Китай запросив найбільших світових інвесторів на рідкісний “симпозіум”, щоб переконати їх повернутися

Китай запросив найбільших світових інвесторів на рідкісний “симпозіум”, щоб переконати їх повернутися

На зустрічі будуть обговорюватися проблеми, з якими зіштовхуються керівники глобальних фондів, що інвестують у Китай.

Фінансові регулятори Китаю запросили деяких із найбільших світових інвесторів на рідкісний “симпозіум” наступного тижня, прагнучи заохотити іноземців продовжувати інвестувати в другу за величиною економіку світу, незважаючи на її недавню слабкість і зростання геополітичної напруженості. Про це повідомляє Reuters.

Зустріч у Пекіні наступної п'ятниці, 21 липня, буде присвячена поточним умовам роботи інвестиційних компаній у Китаї та основним викликам, з якими вони зіштовхуються, згідно з джерелами Reuters.

Зустріч відбудеться в той час, коли інвестори та банки попереджають про зниження довіри до економічних перспектив Китаю. Відновлення країни після пандемії швидко втрачає темпи, а китайсько-американські відносини перебувають на низькому рівні через питання національної безпеки - включаючи Тайвань, американські експортні заборони на передові технології та державну промислову політику Китаю.

За словами трьох джерел, така зустріч із чітким порядком денним для обговорення проблем, з якими зіштовхуються керівники глобальних фондів, що інвестують у Китай, є рідкісною, і відображає прагнення Пекіна зміцнити довіру серед іноземних інвесторів.

Очікується, що у зустрічі візьмуть участь великі іноземні та китайські менеджери фондів, такі як фірми прямих інвестицій та їхні інвестори або партнери з обмеженою відповідальністю, включаючи суверенні фонди та пенсійні фонди.

Учасникам також запропонують надати пропозиції щодо вирішення проблем, з якими зіштовхується їхній бізнес у Китаї, та поділитися власними поглядами на економіку.

Глобальні фонди, які візьмуть участь у зустрічі, найімовірніше, надішлють своїх керівників, що працюють у Китаї, хоча деякі з них прилетять до Пекіна на переговори.

Обтяжена суворими заходами боротьби з COVID, економіка Китаю зросла лише на 3% у 2022 році, що є одним з найгірших показників за останні десятиліття. Активність відновилася на початку цього року після різкого зняття карантинних обмежень, але відтоді імпульс різко зріс, а політична невизначеність і напруженість у відносинах між Китаєм, США та іншими західними державами посилилися.

Зустріч також відбудеться у той час, коли деякі фірми прямих інвестицій та їхні інвестори переосмислюють свої стратегії в Китаї після багаторічного жорсткого тиску проти приватних підприємств, таких як технологічні компанії, що кинуло тінь на перспективи повернення інвестицій і звузили інвестиційні можливості, повідомили Reuters окремі джерела.

Перед учасниками конференції виступить Фан Сінхай — віце-голова Китайської комісії з регулювання цінних паперів. Зустріч організована китайським регулятором фондового ринку - Асоціацією з управління активами Китаю.

За даними моніторингового агентства Preqin, залучення коштів у доларах США китайськими венчурними та приватними компаніями цього року було найслабшим за останнє десятиліття.

За словами Ендрю Коллієра з компанії Orient Capital Research, політика Китаю, що включає посилення заходів безпеки, жорстке регулювання технологічної галузі та пильний контроль за іноземцями, переконує багато світових компаній триматися подалі від Пекіна.

Він пояснив, що зараз, коли економіка різко сповільнюється, Китай м'яко намагається переконати іноземців повернутися, додавши, що ці заходи можуть виявитися "занадто слабкими і запізнілими".

Раніше повідомлялося, що прибутки промислових компаній у Китаї продовжували падати у перші чотири місяці року, що підкреслювало зниження попиту і поглиблення дефляції у другій за величиною економіці світу.

Читайте також