ЄБРР кредитує продовольчу безпеку більш ніж на €53 млн в Україні

ЄБРР кредитує продовольчу безпеку більш ніж на €53 млн в Україні

Посилення продовольчої безпеки в одній з найбільших аграрних економік під час війни – один з ключових елементів плану ЄБРР для підтримки реального сектору економіки

ЄБРР сприяє посиленню продовольчої безпеки під час війни в Україні шляхом укладення з окремими місцевими банками і лізинговою компанією угод про розподіл ризиків, які покривають більше половини кредитного ризику за їхніми новими кредитами на загальну суму до €53,25 млн. Частка ризиків, яку ЄБРР покриває за угодами з «ПроКредит Банком», «ОТП Банком» (Україна) та «ОТП Лізинг», становить €30 млн.

Інструменти розподілу ризиків ЄБРР збільшують спроможність місцевих фінансових установ надавати доступ до фінансування приватним українським компаніям, які працюють у таких критично важливих аграрних та пов’язаних з аграрним сектором галузях, як вирощування та переробка сільськогосподарських культур, харчова промисловість, транспортування та імпорт. Вторгнення Росії в Україну, що розпочалося 24 лютого, поставило під загрозу весняну посівну кампанію в одній з найбільших аграрних економік, що постачає сільськогосподарську продукцію в багато країн світу.

За угодою з «ПроКредит Банком», який є 14-м за розміром банком в Україні, ЄБРР бере на себе 60% ризику за кредитами на загальну суму до €25 млн, що будуть надані цим банком (тобто €15 млн). За угодою з «ОТП Банком» (9-й за розміром український банк), ЄБРР бере на себе 60% ризику за кредитами на загальну суму до €8,75 млн (€5,25 млн). За угодою з компанією «ОТП Лізинг» ЄБРР покриває 50% ризику за кредитами на €19,5 млн (€9,75 млн).

У всіх інвестиціях, які ЄБРР здійснює в Україні у рамках Пакету стійкості, використовуються інструменти пом’якшення ризиків, що передбачають донорську підтримку. Половина з тієї частки ризику, яку ЄБРР бере на себе за вищезазначеними новими угодами, буде покриватися фінансованою донорами Гарантією покриття перших втрат.

Забезпечення продовольчої безпеки під час війни – один з ключових елементів плану Банку для підтримки реального сектору української економіки, який охоплює п’ять сфер. Спеціальний пакет ЄБРР із підтримки продовольчої безпеки цього року передбачає надання Україні 200 мільйонів євро інвестицій у продовольчу безпеку. До загального обсягу інвестицій €1 млрд, запланованого ЄБРР на цей рік в Україні, також входить підтримка торгівлі, енергетичної безпеки, життєво важливої інфраструктури та фармацевтичної галузі.

Війна також створює ризики для продовольчої безпеки у глобальному вимірі, оскільки Україна є значним експортером продовольчих товарів. Її частка у світовому експорті пшениці становить майже 10%, кукурудзи - 14%, соняшникової олії – 37%.

Сільськогосподарське виробництво наразі потерпає не лише від прямих втрат внаслідок воєнних дій, а й від дефіциту чи відсутності пального, насіння, добрив та техніки. Обмеження судноплавства у Чорному морі створює довгострокові логістичні ризики.

ЄБРР негайно засудив російське вторгнення в Україну 24 лютого та пообіцяв стояти разом з Україною. На початку квітня Рада керуючих ЄБРР проголосувала за призупинення на невизначений термін доступу Росії та Білорусі до фінансування та технічної допомоги ЄБРР. Банк уже закрив свої офіси у цих двох країнах.

На додаток до пакету стійкості для України та сусідніх країн, на які впливає війна, ЄБРР пообіцяв допомогти з фінансуванням відбудови України, коли це дозволять умови.

Читайте також