ЄБРР виділяє €9,6 млн українській Агросем на будівництво зернового комплексу поряд з Польщею

ЄБРР виділяє €9,6 млн українській Агросем на будівництво зернового комплексу поряд з Польщею

Проєкт має покращити транспортне сполучення України з ЄС, що сприятиме розвитку альтернативних сухопутних маршрутів для експорту зерна

Як повідомили в Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), банк надає кредит на €9,6 млн українській сільськогосподарській компанії «Агросем» для розширення залізничного терміналу біля кордону з Польщею та будівництво зерноперевалочного та контейнерного комплексу.

Зазначається, що кредит ЄБРР супроводжується інвестиційним грантом €1,5 млн від США, а також власним фінансуванням компанії на €2,6 млн.

Однією з проблем, що стримують експорт продукції з України до Європи залізницею, є різниця в ширині колій. Для вирішення цього питання перший етап проєкту, який був завершений у листопаді минулого року, включає автоматизований комплекс прямої перевалки зерна із ширококолійних до вузькоколійних вагонів.

На другому етапі передбачається будівництво елеваторного комплексу потужністю 22 тис. т та розширення залізничної колійної інфраструктури.

Згідно з проєктом, зерновий комплекс матиме пропускну спроможність понад 400 тис. т на рік і має бути завершений до кінця 2024 року. Контейнерний комплекс планується збудувати на наявному залізничному терміналі в ті ж терміни.

Компанія «Агросем», заснована у 2007 році, входить до п'ятірки дистриб'юторів добрив та сільськогосподарської техніки в Україні. Компанія також займається вирощуванням та трейдингом сільськогосподарських культур та має свій залізничний термінал у Львівській області.

Читайте також