Як оцінюють інвестиційний клімат в Україні іноземні інвестори у 2024 році?

Як оцінюють інвестиційний клімат в Україні іноземні інвестори у 2024 році?

В EBA зазначають, що іноземні інвестори приїжджають в Україну, вивчають різні можливості, але масово кошти в український бізнес не вкладають і більше займають позицію спостереження.

Іноземні інвестори стримано-негативно оцінюють інвестиційний клімат в Україні. Повномасштабна військова агресія Росії проти України продовжує очолювати перелік чинників негативного впливу на інвестиційний клімат, на другому і третьому місцях — корупція і слабка судова система. Тому для стимулювання економіки важливо напрацьовувати рівні й чесні правила.

В Європейській бізнес асоціації зазначають, що іноземні інвестори приїжджають в Україну, вивчають різні можливості, але масово кошти в український бізнес не вкладають і більше займають позицію спостереження.

“Наприкінці 2023 року інтегральний показник Індексу інвестиційної привабливості України незначно знизився — до 2,44 бала з 5 можливих (2,48 бала у другій половині 2022 року). Наразі 84% опитаних директорів членських компаній Асоціації, вважають інвестклімат несприятливим”, — зазначили в ЄБА.

За їхніми даними, близько половини респондентів (48%) вказують на погіршення інвестиційного клімату, 39% вважають, що істотних змін не відбулося, і 13% вважають, що інвестклімат покращився.

Як ви бачите і з цифр, ситуацію не можна назвати позитивною. Тож кожен інвестор, готовий інвестувати в Україну, можна сказати, на вагу золота. І кожного чесного інвестора потрібно захищати і підтримувати. Адже це насамперед про репутацію країни та довіру. Якщо ми як країна пріоритизуватимемо і одних підтримуватимемо, а іншим заважатимемо працювати, то, зрештою, все ж таки негативного впливу зазнаватимемо тільки ми, як країна. Адже інші будуть не готові заходити в країну, розуміючи, що правила гри можуть бути нечесними - підкреслили в ЄБА.

Читайте також