Стартап Haiqu екс-глави R&D компанії SoftServe залучив $4 млн інвестицій

Стартап Haiqu екс-глави R&D компанії SoftServe залучив $4 млн інвестицій

Американсько-український deep-tech стартап отримав передпосівні інвестиції від фондів із США та України, у тому числі Toyota Ventures та MaC Venture Capital

Стартап Haiqu був заснований на початку 2023 року колишнім віце-президентом з R&D української IT-компанії SoftServe Миколою Максименком та колишнім співробітником Mitsubishi Electric Річардом Гіваном. Стартап розробляє програмне забезпечення підвищення ефективності квантових комп'ютерів.

Haiqu залучив $4 млн у першому pre-seed раунді фінансування. До цього засновники вклали у розробку $10 тис. - $30 тис. власних заощаджень.

Засновники стартапу повідомили, що раунд очолили Toyota Ventures, "венчурне крило" японського автогіганта Toyota, та каліфорнійська венчурна фірма MaC Venture Capital. Крім них, у фінансуванні взяли участь американський фонд SOMA capital, українські u.ventures, SID Venture Partners, Roosh Ventures та приватні інвестори.

Стартап залучив кошти за допомогою інструменту safe note, тому формально його буде оцінено під час наступного раунду фінансування. Поточну вартість компанії засновники не розголошують, додаючи лише, що вона ближче до вищого діапазону для компаній із цієї ніші.

Команда Haiqu налічує лише п'ять співробітників, які перебувають у США, Україні, Канаді, Німеччині та Швейцарії.

Один із творців стартапу Haiqu Микола Максименко – колишній дослідник німецького Інституту Макса Планка та ізраїльського Науково-дослідного Інституту Вайцмана, який з 2016 року працював в українській SoftServe. Останні три роки він очолював R&D-департамент компанії, але у травні 2023-го офіційно залишив посаду, залишаючись у ролі стратегічного радника.

Haiqu працює над створенням програмного забезпечення, що дозволяє оптимізувати та прискорити роботу квантових комп'ютерів.

Поки що рішення Haiqu у стадії розробки. Потенційними клієнтами стартапу є розробники квантових комп'ютерів та стартапів, які створюють софт та додатки для них.

Читайте також