Сенат США проголосував за бюджет на 2023 рік із виділенням Україні $44,9 млрд

Сенат США проголосував за бюджет на 2023 рік із виділенням Україні $44,9 млрд

Сенат США проголосував за проект бюджету федерального уряду до вересня 2023 року, в якому передбачено $44,9 млрд на допомогу Україні

Прийнятий проект бюджету в обсязі $1,7 трлн фінансує федеральний уряд і включає фінансування військової та економічної допомоги Україні у розмірі $44,9 млрд. За документ проголосували 68 сенаторів, ще 29 висловились проти.

Після цього Палата представників Конгресу США також проголосувала за проект бюджету федерального уряду на 2023 рік. Законопроект був прийнятий 225 голосами "за" (216 демократів та 9 республіканців), 201 член Конгресу (200 республіканців та демократка Окасіо-Кортес) проголосував проти, один утримався (демократка Тлаїб).

Тепер його передадуть на підпис президенту Джо Байдену для набуття чинності.

На що саме підуть 44,9 млрд доларів допомоги США:

  • 28,4 млрд. військової допомоги. Ці кошти будуть спрямовані, зокрема, на забезпечення української армії технікою, зброєю, боєприпасами, обладнанням, розвіданим, а також на поповнення американських запасів техніки та зброї, які раніше були передані Україні.
  • 13,37 млрд. економічної допомоги буде виділено для економічної та бюджетної підтримки уряду України, включаючи підтримку енергетичної безпеки України та інших інфраструктурних потреб, а також на допомогу іншим країнам, які постраждали через війну.
  • 4,92 млрд гуманітарної допомоги буде направлено для задоволення гуманітарних потреб України, українських біженців та інших незахищених верств населення.

У драматичній промові на спільному засіданні Конгресу в середу ввечері президент України Володимир Зеленський сказав законодавцям, що ця допомога – не благодійність, а інвестиція у глобальну безпеку та демократію.

Слід зазначити, хоча допомога Україні переважно має двопартійну підтримку, деякі республіканці в Палаті представників критично ставляться до цих зусиль, стверджуючи, що ці гроші краще витратити на пріоритетні цілі в США.

Конгрес США також вніс до бюджету пункт про передачу Україні доходів від конфіскованих активів РФ.

Поправка сенатора від Республіканської партії Ліндсі Грема до законопроекту про фінансування уряду США обумовлює можливість арешту активів російських олігархів та передачі доходів від них народу України.

Ліндсі Грем пояснив, що "поправка дає можливість Міністерству юстиції через Державний департамент переказувати доходи від заарештованих активів олігархів або організацій, які перебувають під санкціями, народу України. Це буде подарунок багатостраждальному народу України. Це буде полегшенням для американських платників податків. І це буде поганий день для російських олігархів", – сказав сенатор.

Читайте також