ЄБРР і «Райффайзен Банк» виділяють українському виробнику дріжджів «Ензим» 100 млн грн

ЄБРР і «Райффайзен Банк» виділяють українському виробнику дріжджів «Ензим» 100 млн грн

Кредит ЄБРР і «Райффайзен Банк» на 100 млн грн. буде направлений на фінансування потреб ПрАТ «Компанія Ензим» в оборотному капіталі з розподілом ризиків між кредиторами

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і «Райффайзен Банк» об’єднують зусилля для підтримки компанії «Ензим» – провідного виробника хлібопекарських дріжджів в Україні. «Райффайзен Банк» надає компанії кредит у розмірі до 100 млн гривень (еквівалент €3 млн), з якого 60 млн гривень буде гарантовано ЄБРР на основі угоди про розподіл ризиків.

Компанія «Ензим», що відноситься до сегменту малих і середніх підприємств та є існуючим клієнтом ЄБРР, забезпечує понад 50% загального обсягу виробництва дріжджів в Україні, а також експортує свою продукцію у 19 країн, в основному до Європейського Союзу.

Спільне фінансування «Райффайзен Банку» та ЄБРР задовольнить потреби компанії в оборотному капіталі та допоможе їй закупити сировину, необхідну для підтримання на поточному рівні обсягів виробництва у сезонах 2022-2023 р. Проєкт є частиною пакету ЄБРР «Продовольча безпека – Україна», який відноситься до Програми забезпечення стійкості та джерел засобів для існування Банку, спрямованої на підтримку української економіки. Це фінансування допоможе компанії «Ензим» продовжувати виробництво, а отже підтримає господарську діяльність в Україні в цілому, що сприятиме досягненню основної мети – збереженню джерел засобів для існування людей.

ЄБРР пообіцяв інвестувати цього року €1 млрд у підтримку економіки України на основі розподілу ризиків з донорами і партнерами. З метою задоволення найбільш нагальних потреб України ЄБРР визначив п’ять пріоритетних галузей української економіки: торговельне фінансування, енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура, продовольча безпека (забезпечення через банки ліквідності для фермерів на весняну посівну кампанію, а також для сільськогосподарських компаній та продуктових рітейлерів) та підтримка ліквідності для фармацевтичних компаній. Інвестиції в усіх сферах передбачають розподіл ризиків з партнерами.

ЄБРР негайно засудив російське вторгнення в Україну 24 лютого та пообіцяв стояти разом з Україною. На початку квітня Рада керуючих ЄБРР проголосувала за призупинення на невизначений термін доступу Росії та Білорусі до фінансування і технічної допомоги ЄБРР. Банк вже закрив свої офіси у цих двох країнах.

Читайте також