Укрексімбанк отримав кредит на €50 млн від ЄБРР

Укрексімбанк отримав кредит на €50 млн від ЄБРР

Кошти будуть спрямовані на підтримку потерпілого від війни бізнесу

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надав кредит €50 млн українському державному банку «Укрексімбанк» з метою підтримки забезпечення подальшого доступу до фінансування для корпоративних клієнтів і муніципалітетів, які зазнали негативного впливу розв’язаної Росією війни в Україні.

Війна дуже сильно вплинула на українську економіку, спричинивши значні пошкодження або знищення інфраструктури та виробничих потужностей, а також міграцію близько 35% населення за кордон або у межах країни. ВВП України скоротився на 30% у 2022 р. і згідно з прогнозом має зрости лише на 1% у 2023 р.

Кредит, який надається у рамках Програми забезпечення стійкості та джерел засобів для існування ЄБРР, і метою якого є мінімізація негативних наслідків війни для економіки, був підписаний сьогодні у лондонській штаб-квартирі ЄБРР.

«Забезпечення безперебійного фінансування через такі перевірені часом партнерські фінансові установи, як «Укрексімбанк», незважаючи на війну – щоб приватний сектор та муніципалітети могли продовжувати працювати, надавати послуги і підтримувати країну – є пріоритетним завданням для ЄБРР в Україні», - сказав Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

«Укрексімбанк» вже не перше десятиліття успішно надає доступ до коштів ЄБРР українським позичальникам через спеціальні програми, орієнтовані на підтримку сталого розвитку. Під час війни та на етапі повоєнного відновлення клієнтам «Укрексімбанку» в пріоритетних галузях дуже важливо мати доступ до інвестицій, комерційного фінансування та покриття воєнних ризиків. Нове фінансування ЄБРР безумовно сприятиме більшій стійкості та адаптивності української економіки», - сказав член наглядової ради «Укрексімбанку» Олександр Щур.

Кредит розширить можливості «Укрексімбанку» в сфері кредитування, а також забезпечить диверсифікацію джерел фондування. Кошти кредиту будуть використані для підтримки приватного сектору (у тому числі МСП, середніх та великих компаній) та муніципалітетів, які зазнали впливу війни, що допоможе їм у збереженні їхнього людського та організаційного капіталу.

ЄБР, який пообіцяв інвестувати в Україну €3 млрд у 2022-2023 р. і вже інвестував €1,7 млрд у 2022 р., а також залучив ще €200 млн через партнерські фінансові установи, розподіляє ризики за своїми проєктами у країні з акціонерами та донорами. Половина ризику за даним кредитом покривається гарантією від першої втрати, наданою Спеціальним фондом кризового реагування ЄБРР.

«Укрексімбанк» - системно важливий український банк, який повністю належить державі. Після початку війни державні банки отримали завдання активізувати підтримку української економіки, зокрема таких важливих галузей, як сільське господарство, паливно-енергетичний комплекс, критична інфраструктура, транспорт і логістика.

Наданням середньострокового кредиту ЄБРР заповнює дефіцит фінансування, що виник внаслідок несприятливих ринкових умов.

Проєкти, які будуть фінансуватися з коштів кредиту, забезпечуватимуть операційні, фінансові та екологічні покращення діяльності клієнтів «Укрексімбанку», передусім у таких критично важливих секторах, як сільське господарство/продовольча безпека, енергетика, транспорт і виробництво.

Потреби муніципалітетів у фінансуванні також зростають, особливо на заході України, який вважається відносно безпечним, і куди релокувалося багато компаній зі східних регіонів. Містам необхідно розширювати інфраструктуру у зв’язку зі збільшенням чисельності населення за рахунок  ВПО та активізацією бізнесу. Їм також потрібна ліквідність для компенсації тимчасового скорочення бюджетних надходжень і покриття додаткових витрат у зв’язку з війною.

Читайте також

Укрексімбанк  продає спортивно-оздоровчий комплекс в Черкасах

Укрексімбанк продає спортивно-оздоровчий комплекс в Черкасах

14.07.23
658
Укрексімбанк продає виробничо-складський комплекс 3669,2 кв.м в м. Кропивницький

Укрексімбанк продає виробничо-складський комплекс 3669,2 кв.м в м. Кропивницький

17.07.23
658
Укрексімбанк продає Ексімлізинг фокусуючи зусилля виключно на профільній для банку діяльності у військовий час

Укрексімбанк продає Ексімлізинг фокусуючи зусилля виключно на профільній для банку діяльності у військовий час

25.11.22
658