Сергій Тігіпко купує Ідея Банк за $34 млн

Сергій Тігіпко купує Ідея Банк за $34 млн

Група ТАС Сергія Тігіпка домовилася з польською фінансовою групою Getin Holding про купівлю українського Ідея Банку (Львів)

Згідно з прес-релізом групи ТАС, безпосереднім покупцем Ідея Банку є компанія Alkemi Limited (Кіпр), яка входить до групи ТАС.

Умовою завершення угоди є схвалення Антимонопольного комітету та Національного банку. Угода регулюється англійським законодавством та вимогами Варшавської фондової біржі.

Угода може стати першим випадком M&A на банківському ринку від початку повномасштабного вторгнення.

Базова вартість угоди становить $34 млн, але вона може зрости до $36 млн, якщо оподаткування банківської галузі повернеться з рівня 50% до 25%. Крім цього, якщо дата закриття угоди буде пізніше 31 грудня 2024, Alkemi Limited заплатить Getin Holding додатково $800 тис. за кожен повний календарний місяць, починаючи з січня 2025-го.

Вимога продати Ідея Банк висунув польському Getin Holding Нацбанк у зв'язку із кримінальним розслідуванням, у якому фігурує власник компанії Лешек Чарнецький.

Ідея Банк – один із найстаріших на українському ринку. Банк був зареєстрований у серпні 1989 року як банк розвитку лісової та деревообробної промисловості Прикарпатлісбанку. У червні 2007 року банк купив польська фінансова група Getin Holding SA

За даними НБУ, станом на початок березня 2024 року Ідея Банк за розміром активів займав 26-е місце (11,01 млрд грн.) серед 63 банків, що діяли в країні. Його чистий прибуток за 2023 рік склав 509,9 млн грн.

Читайте також