Український фонд стартапів зараз видає гранти лише MilTech

Український фонд стартапів зараз видає гранти лише MilTech

Мінцифри за участю Міноборони, Генштабу, РНБО, Мінстратегпрому та Мінекономіки запустили 26 квітня кластер оборонних технологій Brave1, який насамперед інвестуватиме в мілітаристські стартапи.

Мінцифри за участю Міноборони, Генштабу, РНБО, Мінстратегпрому та Мінекономіки запустили 26 квітня кластер оборонних технологій Brave1, який насамперед інвестуватиме в мілітаристські стартапи.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, розробники дронів, військового софту та інших defence-продуктів можуть отримати $25 тис. гранту на масштабування, $5 тис. – на акселерацію, оформлення документів.

Міністр озвучив також амбітну мету для кластера – перетворитися на реального венчурного інвестора.

Фінансуванням у Brave1 займатиметься державний Український фонд стартапів (USF), яким із грудня 2022-го керує Мінцифри. Він вважається найбільшим ангельським інвестором у країні – до російського вторгнення фонд видав $6,4 млн понад 250 стартапам.

З лютого 2023 USF перейшов на військові рейки. З літа активна лише програма грантів по $35 тис., що йдуть на «оборонку», відновлення та проєкти подвійного призначення.

Зараз на рахунках USF 220 млн грн., і більше половини – у державних військових облігаціях.

Передбачається, що Brave1 має розділити цивільний та військовий потік під парасолькою USF. Кластер очолює екс-радник Мінекономіки Наталія Кушнерська.

Хоча європейські мілітаристські стартапи 2022-го отримали рекордні за останні 12 років €779 млн інвестицій, український венчур, незважаючи на патріотизм, вкладати в напрямок не поспішає. Як пояснив CEO iClub Юрій Романюха, проблема у розмірі ринку, масштабуванні та екзітах.

«Підтримка стартапу кластером – зелене світло для інших інвесторів, які можуть сміливіше розглядати конкретну компанію як потенційно успішну», – вважає Олександр Квятковський, член правління ГО «Аеророзвідка».

Серйозним венчурним інвестором державі найближчим часом точно не стати, оскільки бюджет фонду інновацій на 2023 рік становить 100 млн грн., тоді як, наприклад, американський ffVC має намір вкласти в українські стартапи вдесятеро більше – до $50 млн.

Навіть якщо USF отримає цього року від Мінфіну додаткові 120 млн грн., доведеться частину коштів направити на відновлення програми для «громадянських» проєктів із грантами по $25 тис. та $50 тис.

Михайло Федоров вважає, що на кілька місяців коштів на два напрямки фонду має вистачити, а далі, за добрих та швидких результатів, можна буде залучати й бюджетні гроші.

Також є надія на отримання гранту для українських стартапів на €20 млн. від Європейської інноваційної ради (EIC). Його може виграти один із дюжини консорціумів, що складаються з фондів, акселераторів, університетів, міністерств. USF є відразу в кількох, каже голова фонду Павло Карташов.

Читайте також