У Лондоні відбудеться важливий захід щодо відновлення України

У Лондоні відбудеться важливий захід щодо відновлення України

ЄБРР повністю підтримує Конференцію з питань відновлення України, яка відбудеться у Лондоні 21-22 червня 2023. Очікується повідомлення про нові інвестиції у декількох сферах, а також подальшу ...

У ці середу та четвер у Великій Британії відбудеться Конференція з питань відновлення України 2023 р. ЄБРР як найбільший інституційний інвестор в Україні з її глибоким знанням долучиться до обговорень про майбутнє відновлення, його планування та фінансування.

Ця конференція, спільно організована Великою Британією та Україною, відбуватиметься у Лондоні одночасно з початком українського контрнаступу, мета якого – повернути окуповані Росією території.

Україна також наразі долає наслідки руйнування греблі Каховської ГЕС у Херсонській області, яке відбулося два тижні тому і призвело до затоплення низовин по обидві стороні Дніпра та евакуації тисяч людей.

Але учасники конференції у Лондоні передусім зосередяться на обговоренні вартості та підходів до відновлення України після припинення бойових дій. 3гідно з останньою оцінкою потреб, виконаною Світовим банком, за перший рік війни Україна зазнала шкоди та збитків на загальну суму $135 млрд, а вартість відновлення протягом 10 років становитиме $411 млрд.

Попередня Конференція з питань відновлення України, що відбулася минулого року в Лугано, заклала підвалини для процесу відновлення. Метою цьогорічної конференції у Лондоні є ширше залучення державного і приватного сектору з урахуванням масштабу потреб України в стабілізації та відбудові.

Україна, яка наразі має статус країни-кандидата на вступ до ЄС, налаштована на відбудову за принципом «build back better» і активне продовження реформ, незважаючи на війну.

ЄБРР, відносини якого з Україною налічують вже понад тридцять років, і який не лише працює над реалізацією інвестиційних проєктів, а й надає українським органам влади допомогу в реалізації реформ, значно збільшив свою підтримку після початку російського вторгнення у лютому минулого року та пообіцяв інвестувати €3 млрд у 2022-2023 роках. Банк також готовий підтримувати відбудову подальшим фінансуванням і ноу-хау та вже одержав у травні дозвіл Ради керуючих на підготовку до потенційного збільшення капіталу до кінця року з метою надання максимальної підтримки Україні.

Президент ЄБРР Оділь Рено-Бассо візьме участь у пленарній сесії «Умови для надійної відбудови» в рамках основної конференції, на якій обговорюватимуться такі теми, як єдність, різноманітність та реалізація проєктів, і основна мета якої полягатиме в залученні приватного сектору до фінансування реконструкції, відбудови інфраструктури, реалізації реформ і покращення врядування.

«ЄБРР з самого початку має дуже практичну мету: підтримувати стійкість реального сектору української економіки тут і зараз, приділяючи першочергову увагу енергетичній безпеці, життєво важливій інфраструктурі, продовольчій безпеці та підтримці приватного сектору. На етапі відбудови, на додаток до продовження підтримки реформ, ми плануємо працювати ще активніше у цих напрямках і продовжувати підтримку ключових секторів економіки України», – сказала пані Рено-Бассо.

Крім пані Рено-Бассо, у Конференції з відновлення візьмуть участь Віце-президент ЄБРР з питань політики та партнерства Марк Боумен, Керуючий директор у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне, Керуюча директорка з впливу та партнерств Інес Роча; Керуючий директор з реалізації стратегії реформ Крістоф Денк, а також заступники Голови ЄБРР в Україні Марк Магалецький та Ірина Кравченко.

ЄБРР планує підписати на або під час конференції два проєкти: один в секторі агробізнесу в рамках напряму «Забезпечення продовольчої безпеки» і ще один – у секторі фінансових установ у рамках напряму «Забезпечення стійкості приватного сектору».

Банк також має намір підписати три Меморандуми про взаєморозуміння з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем щодо подальшої роботи над посиленням енергетичної безпеки України. Один з цих меморандумів стосуватиметься гідроенергетики з урахуванням ситуації на Каховській ГЕС, інші два – електроенергетики та газового сектору.

21 червня пані Рено-Бассо підпише від імені ЄБРР Меморандум про взаєморозуміння з 17 фінансовими організаціями розвитку щодо співпраці у рамках спільних інвестицій в Україні, в основному у приватному секторі. Підписання цього меморандуму стане наступним кроком після досягнутої у травні домовленості між ЄБРР і фінансовими організаціями розвитку з країн «Великої сімки» щодо створення спільної платформи для інвестицій в Україну.

ЄБРР також підпише заяву про наміри щодо відновлення ринку страхування в Україні.

Крім цього, Банк планує провести декілька додаткових заходів у своїй лондонській штаб-квартирі, починаючи з гендерного заходу 20 червня під назвою «Візія відновлення України з урахуванням гендерних аспектів». Серед партнерів ЄБРР у цій сфері - UN Women, Міністерство закордонних справ, у справах Співдружності та розвитку Великої Британії (FCDO), Національний демократичний інститут (NDI), Український Жіночий Фонд, Український Жіночий Конгрес та Уряд України.

Учасники заходу обговорять виклики, пов’язані з переміщенням, мобілізацією, обмеженими можливостями та психологічними травмами в умовах війни з урахуванням гендерних аспектів.

22 червня ЄБРР проведе захід під назвою «Інвестиції в енергетику для «зеленого» відновлення», модератором якого буде український аналітичний центр DiXi Group.

Уряд України оголосив підхід «build back better» до відновлення енергетичного сектору з приділенням першочергової уваги ВДЕ та енергоефективним технологіям. До початку війни Україна експортувала електроенергію і розвивала відновлювану енергетику на додаток до існуючих потужностей, зокрема атомних електростанцій. Минулої зими українська електроенергетика зазнала значних пошкоджень внаслідок російських обстрілів.

На цьому заході обговорюватимуться перспективи залучення інвесторів в українську енергетику, які компанії вже готові інвестувати, і що треба зробити для покращення інвестиційного клімату.

Вранці 23 червня ЄБРР спільно з German Marshall Fund (США), проєктом USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні», коаліцією «RISE Ukraine», «Transparency International» (Україна) і «Transparency International» (Велика Британія) проведе заключний захід «Фінансова доброчесність і прозорість».

Підтримка цього заходу забезпечуватиметься з Мультидонорського рахунку ЄБРР для стабілізації та сталого розвитку України, учасниками якого є Австрія, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Швеція, Швейцарія, Велика Британія, Сполучені Штати та Європейський Союз.

Представники державних органів, донорських агенцій та громадянського суспільства розповідатимуть про роботу, яку вони наразі ведуть з метою забезпечення прозорості, підзвітності, діджиталізації та ефективності процесу відновлення та відбудови України. На заході також обговорюватимуться питання, пов’язані з управлінням державним майном і корпоративним управлінням на державних підприємствах.

Читайте також