Український постачальник розвідувальних ШІ-рішень Byne залучив $325 000

Український постачальник розвідувальних ШІ-рішень Byne залучив $325 000

Український стартап Byne залучив $325 тис. від одного з відомих британських венчурних фондів у рамках першого раунду фінансування

Співзасновник стартапу Byne Борис Надикто розповів, що раунд очолив один із відомих британських венчурних фондів, який у публічному просторі побажав залишитися анонімним через чутливість домену defense-tech.

Стартап Byne заснували у 2022 році. Спочатку це був волонтерський проєкт із створення захищеної інфраструктури для розгортання великих мовних моделей (LLM) для партнерів у Силах оборони України. Його засновниками є Борис Надикто, Андрій Яковіна та Денис Будник.

Потім стартап почав співпрацювати із сервісними компаніями, допомагаючи їм у проєктах, де потрібна потужна ШІ-експертиза.

Надалі Byne планує розширити свою партнерську програму, щоб охопити аутсорсингові та продуктові компанії.

За словами Бориса Надикто, компанія прагне стати першим постачальником розвідувальних рішень з українським корінням для країн НАТО.

Залучені інвестиції планується направити на фінансування першого великого партнерства з одним із найбільших оборонних підрядників НАТО для створення захищеної інфраструктури для розгортання LLM, а також на створення партнерської програми для сервісних компаній, яким потрібен доступ до експертизи та рішень щодо ентерпрайзного розгортання LLM.

"Ми плануємо вже наступного року провести великий раунд фінансування на суму $2-3 млн, якщо у нас зараз матеріалізуються ті угоди, над якими ми працюємо у військовому секторі та у цивільному", - додав Борис Надикто.

Стартап зареєстрований у Великій Британії, також Byne працює на ринку США. Однак, основна частина команди знаходиться в Україні.

Читайте також