В Україні побудують два реактори компанії Westinghouse за $5 млрд кожен

В Україні побудують два реактори компанії Westinghouse за $5 млрд кожен

Кабмін ухвалив рішення про будівництво нових енергоблоків Хмельницької АЕС за американською технологією

Міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що будівництво реакторів АР1000® американської компанії Westinghouse в Україні є потужною точкою у завершенні співпраці з росією у сфері атомної енергетики. Кабмін ухвалив рішення про те, що розпочинається розробка технічної документації щодо нового типу реакторів, які в Україні ніколи не будувалися.

Повідомляється, що орієнтовний термін завершення будівництва та запуску двох енергоблоків на ХАЕС — 2030-2032 роки, хоча терміни можуть змінюватись в залежності від ходу воєнних дій.

У Міненерго додали, що реактор АР1000®️ компанії Westinghouse — це реактор ІІІ+ покоління, який має суттєві переваги в порівнянні з радянським ВВЕР-1000 (нині в Україні експлуатуються 13 таких енергоблоків), особливо за рівнем безпеки, технічними та економічними показниками.

За словами представника Кабміну у Верховній Раді Тараса Мельничука, замовником будівництва нових енергоблоків ХАЕС є державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Читайте також