США та Україна побудують малий ядерний реактор

США та Україна побудують малий ядерний реактор

Україна та США ініціюють пілотний проект з будівництва в Україні малого модульного ядерного реактора (ММР)

У рамках 27-ї Кліматичної конференції ООН (СОР27) Спеціальний посланник президента США з клімату Джон Керрі та міністр енергетики України Герман Галущенко оголосили про початок реалізації пілотного проекту з будівництва в Україні малого модульного реактора (ММР)", - повідомила посол України у США Оксана Маркарова.

Малий модульний атомний реактор - самостійний енергогенеруючий пристрій, що випускається повністю готовому вигляді. Після цього його можна перевозити у будь-яке місце та легко запустити в експлуатацію. Модульний реактор набагато менший за розмірами та потужністю від традиційної атомної станції. Він встановлюється зазвичай у важкодоступних місцях, в разі, коли традиційну станцію звести неможливо. Потужність одного малого модульного реактора становить до 10 МВт. При цьому потужність можна збільшувати, просто додаючи нові модулі.

Партнерами-учасниками пілотного проекту є міжнародний консорціум Аргонської національної лабораторії, НАЕК "Енергоатом", РНБО України та Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки, а також приватні компанії Clark Seed, Doosan Enerbility, FuelCell Energy, IHI Corporation, JGC , Samsung C&T та Starfire Energy.

"Поки російські варвари ведуть несправедливу війну проти нас і намагаються знищувати нашу громадянську інфраструктуру, Україна не лише працює над захистом та швидким ремонтом/заміною знищеного, але вже зараз планує побудову інноваційної енергетичної системи. Сьогодні в рамках 27-ї Кліматичної конференції ООН (СОР27) спеціальний посланник президента США з питань клімату Джон Керрі та міністр енергетики України Герман Галущенко оголосили про початок пілотного проекту з будівництва в Україні малого модульного реактора (ММР)", - йдеться у повідомленні.

Крім того, спецпосланець Джон Керрі оголосив про створення нової ініціативи "Проект Фенікс", спрямованої на прискорення переведення вугільних електростанцій у Центральній та Східній Європі на SMR.

За словами єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон, 40% енергоінфраструктури в Україні не працює після ударів РФ ЄС допоможе з відновленням.

Переваги ММР

Багато переваг ММР пов'язані з їх конструкцією: вони невеликі і модульні. Враховуючи їх малу площу, ММР можна розміщувати в місцях, які не підходять для більших атомних електростанцій. Збірні блоки ММР можна виготовити заздалегідь, а потім привезти та встановити на майданчику, що робить їх будівництво більш доступним у порівнянні з реакторами великої потужності, які часто проектуються спеціально для конкретного місця, що іноді призводить до затримок у будівництві. ММР дозволяють заощадити витрати і час будівництва, і їх можна розгортати поступово, щоб відповідати зростаючому попиту на енергію.

Однією з перешкод для розширення доступу до енергії є інфраструктура — обмежене охоплення сільських районів енергомережами та вартість підключення до мереж для електрифікації цих районів. На одну електростанцію має припадати не більше 10% загальної встановленої потужності енергомережі. У районах, де немає достатньої кількості ліній електропередач та мережевих потужностей, ММР можуть бути підключені до існуючої енергомережі або працювати автономно (поза нею) завдяки їхній меншій потужності, генеруючи низьковуглецеву енергію для промисловості та населення. Це особливо актуально для мікрореакторів, що є різновидом ММР, призначених для виробництва електроенергії потужністю, як правило, до 10 МВт. Мікрореактори займають меншу площу, ніж інші ММР, і краще підходять для районів, де екологічно чиста, надійна і недорога енергія недоступна. Крім того, мікрореактори можуть служити резервним джерелом живлення в надзвичайних ситуаціях або використовуватися замість електрогенераторів, які часто працюють на дизельному паливі, наприклад у сільських населених пунктах або на віддалених підприємствах.

У порівнянні з діючими реакторами пропоновані конструкції ММР є в цілому більш простими, а концепція безпеки для ММР часто більшою мірою спирається на пасивні системи і такі властиві цим реакторам внутрішні характеристики безпеки, як мала потужність та низький робочий тиск. Це означає, що для відключення систем не потрібно втручання людини чи зовнішньої енергії чи сили, оскільки пасивні системи покладаються на фізичні явища, такі як природна циркуляція, конвекція, гравітація та створення підвищеного тиску. Завдяки цьому у деяких випадках усувається або значно знижується ймовірність небезпечних радіоактивних викидів у навколишнє середовище та контакту з ними населення у разі аварії.

ММР мають знижені вимоги до палива. На електростанціях на основі ММР можна рідше здійснювати перевантаження палива: кожні 3-7 років, тоді як на традиційних станціях вона потрібна кожні 1-2 роки. Деякі ММР спроектовані таким чином, що можуть працювати без навантаження до 30 років.

Читайте також