Swisscom купує Vodafone Italia за €8 млрд

Swisscom купує Vodafone Italia за €8 млрд

Swisscom має намір об'єднати бізнес зі своєю італійською донькою Fastweb у рамках консолідації на телекомунікаційних ринках Європи

Це придбання послідувало за злиттям іспанського підрозділу французького мобільного оператора Orange з його конкурентом MasMovil, яке було схвалено раніше цього тижня, а також за продажем Vodafone свого іспанського підрозділу компанії Zegona Communications у жовтні минулого року.

Vodafone заявила, що поверне акціонерам €4 млрд капіталу і скоротить удвічі дивіденди до 4,5 євроцента на акцію, починаючи з 2025 фінансового року, після операції в Італії та продажу іспанського підрозділу.

Угода Swisscom створить другого за величиною оператора фіксованого широкосмугового зв'язку в Італії після TIM, з сильною присутністю в цінному бізнес-сегменті та провідним гравцем у сфері мобільного зв'язку.

Це пов'язано з тим, що останніми роками оператори щосили намагалися отримати прибуток від капіталу, тоді як Swisscom – домінуючий гравець у Швейцарії – досяг практично стабільного зростання доходів.

Генеральний директор Swisscom Крістоф Ешліманн заявив, що угода має стратегічний зміст, враховуючи тривалу присутність його компанії в Італії та «стабільний» розвиток усередині країни.

"Ми знаходимося на італійському ринку вже 17 років, так що це наступний крок... зміцнення наших позицій на ринку, де ми дуже успішні", - сказав він журналістам. «Я на 100% переконаний, що ця угода посилить Swisscom загалом».

Swisscom планує щорічно заощаджувати €600 млн, в основному за рахунок переходу клієнтів мобільних телефонів із Fastweb на мережу Vodafone.

Очікується, що операцію буде закрито у першому кварталі 2025 року і не вимагатиме голосування акціонерів.

Генеральний директор Vodafone Маргерита Делла Валле заявила, що ця угода стала третім і останнім важливим кроком у зміні її європейського портфеля після того, як минулого року вона погодилася продати її іспанський підрозділ та об'єднати її британський підрозділ із Hutchison's Three.

Читайте також