ЄБРР надає €10 млн Grain Alliance Group для збільшення потужностей перевалки зерна у Словаччині

ЄБРР надає €10 млн Grain Alliance Group для збільшення потужностей перевалки зерна у Словаччині

Кредит у розмірі 10 млн євро для Grain Alliance Group допоможе оминути перешкоди експорту зерна з України, і покращити стійкість у воєнний час

Європейський банк реконструкції та розвитку надасть кредит у розмірі 10 мільйонів євро українському виробнику зерна Grain Alliance Group для покращення та збільшення його наземних експортних потужностей. Це дозволить оминути перешкоди експорту через українські порти, скоєні Росією, через які традиційно перевозилося понад 90 відсотків зерна та насіння олійних культур на зовнішні ринки.

Війна Росії проти України, що розпочалася в лютому, змусила виробників шукати автомобільні та залізничні шляхи до міжнародних ринків, замість судноплавних перевезень, які біло заблоковано. Затори на існуючих наземних маршрутах обмежують експорт, й необхідні інвестиції для усунення вузьких місць при перетині кордону.

Відповіддю Grain Alliance Group стало підвищення стійкості власного бізнесу та агросектору в цілому, шляхом розвитку альтернативних логістичних шляхів з України. Навесні 2022 року група придбала зерновий логістичний хаб біля кордону України зі Словаччиною, у місті Чєрна-над-Тисою.

Кредит ЄБРР профінансує розширення хабу у Словаччині, щоб забезпечити його перевантажувальну потужність 400 000 тонн на рік. Кредит також підтримає Grain Alliance Group у збільшені складських потужностей, модернізації та автоматизації інфраструктури, а також у придбанні зернових бункерів, локомотивів і вантажівок для безпечного транспортування зерна з українських елеваторів до словацького хабу та далі до кінцевих клієнтів.

Ця інвестиція також матиме вирішальне значення для подальшої генерації прибутку, збереження понад 1,000 робочих місць і забезпечення доступу до засобів існування для людей, які постраждали від війни Росії проти України.

Grain Alliance Group – агрохолдинг в Україні середніх розмірів, із власниками зі Швеції.

Кредит надається у відповідності до пакету «Коридор солідарності» - програма заснована Європейською Комісією та країнами, що межують з ЄС для забезпечення глобальної продовольчої безпеки та допомоги економіці України. Інвестиції ЄБРР у програму складають 300 млн євро.

П’ятирічна позика буде підтримана через Фонд кризового реагування ЄБРР, що фінансується донорами, через часткову гарантію у рамках пакету стійкості від ЄБРР у відповідь на розпочату Росією війну в Україні. Вона також підтримується Спеціальним фондом акціонерів ЄБРР (SSF) і Фондом співпраці Японії та ЄБРР.

ЄБРР є найбільшим інституційним інвестором України. З лютого Банк виділив понад 1,1 мільярд євро та має на меті потроїти цю цифру до кінця 2023 року. Його основна увага — підтримка «реальної» економіки — підтримка енергетичної та продовольчої безпеки, відновлення залізничної інфраструктури та підтримка приватного сектору. ЄБРР рішуче засудив російське вторгнення та закрив свої офіси в Росії та Білорусі.

Читайте також