ff Venture Capital відкриває новий VC фонд на $50 млн, призначений для українських стартапів

ff Venture Capital відкриває новий VC фонд на $50 млн, призначений для українських стартапів

Американский венчурний фонд ff Blue & Yellow Heritage Fund направить 50 мільйонів доларів США на підтримку українських підприємців

ff Venture Capital (ffVC), венчурна компанія на ранній стадії розвитку, запустила ff Blue & Yellow Heritage Fund, перший фонд венчурного капіталу в США виключно для українських засновників і стартапів. Орієнтуючись на 50 мільйонів доларів США, Фонд отримав ранні зобов’язання на суму 30 мільйонів доларів США від провідних інституційних установ, сімейних офісів та корпоративних інвесторів. Завдяки підписаному меморандуму з українським урядом і доступу до розгалуженої мережі українських підприємців ffVC, фонд підтримуватиме українські стартапи, які стикаються з безпрецедентними викликами російського вторгнення, водночас забезпечуючи розвиток проривних технологій.

«Українські компанії традиційно є одними з найкращих розробників програмного забезпечення у світі. Україна має все для того, щоб стати потужним ІТ-хабом і увійти до п’ятірки європейських компаній за кількістю стартапів на душу населення», – сказав президент України Володимир Зеленський у підготовленому виступі на конференції SALT New York 2022. «Україна – це найбільший економічний проект післявоєнної відбудови в нашому житті. Ви можете запитати, як ви можете взяти участь. Моя відповідь: інвестуйте. Інвестуйте в українські компанії та стартапи. Підтримайте фонди, які допомагають українським талантам».

Blue & Yellow Heritage Fund інвестуватиме в стартапи, очолювані українськими засновниками, стартапи, переселцями з України, і стартапи, які працевлаштовують українських біженців. Як одна з небагатьох венчурних компаній США, яка працює в Центральній і Східній Європі, ffVC надасть неперевершений доступ до бізнес-екосистеми для створення можливостей у всьому регіоні. Пріоритетом фонду буде надання офісів і ресурсів для українських стартапів, які переміщуються в Центральну та Східну Європу та створюють робочі місця для біженців, водночас прискорюючи довгостроковий розвиток технологій у сферах, критичних для розвитку України. Крім того, усі інвестиції включатимуть жорсткий нагляд і контроль управління.

«ІТ-сфера стала однією з небагатьох, яка продовжує стабільно наповнювати український держбюджет, незважаючи на повномасштабне вторгнення», – зазначив віце-прем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. «Технологічні компанії сильно підтримують економіку України. Вони стануть майбутнім відновленням нашої країни. Тому ми маємо допомагати існуючим компаніям і заохочувати розвиток нових. Фонд Blue and Yellow Heritage ffVC зіграє важливу роль у цьому. Він інвестуватиме в наші стартапи та спеціалістів, коли це буде найбільше потрібно».

Україна має відомі традиції інновацій та успіху інвестицій світового рівня, включаючи винахід жорсткого диска, провідної на ринку платформи розробки програмного забезпечення (Gitlab) і платформи обміну повідомленнями, якою щомісяця користуються мільярди людей (WhatsApp). Останні єдинороги, створені українськими підприємцями та інженерами, включають Affirm, Gitlab, Grammarly та People.ai; навіть у розпал війни українські інновації поширені в різних сферах, від дронів до кібербезпеки. В Україні більше технічних спеціалістів, ніж у більшості європейських країн, 240 000 громадян працюють у сфері інформаційних технологій. Країна посіла п’яте місце серед розробників у рейтингу SkillValue у 2019 році та є локацією для науково-дослідних центрів понад 100 великих технологічних компаній, включаючи Google, Samsung, Snap, Oracle, Nvidia, Lyft і Ring.

«Українські стартапи продовжують процвітати в умовах безпрецедентних економічних негараздів», — сказав Маріуш Адамскі, партнер ffVC у Варшаві. «Ми знаємо, як одна з небагатьох американських венчурних фірм, які працюють у Східній Європі, і знаємо, що інвестиції в українські інновації постійно сприяють значним результатам. Немає кращого часу для ffVC, щоб стати лідером розвитку українських стартапів за допомогою фінансової та стратегічної підтримки, які створять більше українських технологічних центрів, одночасно пропонуючи негайну допомогу стартапам, які цього потребують зараз».

У 2019 році ffVC очолив початковий раунд стартапу Respeecher, який надає програмне забезпечення для клонування голосу для творців контенту та працює над відомими проектами, зокрема The Mandalorian. «Українські підприємці створюють продукти світового рівня і зараз потребують підтримки, але багато інвесторів уникають нашої країни через війну та нашу невелику венчурну екосистему на ранніх стадіях», — сказав генеральний директор Respeecher у Києві Алекс Сердюк. «Мережа та досвід ffVC допомогли Respeecher уникнути будь-яких збоїв у роботі та навіть збільшити нашу клієнтську базу під час вторгнення. Вони надають величезну цінність не лише завдяки прискоренню нашого бізнесу, але й розширенню можливостей української підприємницької спільноти».

Про ffVC

ff Venture Capital (ffVC) — це венчурна фірма що заснована в 2008 році, яка інвестує в проекти на ранній стадії розвитку в глобальному масштабі, з понад 90 активними портфельними компаніями в технологічних сеткорах, включаючи прикладний штучний інтелект, фінансові технології, страхові технології, дрони та робототехніку. Серед значних інвестицій: Addepar, Cornerstone OnDemand (NASDAQ:CSOD), Clarity Money (придбано: Goldman Sachs), Movable Ink, Omaze, Owlet (NYSE:OWLT), Plated (Albertsons), Transactis (MasterCard), Rescale та Socure. Компанія ffVC має офіси в Нью-Йорку та Варшаві.

Читайте також