254 млн

Фандрейзинг Horizon Capital Growth Fund IV перевищив план, досягнувши $254 млн

До нового фонду Horizon Capital Growth Fund IV, на який ЄБРР виділив $40 млн, було залучено загалом $254 млн. Фонд інвестуватиме кошти у приватні компанії на стадії зростання в Україні та Молдові.

Американська компанія з управління фондами прямих інвестицій Horizon Capital залучила $254 млн до нового фонду Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), який почав формуватися у вересні 2022 року, йдеться у повідомленні компанії.

Цільовий розмір фонду становив $250 млн, зазначає компанія Horizon Capital.

Згідно з даними Міжнародної фінансової корпорації (IFC), яка внесла до фонду $30 млн на початковому етапі його формування, вона збільшила свій внесок до $60 млн, ставши одним з найбільших учасників фонду разом із ЄБРР.

Серед нових інвесторів фонду, за даними Horizon Capital та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР): Societe de Promotion and Participation pour la Cooperation Economique (Proparco), американська Міжнародна фінансова корпорація розвитку (DFC), Swedfund International AB (Swedfund), Фінський фонд промислового співробітництва (Finnfund) та Данський інвестфонд для країн, що розвиваються (IFU).

Крім ЄБРР, який на першому етапі вніс до HCGF IV $40 млн, і IFC, його інвесторами також виступили дочірня компанія KfW Group – Німецька корпорація з інвестицій та розвитку (DEG), Голландський банк розвитку (FMO), Швейцарський інвестиційний фонд для ринків, що розвиваються ( SIFEM), Western NIS Enterprise Fund та Zero Gap Fund (сформований у співпраці The Rockefeller Foundation та John D. and Catherine T. MacArthur Foundation).

Фандрейзинг Horizon Capital Growth Fund IV перевищив план, досягнувши $254 млн

Сьогодні відбулася знакова інвестиційна подія для України – перша велика інвестиція в Україну з початку повномасштабного вторгнення. Обсяг інвестиції – 250 млн. доларів, і це лише старт відповідного пакету. Саме зараз, коли ми ще боремося з російським терором, великий світовий бізнес не лише вірить у нашу перемогу, але й підтверджує цю віру своїми багатомільйонними інвестиціями, конкретикою", - заявив Президент України  Володимир Зеленський.

Раніше ЄБРР та IFC повідомили, що фонд інвестуватиме в основному у швидко зростаючі технологічні та експортно орієнтовані компанії із середньою капіталізацією, що працюють в Україні та Молдові та конкурентоспроможні на глобальному ринку. Передбачається, що фонд інвестуватиме $10-30 млн для придбання міноритарних пакетів акцій 10-15 компаній із середньою капіталізацією та вартістю $50-150 млн.

HCGF IV є наступником фонду Emerging Europe Growth Fund III (EEGF III) і наслідуватиме аналогічну інвестиційну стратегію, орієнтовану на ІТ-послуги та продукти, а також на електронну комерцію, інноваційні споживчі товари та фінтех.

IFC також повідомляла, що інвестувала в EEGF III та EEGF II, тоді як ЄБРР був інвестором фондів EEGF III та EEGF II, а також HCGF II.

Horizon Capital - велика інвестиційна компанія, що управляє пятьма фондами прямих інвестицій (понад 40 інституційних інвесторів) з активами $1,4 млрд, серед яких WNISEF (з капіталом $150 млн), Emerging Europe Growth Fund (EEGF, $132 млн), EEGF II ($370 млн) та EEGF III ($200 млн), а також HCGF II ($258,3 млн). Кошти цих фондів інвестуються в проекти в Україні та Молдові.

Читайте також