У 2024 році кредити банків будуть направлені переважно малому та середньому бізнесу

У 2024 році кредити банків будуть направлені переважно малому та середньому бізнесу

У 2024 році нові банківські кредити малому та середнього бізнесу складуть до 70% від загального обсягу кредитування банками України

У 2024 році нові кредити малому та середнього бізнесу складуть до 70% від усіх наданих кредитів банків. При цьому частка кредитів в рамках державних програм “5-7-9”, “Доступний факторинг” та “Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%” сумарно складе близько 50%, а на цільові спільні програми банків і виробників (постачальників) необхідного для ведення бізнесу знаряддя припаде понад 45% від усіх кредитів для МСБ.

За словами Оксани Шульги, директорки департаменту малого та середнього бізнесу ГЛОБУС БАНКУ з 24 лютого 2022 року кількість виданих кредитів за програмою “5-7-9” склала 44 тис. шт. на загальну суму понад 177 млн грн, що в 1,5 раза перевищує кількість виданих кредитів в період з 2020 по лютий 2022 року.

Нагадаємо, що український бізнес відчуває критичний дефіцит капіталу в період війни

Від початку дії програми беззаперечним лідером є сільськогосподарські підприємства, які отримали 39% від загальної кількості виданих кредитів (31,2 тис. кредитів на суму 130 млрд грн), слідом за ними підприємства сфери торгівлі — 33% (майже 26 тис. кредитів на майже 69 млрд грн), на третьому місці сфера промисловості — 12% (9,2 тис. кредитів на суму 43,8 млрд грн).

За підсумками 2023 року на програму “5-7-9” припало понад ¼ всіх банківських кредитів. Водночас у 2024 році реалізація програми стане більш адресною (точковою) з вектором на підприємців в тих галузях економіки, які ще не відновилися після широкомасштабного вторгнення та які здійснюють свою діяльність в регіонах з високими воєнними ризиками.

“У бюджеті на 2024 рік на програму “5-7-9” закладено 18 млрд грн. Однак понад 5 млрд цих коштів буде витрачено на покриття накопиченої заборгованості за компенсацію відсотків перед банками, що беруть участь в програмі. Тобто фактично бюджет програми у 2024 році скоротиться майже на третину. І цілком слушним є переорієнтація державної підтримки на галузі, які найбільше її потребують”, — сказала експертка.

Водночас, у 2024 році ефективними інструментами підтримки малого та середнього бізнесу будуть також державні програми “Доступний факторинг” та “Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%”.
Суть “Доступного факторингу” полягає в наданні мікро-, малому та середньому бізнесу беззаставного кредиту в розмірі до 5 млн грн з відтермінуванням платежу за компенсаційною ставкою 13% річних терміном до 360 днів. Вона пояснила, що завдяки цьому інструменту підприємці мають змогу отримати необхідні обігові кошти для ведення бізнесу: поновити власну ліквідність, зберегти робочі місця, вкласти гроші у власний розвиток тощо.

Своєю чергою програма “Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%” розрахована на те, щоб підприємець зміг придбати в лізинг сільгосптехніку, комерційний транспорт тощо за пільговими ставками. Умови програми передбачають, що держава компенсуватиме базову ставку винагороди до 5%, 7% чи 11% річних.

Серед варіантів ефективного використання цих кредитних інструментів у підприємницькій діяльності, можна привести типовий договір на постачання продукції підприємця до великої торговельної мережі передбачає відтермінування сплати його вартості на 6 місяців. За програмою “Доступний факторинг” банк фактично “викуповує” борг цієї мережі перед постачальником в обсязі до 100% вартості товару, що дає змогу підприємцю відразу отримати гроші за реалізовану продукцію та направити їх в операційну діяльність.

“Програма “Доступний факторинг” дозволяє поповнити обігові кошти підприємств МСБ та “залити” додаткові кошти в економіку, що є дуже важливим зараз, в період війни. Ця програма мінімізує ризик вимивання обігових коштів, концентрує зусилля підприємств на власному розвитку без вимушених пауз”, — пояснила експертка.

Ще один приклад: підприємець потребує кілька одиниць сучасної сільгосптехніки, але в нього бракує ресурсів на придбання, реєстрацію, страховку техніки, адміністрування процесів купівлі та оформлення. Завдяки програмі “Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%” підприємець зможе придбати необхідну техніку в лізинг на 5 років з відсотковою ставкою в 1,5-2 рази нижче ринкової, а всі адміністративні та реєстраційні процеси візьме на себе банк.

Потенціал програм “Доступний факторинг” та “Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%” є досить високим, адже понад ⅔ “нових” підприємців дуже часто стикаються з дефіцитом обігових коштів або ж неможливістю придбати необхідне для ведення бізнесу обладнання.

“Головне завдання “Доступного факторингу” та “Доступного фінансового лізингу 5-7-9%” полягає в тому, щоб створити максимально сприятливі умови для розвитку підприємництва тут і зараз. Саме ці фінансові інструменти значно збільшать потенціал розвитку малого та середнього бізнесу в складних умовах війни”, — вважає вона.

Ще одним важливим напрямком кредитування малого та середнього бізнесу у 2024 році стануть цільові кредитні програми для МСБ терміном до 5 років, а також спільні програми банків і виробників (постачальників) основних засобів ведення бізнесу. Як зазначила експертка, суттєве зниження облікової ставки з 25% до 15% дає змогу комерційним банкам активно розвивати власні кредитні програми, пов’язані з модернізацією, оновленням або придбанням основних засобів для ведення підприємницької діяльності (кредити на придбання виробничого чи медичного обладнання, спецтехніки, комерційного транспорту тощо). Вона вважає, що у 2024 році за сприятливих економічних умов (наприклад, за подальшого зниження облікової ставки до 14-12%) ставки за кредитами для МСБ можуть скоротитися на 2-3% — до 15-17% річних, що суттєво вплине на популярність таких кредитів у підприємців.

Найбільш популярними будуть кредити до 2-3 млн грн терміном до 5 років із щомісячним погашенням. При цьому активний попит зосередиться на придбанні комерційного транспорту, сільгосптехніки (тягачів, тракторної техніки, косарок, сівалок і т. ін.), професійного стоматологічного обладнання.

“Дуже часто банки отримують запит бізнесу на цільове кредитування. Банк, як посередник і майбутній фінансовий гарант, напряму налагоджує контакти з виробниками та постачальниками затребуваних засобів для бізнесу. Адже виробники зацікавлені в стабільному зростанні попиту, покупці - в оформленні кредитів на вигідних партнерських умовах. Відповідно банки мають стимул для подальшого розвитку та вдосконалення кредитування. Саме тому головним завданням банків у 2024 році стане створення максимально сприятливих та вигідних умов для учасників цього “кредитного ланцюжка”, — підсумувала Оксана Шульга.

Читайте також

Китайські банки в 4 рази збільшили кредитування банківської системи РФ з початку війни в Україні

Китайські банки в 4 рази збільшили кредитування банківської системи РФ з початку війни в Україні

05.09.23
516
Великобританія продає частку у великому місцевому банку NatWest за £1,26 млрд

Великобританія продає частку у великому місцевому банку NatWest за £1,26 млрд

22.05.23
516
Люксембурзький власник Sense Bank має намір продати акції банку міжнародному інвестору

Люксембурзький власник Sense Bank має намір продати акції банку міжнародному інвестору

09.06.23
516