ЄБРР має намір збільшити інвестиції на EUR 3-5 млрд для підтримки України

ЄБРР має намір збільшити інвестиції на EUR 3-5 млрд для підтримки України

ЄБРР визнав необхідність додаткових інвестицій в Україну після російського вторгнення в лютому 2022 року і оцінює їх у EUR3-5 млрд.

Акціонерами ЄБРР виступає 71 країна, а також ЄС і Європейський інвестиційний банк. Частка США складає 10,1%, Франції, Німеччини, Італії, Японії та Великої Британії - по 8,6%, Росії - 4%, Канади та Іспанії - по 3,4%, ЄС та ЄІБ - по 3%, Нідерландів - 2,5%, Австрії, Бельгії, Швеції та Швейцарії - по 2,3%, тоді як решти - від 1,3% і нижче. Зокрема, частка України - 0,8%.

ЄБРР навів данні, про те що у 2022 року банк надав Україні EUR 1,7 млрд і того самого року залучив ще EUR 200 млн від банків-партнерів, а загалом зобов'язався надати країні EUR 3 млрд упродовж 2022-2023 рр., для чого мобілізував EUR1,5 млрд від 19 міжнародних донорів, щоб покрити частину ризику.

Рада керівників ЄБРР підтвердила, що банк, працюючи в партнерстві з іншими, має відігравати важливу роль у міжнародних зусиллях із підтримки реальної економіки України як під час війни, так і під час реконструкції. Основна увага ЄБРР в Україні у воєнний час зосереджена на підтримці енергетичної та продовольчої безпеки, відновленні критичної інфраструктури на національному та муніципальному рівнях, наданні фінансування торгівлі та підтримці приватного сектору.

Зазначається, що Рада керівників ЄБРР вважає сплачений капітал найбільш дієвим, ефективним і справедливо розподіленим інструментом для надання подальшої підтримки.

"Збільшення капіталу на EUR3-5 млрд дасть змогу здійснювати інвестиції такого характеру та масштабу без необхідності систематичного розподілу ризиків донорів у 2024 році", - наголошується в повідомленні.

За словами президента ЄБРР Оділь Рено-Бассо, таке рішення відображає зобов'язання акціонерів банку підтримувати Україну, а також їхню довіру до ЄБРР у виконанні цієї ролі підтримки в Україні як під час війни, так і в подальшій післявоєнній реконструкції.

У разі схвалення збільшення капіталу буде третім випадком, коли акціонери банку погодяться збільшити його капітальну базу.

Читайте також