Український розробник паперу з листя Releaf Paper отримав грант на €2,5 млн від ЄС

Український розробник паперу з листя Releaf Paper отримав грант на €2,5 млн від ЄС

Грант буде спрямований на розвиток стартапу в Європі

Український виробник паперових виробів із опалого листя Releaf Paper отримав грант Європейського союзу. Раніше, у травні цього року компанія отримувала грантові гроші від українського Google.

У стартапі стверджують, що кожна тонна виробленого паперу з листя рятує 17 дерев від вирубки. Пілотний продаж паперу, що використовується як упаковка, та паперових пакетів розпочався у вересні 2021 року на першому тестовому заводі в Україні потужністю 5000 тонн на рік.

Releaf переміг у програмі EIC Accelerator 2022 від Єврокомісії. Грант у розмірі €2,5 млн піде на проект пілотної виробничої лінії целюлози з волокон опалого листя. Вона вироблятиме сировину за унікальною технологією, розробленою та запатентованою компанією.

Загальна вартість проекту становить €3,5 млн.

Releaf Paper використовуватиме інвестиційні кошти для створення ще двох виробничих ліній у різних країнах протягом наступних п'яти років.

Загальний обсяг фінансування може перевищити €10 млн, адже фонд Європейської комісії також погодився додатково інвестувати у подальше масштабування проекту.

Олександр Соболенко та Валентин Фречко заснували Releaf Paper у 2020 році. Виробництво паперу відбувалося спочатку у Житомирі, а потім у Луцьку, проте власних потужностей у компанії не було. Продукцію продають у Європі, а в Україні компанія поки що не має навіть складу.

Читайте також