Рішення про відчуження низки компаній на користь держави негативно позначилося на фондовому ринку

Рішення про відчуження низки компаній на користь держави негативно позначилося на фондовому ринку

З початком війни український фондовий ринок переживає не найкращі часи, а передача Міноборони акцій «Укрнафта», «Мотор Січ» та ін. ще більше погіршить становище

Як зазначає видання Forbes.ua, рішення держави примусово передати Мінобони акції компаній «Укрнафта», «Укртатнафта», «Мотор Січ», «АвтоКрАЗ» та «Запоріжтрансформатор», зачепило не лише бізнесменів зі списку найбагатших Fobres, а й міноритарних акціонерів, які раніше інвестували в акції «Мотор Січ» та «Укрнафта». Ці компанії були серед активів, доступних широкому колу місцевих інвесторів.

За словами експерта з Blackshield Capital, інвестиції в гривнях ризиковані через ймовірну девальвацію або повернення НБУ в режим вільного курсоутворення. Крім того, як зазначає керівник локальних активів групи ICU Григорій Овчаренко, українські цінні папери неліквідні. Тепер же прецедент із відчуженням активів для потреб Міноборони (така можливість є у держави згідно із законодавством) створило додатковий ризик і теоретично вони можуть торкнутися будь-якого великого бізнесу (Президент Володимир Зеленський не виключив нових рішень).

Сьогодні обсяг торгів на українському фондовому ринку в десятки разів нижчий від звичайного, а акції найбільших українських компаній, які торгуються не лише в Україні, а й за кордоном (у Лондоні та Варшаві), давно не коштували так дешево. Так, Ferrexpo Костянтина Жеваго з початку року втратила в ціні 65,7%, МХП Юрія Косюка - 52,7%, "Кернел" Андрія Веревського - 71,9%, "Астарта" Віктора Іванчика - 53,9%, "Райффайзен Банк – 52,2%.

Засновник Blackshield Capital Максим Корецький прогнозує, що такі великі знижки збережуться до кінця війни, навіть незалежно від динаміки військових дій.

Читайте також