Підприємці з GR Capital та Nextedo запускають фонд Machinа в Україні

Підприємці з GR Capital та Nextedo запускають фонд Machinа в Україні

Фонд інвестуватиме в малий та середній бізнес

Як розповів один із партнерів фонду Сергій Дідковський, розмір фонду становитиме €50-100 млн. Половину цієї суми планують під ранні стадії інвестування, ще половину – на пізні.

Повідомляється, що якірними інвесторами фонду є європейські та американські інституційні інвестори. Решта інвесторів – це українські та європейські family-офіси.

Планується, що фонд запрацює до кінця 2022-початку 2023 року. Наразі партнери ведуть переговори з інвесторами, доопрацьовують стратегію та підбирають бізнеси для інвестицій.

Фонд буде орієнтований на фінтех, освітні технології, технології сільського господарства, кібербезпеку, технології харчування (фудтех), електронна комерція.

За словами Дідковського, фонд віддає перевагу софтверним компаніям більш, ніж хардверним.

Відбір компаній проводитиметься так само, як і в інших фондах. На ранніх стадіях дивитимуться критерії якісної команди, експортного потенціалу та перспектив бізнес-моделі. Для проектів пізньої стадії додається аналіз фінансової звітності, ефективності структури підприємства міста і менеджменту.

Розмір інвестицій для бізнесів на ранній стадії (оборот до €2 млн на рік) становить €200 тис.- €1 млн за 10-40% компанії (оцінка входу – €500 тис. – €1 млн).

Читайте також