Рада МВФ схвалила кредит у розмірі $15,6 млрд для України

Рада МВФ схвалила кредит у розмірі $15,6 млрд для України

За умовами угоди Київ отримуватиме виплати протягом чотирьох років

Правління Міжнародного валютного фонду затвердило пакет допомоги Україні на суму $15,6 млрд, що стало остаточним твердженням першого в історії кредиту країні, яка перебуває у стані війни.

Виконавча рада схвалила чотирирічний кредит і негайно виділить близько $2,7 млрд.

Це безпрецедентна угода, яка зажадала від МВФ змінити свої правила кредитування. Кредитори – Канада, Франція, Німеччина, Японія, Великобританія та США – закликали інших двосторонніх та приватних кредиторів допомогти відновити платоспроможність України, економіка якої скоротилася приблизно на третину після російського вторгнення минулого року.

Програма буде поділена на два етапи. В перший, тривалістю 12-18 місяців, Україна вживе заходів щодо зміцнення фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності, у тому числі ліквідує монетарне фінансування.

На другому етапі будуть проведені масштабніші реформи для зміцнення макроекономічної стабільності та підтримки відновлення та реконструкції країни, у тому числі у світлі мети України щодо вступу до Європейського Союзу. За даними МВФ, протягом цього періоду Україна, як очікується, повернеться до довоєнних засад політики, включаючи гнучкий обмінний курс та режим таргетування інфляції.

"Програма була належним чином розроблена для вирішення проблеми платіжного балансу України та відновлення середньострокової зовнішньої життєздатності як у базовому, так і в несприятливому сценарії", - сказала перший заступник керуючого директора Гіта Гопінат, зазначивши, що ризики для механізму "виключно високі".

Читайте також