Хто збирає на Байрактари для перемоги України?

Хто збирає на Байрактари для перемоги України?

Разом з Україною до боротьби з рашизмом підключились не лише українці, а й бізліч громадян як Європи, так і всього світу, які своїми донатами допомагають зібрати кошти на безпілотники «Bayraktar»

Разом з Україною до боротьби з рашизмом підключились не лише українці, а й бізліч громадян як Європи, так і всього світу, які своїми донатами допомагають зібрати кошти на дуже важливу зброю для українських воїнів - турецькі ударні безпілотники «Bayraktar».

Україна - «Народний Байрактар»

Надихнувшись успішним прикладом фандрейзинга Андрюса Тапінаса (читай далі) 22 червня 2022 року телеведучий і волонтер Сергій Притула та блогер Ігор Лаченков відкрили збір коштів, у якому попросили українців зібрати 450 млн. гривень на купівлю трьох БПЛА Bayraktar TB2. Проте українці за 3 дні перерахували до благодійного фонду 600 млн. гривень на придбання одразу 4 безпілотників «Байрактар» для ЗСУ.

Компанія-виробник безпілотників була захоплена солідарністю українців зі збору коштів та вирішила передати безпілотники безкоштовно.

«Бізнесмени та звичайні люди внесли кошти - малі та великі суми - для досягнення цієї мети протягом кількох днів. Компанія Baykar не прийматиме оплату за TB2 та безкоштовно відправить 3 БПЛА на український фронт. Ми просимо зібрані кошти направити на допомогу у боротьбі народу України. Ми зворушені цією солідарністю та рішучістю перед обличчям, здавалося б, непереборних викликів», - повідомили в компанії Baykar Makina.

Хто збирає на Байрактари для перемоги України?

Литва - «Vanagas»

Першим ініціатором ідеї збору коштів на Байрактари став литовський телеведучий, засновник Laisvės TV та громадський діяч Андрюс Тапінас, який планував зібрати необхідну суму за три тижні. Про збирання коштів було оголошено 25 травня 2022 року.

Цільова сума в 5 млн євро була зібрана всього за три з половиною дні, в основному через невеликі пожертвування, а менш як через три тижні сума досягла майже 6 млн євро.

2 червня 2022 року міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив, що Baykar Makina вирішила передати БПЛА Bayraktar TB2 безкоштовно, на зібрані гроші Литва придбає необхідні боєприпаси, а решта піде на підтримку України. Литовський безпілотник вже доставили в Україну.

«Литовський Bayraktar «Vanagas» вже в Україні! Це неабиякий прояв дружби і в черговий раз доводить єдність - не тільки Україна бореться з агресором. Вдячний особисто генеральному директору компанії Baykar Defence та литовському телеведучому Андрюсу Тапінасу за непохитну підтримку на шляху до перемоги!», - зазначив чиновник.

«Народ Литви з честю зібрав кошти, щоб купити для України Bayraktar TB2. Дізнавшись про це, Baykar вирішив безкоштовно подарувати Литві Bayraktar TB2 та просить ці кошти передати Україні на гуманітарну допомогу», - зазначили у компанії Baykar Makina.

Близько десяти тисяч литовців зібралися на авіабазі у литовському місті Шяуляй, щоб побачити відправлення безпілотника Bayraktar, на який Литва збирала гроші.

Зараз ударний оперативно тактичний безпілотний літальний апарат (БПЛА) Bayraktar, на який збирали литовці, вже в Україні і робить свою справу.

Хто збирає на Байрактари для перемоги України?

«Виявлено 18 російських бойових машин, координати передані українським артилерійським частинам. Підсумки – російські танки знищені, безпілотник благополучно приземлився», – повідомив Андрюс Тапінас 19 липня 2022 року.

Польща

Слідом за успішним фандрейзингом литовців збирання коштів на Байркатари підхопили наші друзі-поляки.

Станом на 19 липня 2022 року (за 9 днів до кінця збору) у Польщі зібрали вже понад 18 млн злотих (майже 4 млн дол США) на Bayraktar для України, це становить 79% коштів від необхідної суми 22,5 млн злотих (близько 5 млн дол США). Кошти в рамках акції «Купимо Україні Bayraktar» перевели понад 160 тис. осіб.

Акцію збору коштів на Bayraktar для України, що розпочалася 28 червня 2022 року на краудфандинговій платформі Zrzutka.pl, ініціював відомий громадський діяч, політолог та журналіст Славомір Сераковський. Він, зокрема, зазначив, що якщо Литва за дуже короткий термін зібрала кошти на Bayraktar, то набагато більша Польща теж має це зробити.

Водночас, за словами Сераковського, якщо коштів буде зібрано менше від необхідного, їх передадуть на рахунок у Нацбанку для ЗСУ. Те саме буде зроблено, якщо коштів буде зібрано більше. До акції продовжують долучатися відомі у Польщі художники, журналісти, громадські активісти, політики, які закликають поляків допомогти Україні.

Наразі всі українці з нетерпінням чекають на закінчення збору цільової суми поляками.

Хто збирає на Байрактари для перемоги України?

Норвегія

Краудфандингова кампанія в Польщі, що ще не закінчилася, не зупинила норвежців від початку власного збору грошей на Bayraktar для ЗСУ.

Відповідна інформація зявилася на норвезькій краудфандинговій платформі Spleis 18 липня 2022 року. Мета полягає в тому, щоб зібрати 55 млн норвезьких крон (приблизно 5,5 млн дол США) за 80 днів.

Національну кампанію зі збору коштів на Bayraktar TB2 для України запустив норвезький адвокат Бенгт Ерік Уолдоу, закликавши Норвегію зробити те саме, що й інші європейські країни.

«Дамо Bayraktar українському народу від норвежців - проявіть солідарність у боротьбі України проти Путіна», - закликав Бенгт Ерік Уолдоу.

Відомі також умови збирання грошей:

  • прийом донатів від 10 норвезьких крон - тобто від 1 долара;
  • перша тисяча волонтерів має право голосувати за імя Bayraktar для України;
  • якщо за 80 днів не зберуть необхідну суму, то гроші передадуть до фонду допомоги Україні при українському посольстві в Норвегії.

Канада

19 липня стало відомо, що Канада також розпочала збір коштів на Байратари для України. Канадці мають намір зібрати 7 млн. канадських доларів (близько 5,5 мільйонів доларів США), щоб купити безпілотник для України.

Байрактори планують передати військовим до Дня Незалежності України.

Збір коштів відбувається на платформі U help Ukraine.

“Наші союзники з усього світу в Литві, Україні та Польщі зібрали мільйони доларів за допомогою масових зборів коштів, щоб забезпечити та провести закупівлю відомого дрону Bayraktar. Пора канадців активізуватися і зробити те саме”, – йдеться у заяві ініціаторів збору.

На даний момент зібрано понад $38 000.

“За допомогою українсько-канадської громади та всіх, хто підтримує боротьбу України проти тиранії, ми зможемо сприяти реальним фізичним змінам та допомогти нашим героям повернутися додому. Кожен долар має значення для звільнення України”, – йдеться у заяві.

Хто може ще підтримати ініціативу, можливо, Великобританія?

Щодо виробництва Байркатарів в Україні

19 липня 2022 року Прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що уряд направить до Верховної Ради законопроект про ратифікацію угоди між Україною і Туреччиною щодо співробітництва у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях.

"Серед іншого, це дозволить побудувати в Україні завод із виробництва та обслуговування славнозвісних безпілотників Bayraktar", – зазначив Шмигаль.

У лютому 2022 року Україна й Туреччина під час зустрічі президентів у Києві вже підписали угоду, яка розширює виробництво безпілотних літальних апаратів турецької компанії Baykar в Україні.

 

Байрактар ​​ТБ2 (тур. Bayraktar TB2 - «прапороносець») - турецький ударний оперативно-тактичний середньовисотний БПЛА з двигуном внутрішнього згоряння та повітряним гвинтом штовхаючого типу. Bayraktar TB2 з 4 керованими боєприпасами на підвісці може перебувати у повітрі від 12 до 24 годин. Максимальна дальність управління - до 150 км. Це дозволяє вести постійне чергування в повітрі і після виявлення цілей швидко висуватися до передової для пуску ракет. Розробкою та виробництвом займається приватна турецька компанія «Baykar Makina».

Читайте також